Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

20 år med Farmen – här är fem ögonblick vi aldrig glömmer

18 mar, 2022 
Minna Wallén-Widung
Delad bild. Till vänster Qristina Ribohn som medverkade i Farmen 2001 och till höger Jan "Naken-Janne" Jansson som deltog 2003.
Dokusåpan Farmen sändes för första gången för 20 år sedan. Här är X ögonblick från gångna säsonger vi aldrig glömmer!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Få tv-program har rört upp känslor på samma sätt som Farmen. Programmet, som går ut på att ett gäng dokusåpadeltagare ska leva på en gård på samma sätt som människor gjorde på 1800-talet, har gett upphov till mängder av kvällstidningslöp och deltagarna har många gånger varit excentriska.

Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-programBrand logo
Olyckorna vi minns i våra favorit-dokusåpor och tv-program

Nu firar Farmen sitt 20-årsjubileum och vi ser tillbaka på några av de mest minnesvärda och uppseendeväckande personerna och ögonblicken i tv-seriens historia.

1. Hämnden på Naken-Janne

Säsongen som sändes 2003 skulle komma att bli en av de mest omtalade. En som bidrog till det var utan tvekan deltagaren Jan O. Jansson, mer känd som Naken-Janne. Han var naturist och gick omkring utan kläder på kroppen i varje avsnitt.

Jan ”Naken-Janne” Jansson visar upp några löpsedlar från hans tid i Farmen.
Jan ”Naken-Janne” Jansson.

Det här var sensationellt och många satte nog kaffet i halsen hemma i tv-soffan när han först dök upp i tv-rutan. Men förutom att hans kontroversiella medverkan ledde till skratt, gjorde hans nakenhet också många förbannade. En av dem var deltagaren Lena Halldin, som passade på att hämnas under säsongens finalfest genom att springa fram och vrida om hans könsorgan.

Annons

– Det var för att han skulle få känna ”njutningen” som vi har haft hela sommaren av att ha hans jävla ollon i ögonen, sa hon efteråt till Expressen.

År 2017 rapporterade samma tidning att Jan O. Jansson satsade på en politisk karriär inom Sverigedemokraterna.

– Det tar tid att ta bort bilden av Naken-Janne, men människor som är öppna kan nog se att det var en helt annan person. Naken-Janne var en rollfigur, han var en pajas. Jag är seriös. Och jag hoppas att folk ska se det. Men jag kanske måste jobba lite hårdare, sa han då.

2. Farmen-Qristinas vredesutbrott

En av de mest minnesvärda deltagarna i Farmens historia är utan tvekan Qristina Ribohn, som medverkade i den första säsongen av programmet 2001. Hon deltog i ytterligare en säsong av programmet och efter det i flera andra dokusåpor. Och än i dag är hon en av de deltagare som tv-tittarna förknippar allra mest med Farmen.

Qristina Ribohn från Farmen.
Qristina Ribohn gjorde stort avtryck under sin tid i Farmen.

Qristina blev känd för sina många vredesutbrott i programmet och var inte sen med att både säga sin mening och skälla ut övriga deltagare när hon upplevde att de gjort något fel.

Annons

I jubileumsprogrammet Farmen 20 år som TV4 släppte lagom till 20-årsfirandet av programmet, ger Qristina sin syn på sitt humör i programmet.

– Jag känner till mitt temperament och jag vet ju hur jag reagerar på falskspel och skitsnack och på lögner. Jag blir skogstokig, det är ju så det ryker om öronen på mig, säger hon.

Hon kan i dag se att hon har svårt för det sociala samspelet med andra människor.

– Det handlar ju inte så mycket om att sköta en farm som att kunna det här sociala spelet. Och det kan inte jag. Jag har aldrig kunnat det, jag har aldrig varit intresserad av det överhuvudtaget. Så vi kan väl säga att det sprack direkt, säger hon i jubileumsprogrammet.

3. Grötattacken som ledde till åtal och skadestånd

2018 års säsong av Farmen fick rättsligt efterspel efter att deltagaren Louise Olsson slagit till en av de andra deltagarna, Kirsi Pärssinen, i huvudet med handen full av gröt.

Annons

I förhör berättade Louise senare att hon känt sig mobbad i programmet och att det till sist kokade över, det skriver Expressen. Hon blev omedelbart utsparkad ur programmet och åtalades – och dömdes – av tingsrätten för ringa misshandel. Hon fick betala 7 000 kronor i skadestånd till Kirsi.

– Jag kände på mig att jag skulle bli dömd för någonting men jag trodde inte jag skulle få betala 7 000 kronor. Jag trodde det skulle bli något mindre, sa Louise till Expressen efter att domen fallit.

4. Erik Nivas infiltrerande av Farmen

Erik Niva är i dag en av landets absolut största sportjournalister. Men år 2001 var han 22 år gammal och okänd för allmänheten, ända tills han dök upp den första säsongen av Farmen. I programmet framställde han sig själv som vegan och en renlevnadsmänniska som inte brukade alkohol eller droger och som var emot slakt av djuren på gården.

Erik Niva fotograferad med en Farmen-skylt år 2001 när han infiltrerade dokusåpan.
Erik Niva lurade hela produktionsbolaget 2001.

Problemet var bara att inte ett enda ord av det han sa var sant. Erik Niva var vid den här tidpunkten en mediestuderande som ville visa hur produktionsbolagen bakom dokusåporna manipulerade verkligheten. Han menade att det som visades i Farmen var lika sanningsenligt som vilken manusbaserad tv-serie som helst.

Annons

”Ett oanmält telefonsamtal till vem som helst av mina bekanta eller en snabb kontroll med ett medlemsregister hade avslöjat denna bluff på fem minuter. Men något intresse för att kontrollera detta fanns inte”, skrev han själv i en debattartikel efteråt.

5. Sebastian Dawkins många skandaler

Den kanske allra mest uppseendeväckande och kontroversielle deltagaren i Farmens historia torde vara Sebastian Dawkins. Han var en av de medverkande i den tredje säsongen av programmet som sändes 2003 och deltog även i Farmen Afrika året därpå.

Sebastian Dawkins i Farmen 2003.
Sebastian Dawkins gjorde sig inte särskilt populär i Farmen.

Efter bara två avsnitt av programmet kastades han ut ur produktionen efter att ha startat ett storbråk. En av de som vågade stå upp mot honom var Frida Norén, som också blev utskälld efter noter i ett av avsnitten.

Annons

När Sebastian Dawkins återvände till programmet året efter anklagade de övriga deltagarna honom för att vara diktatorisk och för att utöva psykisk terror. Även härifrån kastades han ut efter att ha vägrat följa reglerna.

För Aftonbladet uppgav han efteråt att han lämnat programmet eftersom hans blivande fru hade gått bort i cancer, medan TV4 hävdade att han bestämt sig för att lämna efter ett samtal med produktionen om hans beteende.

Annons