Så gick det sen för deltagarna i Expedition Robinson

Emma Andersson Zetterberg och Martin Melin i Robinson.

Foto: TT

Det är 25 år sedan dokusåpan "Expedition Robinson" hade premiär i Sverige. Sedan dess har säsongerna avlöst varandra och många av deltagarna har skapat stora rubriker i medierna. Här är de mest minnesvärda deltagarna, vad de blev kända för då och vad de sysslar med i dag!

Tidigare deltagare i Expedition Robinson:

Martin Melin

Säsong 1, 1997

Martin Melin, 54, från Stockholm jobbade som polis när han blev uttagen att medverka i den allra första säsongen av Expedition Robinson 1997. Strix Television hade då köpt rättigheterna till den brittiska förlagan Survivor.

Martin Melin från Stockholm jobbade som polis när han blev uttagen att medverka i den allra första säsongen av "Expedition Robinson" 1997.

Martin Melin vann premiärsäsongen av Expedition: Robinson.

Foto: IBL

Martin Melin gick segrande ur programmet, som spelades in i Malaysia. Efter programmet har han fortsatt att jobba som polis, men han har även försörjt sig genom att skriva tidningskrönikor, böcker och bloggtexter. 2018 kandiderade han till riksdagen för Liberalerna. Melin, som var en av toppkandidaterna, lyckades inte men fick näst flest kryss av alla som kandiderade för Liberalerna i Stockholm.

Se också: Robinsonvinnare genom åren

Alla Robinsonvinnare genom åren
1:34

Efter reklamen: Alla Robinsonvinnare genom åren

(1:34)

Slå på ljud

Efter programmet träffade Martin Melin sin första hustru, Christina Melin. Tillsammans fick de barnen Fanny och Felix. Strax efter att yngsta barnet hade fötts, meddelade Martin att han ville skiljas.

Gift med Camilla Läckberg

2005 träffade han deckarförfattaren Camilla Läckberg i samband med att hon behövde hjälp med att beskriva polisens vardag i en av sina böcker. Två år senare blev de ett par och 2009 fick de sonen Charlie.

Martin Melin jobbar som polis, men har nu gett sig in i politiken som representant för Liberalerna.

Martin Melin jobbade som polis, men hade planer på att ge sig in i politiken.

Foto: IBL

2010 gifte de sig, men tre år senare var skilsmässopappren inskickade och separationen ett faktum.

Martin Melin var med i Let’s dance 2021.

Åsa Wihlbeck

Säsong 1, 1997

Åsa Wihlbeck (ibland även stavat Vilbäck), 47, från Skellefteå är kanske mer känd som ”Doktor Åsa”. Namnet fick hon efter att ha medverkat i ett hälsoprogram med samma namn i SVT 2008-2009, där hon svarade på hälsofrågor med hjälp av andra experter.

Åsa Wihlbeck (ibland även stavat Vilbäck), 43, från Skellefteå är kanske mer känd som "Doktor Åsa".

Åsa Wihlbeck.

Foto: SVT

I Expedition Robinson gick hon långt och var bland de fyra sista. Tillsammans med Martin Melin, Kent Larsen och Ola Melén tävlade hon i det sista avsnittet i en frågesport. Martin Melin vann och fick som pris välja vilken av deltagarna som skulle lämna tävlingen – och det blev Åsa.

Åsa Wihlbeck är kirurg, men har också skrivit krönikor och synts i medierna även i andra sammanhang. Mycket skriverier blev det för några år sedan, då hennes dåvarande sambo dömdes för mordbrand efter att ha tänt eld på en miljonvilla i Danderyd.

Flyttade till USA

Fastigheten ägdes tidigare av kulturpersonligheten Harry Schein, men hade nyligen köpts av sambon för 19 miljoner kronor. Efter att hans planer på ombyggnad fått nej från myndigheterna, satte han eld på huset och för detta dömdes han till fyra års fängelse.

Åsa Wihlbeck, mer känd som Dr Åsa.

Åsa Wihlbeck, mer känd som Dr Åsa. Bild: IBL

År 2010 tilldelades Åsa Wihlbeck pris som Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Hon har startat flera företag och 2017 flyttade hon till Kalifornien, USA, tillsammans med sin dotter.

Alexandra Zazzi

Säsong 2, 1998

Alexandra Zazzi, 54, från Stockholm blev den första kvinna att vinna Expedition Robinson. Efter vinsten har hon figurerat flitigt i tv och andra medier, men då framför allt i egenskap av kock och kokboksförfattare.

Alexandra Zazzi från Stockholm blev den första kvinna att vinna "Expedition Robinson".

Alexandra Zazzi. Bild: SVT

Vinsten i dokusåpan blev en språngbräda för Alexandra Zazzi rakt in i det svenska folkets medvetenhet och prispengarna använde hon till att köpa ett hus utanför Göteborg.

Nyskilda Alexandra Zazzi berättar om sitt tuffa år
Alexandra Zazzi vann den andra säsongen av Expedition Robinson.

Alexandra Zazzi vann den andra säsongen av dokusåpan. Bild: IBL

Alexandra, med rötter i Italien, har bland annat skrivit fyra kokböcker och programlett flera program i radio och tv. Förutom att hon är kock, jobbar hon också som moderator och konferencier.

Tidigare drev hon två restauranger i Göteborg, och sysslar även med catering.

Alexandra är även engagerad i diverse välgörenhetsorganisationer.

Vän med Björn Borg

Alexandra Zazzi har tidigare berättat att hon i början av 1990-talet var god vän med tennisstjärnan Björn Borg och hans dåvarande fru, italienska Loredana Berté.

– Jag har slagit Björn i backgammon, han är helt värdelös i det. Jag kände Björns manager väl, det var så det började, och eftersom jag kan italienska och Björn var ihop med Loredana sammanförde han oss. Jag översatte Loredanas sångtexter åt Björn och så, har hon berättat för Aftonbladet.

2022 kan vi se Alexandra Zazzi i en annan öde-ö-såpa, The Island.

Nu kommer The Island – nytt tv-program med kändisar på en öde ö!

Jan Emanuel Johansson

Säsong 5, 2001

Jan Emanuel Johansson, 47, från Uppsala vann den femte upplagan av dokusåpan. Vinstsumman på en halv miljon kronor användes i egen företagsverksamhet och skänktes delvis till Förbundet Djurens Rätt. Han har medverkat i andra tv-program, bland annat ”Realitystjärnorna på godset”.

Efter vinsten har han drivit flera företag inom vård- och behandlingsbranschen, bland annat HVB-hem och flyktingboenden.

Han har också gjort sig ett namn som socialdemokratisk politiker. Han har varit ledamot i flera riksdagsutskott och även fungerat som kommunpolitiker i bland annat Norrtälje. Han har fått flera utmärkelser, bland annat ”Årets gasell” som utses av Dagens industri.

Jan Emanuel Johansson deltog i den femte säsongen av Expedition Robinson.

Jan Emanuel Johansson. Bild: IBL

Utredning om skattebrott

Den före detta Robinsonvinnaren har hamnat i blåsvädret några gånger de senaste åren, bland annat 2012 då Ekobrottsmyndigheten inledde en utredning mot honom om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han friades från skattebrottet, men dömdes för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

2010 sålde han sitt bolag Svensk samhällsutveckling AB till Frösundakoncernen för 223 miljoner kronor, enligt tidningen Dagens industri. 2013 tog han ut en lön på 6,7 miljoner kronor, enligt Expressen.

2016 blev det skriverier igen, då Jan Emanuel Johansson lade ut sin lägenhet till försäljning. För vindsvåningen på 230 kvadratmeter på anrika Östermalm, ville han först ha 30 miljoner. Sedan ändrade han sig.

– Av ideologiska skäl så vill jag ju vara givmild, jag är ändå sosse, så säg lite under, 29 miljoner kronor, sa han då till Expressen.

Jan Emanuel Johansson har fått mycket kritik för att ha gjort stora vinster inom välfärden, samtidigt som han har varit socialdemokratisk politiker.

Han är gift och har två barn.

Emma Andersson

Säsong 5, 2001, och säsong 7, 2003

Emma Andersson, 42 år, från skånska Barkåkra heter numera Zetterberg i efternamn, efter giftermålet med hockeyproffset Henrik Zetterberg.

Hon var med i Expedition Robinson för första gången 2001. 2003 röstades hon fram av tv-tittarna som en av favoriterna att delta i programmet igen, och den gången vann hon hela tävlingen.

2003 vann Emma Andersson Expedition Robinson.

2003 vann Emma Andersson hela tävlingen. Bild: IBL

Efter sitt deltagande i Expedition Robinson fick hon massor av jobberbjudanden. Hon är utbildad kock, och fick ett eget matlagningsprogram, plus ytterligare ett program, i Kanal 5. Hon satsade också på en karriär som artist och spelade bland annat in en singel tillsammans med artisten Bosson.

Blåst hos Filip och Fredrik

Hon deltog år 2002 i ett av programledarduon Filip Hammars och Fredrik Wikingssons första program, Ursäkta röran (Vi bygger om). Medan Emma trodde att det var ett ungdomsprogram där hon skulle få prata om sin artistkarriär, men i stället fick hon frågor med nazistkopplingar.

– Jag var helt inställd på att göra en seriös intervju och då väntar man sig inte att bli blåst. Syftet är uppenbarligen att framställa mig som dum. Jag kan ställa upp på många sorters skämt, men att skämta om nazismen är bara för lågt, sa hon efteråt till Aftonbladet.

Emma gifte sig 2010 med hockeyproffset Henrik Zetterberg. Bild: IBL

2006 träffade Emma hockeyspelaren Henrik Zetterberg, och fyra år senare gifte de sig. 2015 fick de sitt första barn, sonen Love. Familjen bodde i en miljonvilla i Detroit, USA. Nu bor de i Ängelholm och driver en baguetteria i Mölle hamn.

Tobias ”Robinson-Jesus” Pettersson

Säsong 3, 1999

Tobias Pettersson, 50, från Uppsala lade till namnet Jesus i början av 1990-talet, och efter deltagandet i dokusåpan blev han känd som ”Robinson-Jesus”. I programmet gick han ända till final, men åkte ut i det första momentet, som bestod av den klassiska Robinsongrenen ”Plankan”.

Tobias "Robinson-Jesus" Pettersson.

Tobias ”Robinson-Jesus” Pettersson. Bild: SVT

I en chatt med Aftonbladets läsare efteråt, avslöjade han att han inte tyckte om att framställas som ”den elake idioten” i programmet. Han berättade också att deltagarna fick gå hungriga.

– Vi led av hunger mycket mer än vad som framgår av tv-serien, sa han till tidningen då och berättade samtidigt att han gått upp elva kilo efter hemkomsten till Sverige.

Tobias "Robinson-Jesus" Pettersson är idag bibliotikarie.

Tobias ”Robinson-Jesus” Pettersson. Bild: IBL

Skrev bok om IFK Göteborg

Innan programmet jobbade han på hittegodsavdelningen på centralstationen i Malmö, men numera jobbar han som bibliotikarie. Förra året berättade han i en intervju med Expressen att han höll på att skriva en bok om fotbollslaget IFK Göteborg. I boken, som gick under namnet The Occult History of IFK Göteborg – the Roger Gustafsson Years, var tanken att han skulle ta reda på vad lagets stora framgångar under 90-talet berodde på.

”Robinson-Jesus” är också musiker i bandet Agusa och har bland annat gett ut en skiva vid namn Linsgryta. Han har också ett eget bokförlag – Tamara Press.

2001 medverkade han i ett avsnitt av humorserien Hipp hipp, där han spelade sig själv.

Robert Andersson

Säsong 3, 1999

Robert Andersson, 47, från Gällivare satsade allt på att komma med i den första och andra säsongen av Expedition Robinson. Han lyckades inte – i stället blev det tredje gången gillt och 1999 blev han antagen. Hans medverkan blev minnesvärd, och han blev en skandalmakare av rang – både i programmet och efteråt.

Robert "Robinson-Robban" Andersson blev en skandalmakare både under och efter Expedition Robinson.

Robert ”Robinson-Robban” Andersson. Bild: IBL

Efter sin första medverkan, deltog han i programmet också 2003, 2005 och 2012. I en av finalerna genomförde han en kupp, där han blåmålad från topp till tå snodde Robinsonstatyetten och åt upp sin röstsedel inför miljontals tittare.

Åt upp sina kalsonger

Sista gången han var med i programmet lovade han att han skulle äta upp de kalsonger han bar på ön, om han inte vann tävlingen. Och han stod fast vid sitt ord – Expressen förevigade ögonblicket då ”Robinson-Robban” åt upp sina underkläder med hjälp av en liter ärtsoppa.

Innan han satsade på ett liv i rampljuset, var Robert Andersson en lovande skidåkare. Men hans ryggproblem satte stopp för karriären och smärtorna är något han lever med än i dag. För Aftonbladet berättade han att hans rygg emellanåt ger upp och att han då ligger dubbelvikt av smärta.

– Att vara Robban Andersson och bo i hans kropp är ett mindre helvete faktiskt. Jag går en boxningsmatch mot mig själv varje dag. Det blir värre för varje år, jag är rädd för den dag då jag inte längre vinner matchen, sa han till tidningen.

"Robinson-Robban" tillsammans med sambon Linda.

”Robinson-Robban” tillsammans med sambon Linda. Bild: IBL

Numera lever Robert Andersson ett lugnare liv. Han jobbar som spårvagnsförare och har två barn, Tiger och Chili, tillsammans med före detta sambon Linda.

Robban Andersson är numera tillsammans med Simone Brandstedt och de två planerar att gifta sig.

Mille Lansburgh

Säsong 7, 2003

Mille Lansburgh, 42, från Uppsala deltog i den sjunde säsongen av Expedition Robinson. Under vistelsen på ön blev han tillsammans med Emma Zetterberg, dåvarande Andersson. Förhållandet gav upphov till rubriker, inte minst eftersom Mille var tillsammans med en annan tjej när han åkte iväg för att delta i programmet. Hon talade senare ut i kvällstidningarna om sveket.

Mille Lansburgh tillsammans med Emma Andersson, numera Zetterberg.

Mille Lansburgh tillsammans med Emma Andersson, numera Zetterberg. Bild: IBL

Mille Lansburgh lyckades ta sig ända till final, men blev där besegrad av flickvännen Emma. Paret höll ihop en tid efter programmet och blev omskrivna som ”Sveriges hetaste dokusåpapar”.

Bor i Uppsala

I dag bor Mille Lansburgh i Uppsala tillsammans med sin familj. Han har jobbat med sociala medier och marknadsföring på företaget Lensway, bloggat som Styvpappan hos tidningen UNT och jobbat som account manager på företaget Viva Media group.

Isabel Adrian

Säsong 8, 2004

Isabel Adrian, 44, från Göteborg hade en modellkarriär i bagaget när hon steg iland på Robinsonön i den åttonde säsongen. Under programmet blev hon tillsammans med deltagaren Jerry Forsberg, som till slut blev den som tog hem segern.

Romansen höll i några månader efter programmets slut, men slutade sedan snöpligt och inför öppen ridå då Forsberg berättade för Aftonbladet att Adrian kysst en annan dokusåpakille, Micke Karlsson från Farmen Skärgården.

Isabel Adrian blev tillsammans med Jerry Forsberg under inspelningarna.

Isabel Adrian blev tillsammans med Jerry Forsberg under inspelningarna. Bild: IBL

Sedan dess har Isabel Adrian gått vidare till andra dokusåpor. År 2010 var hon för första gången med i Svenska Hollywoodfruar, och fler säsonger har det blivit. Hon jobbar också som bloggare och har även deltagit i andra tv-program, som Let’s dance och Realitystjärnorna på godset.

Gift med Steve Angello

Sedan 2013 är hon gift med Steve Angello, 39, DJ och musikproducent känd från gruppen Swedish House Mafia. Paret har två döttrar ihop – Monday Lily, och Winter Rose. Familjen bodde under tio års tid i Los Angeles, men flyttade nyligen tillbaka till Sverige och Stockholm.

Isabel Adrian tillsammans med maken Steve Angello och döttrarna Monday Lily och Winter Rose.

Isabel Adrian tillsammans med maken Steve Angello och döttrarna Monday Lily och Winter Rose. Bild: IBL

Paret blev omskrivna både här hemma och i USA för några år sedan, efter att deras amerikanska barnflicka stämt dem. För tidningen Mama har Isabel Adrian berättat att paret kom på barnflickan med att dricka alkohol samtidigt som hon hade ansvar för barnen.

Hon fick sparken och sattes på ett flyg hem till USA, där hon stämde sin tidigare arbetsgivare för att ha avskedat henne på felaktiga grunder och ljugit om tjänsten. Paret dömdes aldrig, eftersom barnflickan själv erkände att hon druckit alkohol.

Zübeyde Simsek

Säsong 5, 2001, säsong 7, 2003, och säsong 15, 2012

Zübeyde Simsek, 52, från Hälleforsnäs deltog i Expedition Robinson flera år. Dessutom var hon med i dokusåpan Club Goa 2005, där hon kom på en andraplats.

Zübeyde Simsek.

Zübeyde Simsek. Bild: IBL

Efter sitt deltagande i Expedition Robinson blev hon flitigt omskriven, bland annat efter att ha visat brösten inne på nattklubben Spy Bar.

– Jag är stolt över min kropp. Det är väl inte fel att visa sin kropp om man gillar den, sa hon då till Expressen.

Jobbat som frisör

Innan hon deltog i programmet jobbade hon som frisör, något som hon har fortsatt med även efter dokusåpakarriären. Hon driver en salong på Östermalm i Stockholm och har även lanserat en egen kollektion av brudklänningar, Zübeyde Bridal Collection. Numera har hon lagt till efternamnet Gillström, efter giftermålet med maken Oscar Gillström.

Zübeyde är i dag gift med Oscar Gillström. Bild: IBL

2015 deltog hon i Realitystjärnorna på godset, och berättade då bland annat om sin längtan efter barn.

– Jag vill jättegärna ha barn. Jag är glad om jag får ett. Det räcker för mig, sa hon då enligt Aftonbladet.

Mariana Dehlin

Säsong 6, 2002, säsong 7, 2003, och säsong 15, 2012

Mariana ”Mirre” Dehlin, 55, deltog i dokusåpan flera år och sista gången lyckades hon också vinna hela tävlingen. Till vardags jobbar hon som frisör, och driver sedan många år en egen salong, Mirres, på Kungsholmen i Stockholm.

Mariana "Mirre" Hammarling vann till slut Expedition Robinson efter flera försök.

Mariana ”Mirre” Hammarling. Bild: IBL

Sedan vinsten i Robinson: Revanschen 2012 har ”Mirre”, som tidigare hette Hammarling, hunnit skilja sig och byta efternamn till Dehlin. Nyligen sålde hon sin lyxiga villa i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.

Flyttade till stan

– De senaste fem åren har jag bott där själv med mina söner som nu är 16 och 18 år och hellre bor inne i stan. De kommer kanske inte bo hemma så länge till heller. Dessutom är jag själv en stadsråtta, uppvuxen på Södermalm. Så vi har testbott inne i stan ett år och hyrt ut huset och nu har vi bestämt oss. En ny fas i livet helt enkelt, sa hon till Expressen 2017.

När hon sålde sin vill var hon särbo särbo med en ny man, enligt tidningen. Sedan dess har det varit väldigt tyst kring ”Mirre”.

Susanne Rittedal Söderblom

Säsong 2, 1998 och säsong 15, 2012

Susanne Rittedal Söderblom, 52, blev omskriven 1998 efter att hennes lagkamrat Jochen Schützdeller beskrivit deras möte i programmet med de sedermera välkända orden ”det är inte långt ifrån att det rycker i baguetten”.

Susanne Rittedal Söderblom 2012. Bild: IBL

Själv förnekade Susanne att det förekom någon romans mellan de två, och sa i en intervju med Aftonbladet att hon visserligen är en ”flörtig” person men att programmet också var ensidigt klippt.

Uppmärksamheten efter programmet var stor, bland annat imiterade en av medlemmarna i dragshow-gruppen After Dark henne i en show i Globen.

Gift och har barn

Sedan Expedition Robinson har Susanne jobbat bland annat som marknadschef och kommunikatör inom Göteborgs stad. I dag jobbar hon som produktionschef på ett eventföretag. Hon är gift med Martin Söderblom och har tre barn.

Susanne Rittedal Söderblom med maken Martin Söderblom.

Susanne Rittedal Söderblom med maken Martin Söderblom. Bild: IBL

Susanne har också engagerat sig ideellt och bland annat cyklat lopp till förmån för Barncancerfonden och Göteborgs Stadsmission.

Mikael Sandström

Säsong 7, 2003

Numera är han mest känd som ”Soldoktorn” i TV4:s Nyhetsmorgon där han regelbundet svarade på tittarnas hälsofrågor i många år, men 2003 var överläkaren Mikael Sandström, 63, faktiskt en av deltagarna i Expedition Robinson.

Mikael Sandström i Expedition Robinson.

Mikael Sandström. Bild: SVT

Hans deltagande i programmet blev långt ifrån någon glassig solsemester. Efter att ha blivit utröstad fick han tillbringa 28 dagar i det som kallades Gränslandet, innan han slutligen gjorde comeback på ön till de övriga deltagarnas stora förvåning.

– Alla trodde jag var borta. Så jag satt och svalt där i 28 dagar och sedan dök jag upp igen och alla tänkte ”nej, inte han igen”, sa han till Expressen tidigare i år.

Skilde sig

Mikael Sandström skilde sig 2002 och har två vuxna barn, Markus och Mimmi. Han jobbar som överläkare vid Lindesbergs lasarett, men under flera års tid medverkade han i Nyhetsmorgon. Ibland har han blivit omskriven för sina kontroversiella uttalanden, bland annat när det gäller solande.

– Det kan ju vara kul att leva också. Vad är målet? Att bli äldst på demensboendet. Eller att leva under resans gång, har han tidigare sagt.

Mikael Sandström är numera mest känd som "Soldoktorn" i TV4:s Nyhetsmorgon

Mikael Sandström är numera mest känd som ”Soldoktorn” i TV4:s Nyhetsmorgon. Bild: IBL

Dr Mikael har berättat om hur hans tidigare sambo en dag gick ut för att aldrig mera komma tillbaka. Hon tog sitt eget liv och trots att det har gått många år sedan dess har upplevelsen satt djupa spår i Mikael, som upplevde att omgivningen svek när han behövde den som mest.

– Människor i kris och i chock ska man inte låta vara. De kommer att säga att ”allt är bra”, men det är det aldrig, sa han till Expressen.

Idag är Mikael Sandström tillsammans med Lotta Engberg.

Doktor Mikael om kärleken till Lotta Engberg: ”Jag hade fel”

Kent Larsen

Säsong 1, 1997 och säsong 7, 2003

Kent Larsen föddes 1935 i danska Odense, och när han tog plats i premiärsäsongen av Expedition Robinson visade han prov på stor kunskap om överlevnadsstrategier. Den i dag 86-årige dokusåpaveteranen lärde sig mycket om hur man överlever i extrema miljöer under de år han jobbade som fjällpräst i södra Lappland.

Kent blev snabbt en av tv-programmets största profiler och i likhet med flera av de andra deltagarna under den första säsongen, blev han snart rikskändis.

– Det är märkligt, men jag får fortfarande uppdrag som Robinson-Kent, det kan handla om föreläsningar eller bara om att visa upp sig, det är lite cirkus över det, sa han till Aftonbladet 2003.

Kent Larsen 2003.

Kent Larsen 2003. Bild: IBL

Efter sina äventyr som dokusåpakändis har Kent ägnat sig åt sin turist- och konferensanläggning utanför Lycksele, Trollbacken. Verksamheten har blivit ämne för rubriker flera gånger, bland annat eftersom stället flera gånger utsatts för bränder och skadegörelse.

Kent Larsen bor i dag i en bunker i Lycksele tillsammans med sin hund. Men han berättade 2017 att han efter tiden i rampljuset hittat sitt livs kärlek.

– Det var på pensionärsdans i Umeå. Då fick jag syn på Karin och gjorde något jag aldrig gjort tidigare – lämnade mitt visitkort till henne, sa han till Expressen i augusti i år.

Kent Larsen har även berättat om hur han trodde han skulle dö när han fick svår covid.

Jerker Dalman

Säsong 3, 1999

Jerker Dalman från Göteborg blev programmets tredje vinnare, efter att ha slagit ut Klas Granström i finalen. Jerker spelade taktiskt och har bland annat beskrivits som ”en hungrig kille som smög sig till final tack vare smart paktande och lysande balans”.

Jerker Dalman blev känd som en stark spelare med mycket pakter på Robinson-ön.

Jerker Dalman. Bild: IBL

Efter att ha kammat hem de 500 000 kronorna och utsetts till Året homo vid tidningen QX Gaygala samma år, drog sig Jerker undan rampljuset. Han flyttade till Paris och läste franska, och har tidigare studerat både konst och socionomprogrammet. Han har tidigare berättat att vinstpengarna gick till ”vardagslyx, shopping och partaj”.

2006 syntes Jerker plötsligt i mediebruset igen. Han var då aktuell med ett nyutgivet seriealbum, Extra allt!, som handlar om en gaykille och hans vänner i HBTQ-världen. I bokens förord tillägnade han den Agneta Ekström, den deltagare i Expedition Robinson som han kom allra närmast.

– Hon är en av mina bästa vänner och vi har daglig kontakt. Hon har varit med från början när jag gjort serierutor och varit ett bra bollplank, sa han till Metro 2006.

I en intervju med Expressen 2010 berättade Jerker att han jobbade som socionom och fortfarande hade god kontakt med Agneta.

Pål Hollender

Säsong 2, 1998 och säsong 7, 2003

Konstnären och filmaren Pål Hollender, 53, från Borås är kanske en av de mest omskrivna deltagarna någonsin. Men det är inte hans medverkan i dokusåpan som har skapat de största rubrikerna, utan snarare hans ofta mycket kontroversiella konst.

Pål Hollender har blivit känd som en av de mest kontroversiella deltagarna i Expedition Robinsons historia.

Pål Hollender. Bild: SVT

I sin första film skildrar han det sexuella övergrepp han utsattes för som 13-åring, och under ett konstprojekt i Göteborg hällde han ut flera ton bakpulver och uppmanade besökarna att gömma sitt knark i högen.

Mest kritik fick han för filmen Buy Bye Beauty, som innehåller scener där han har sex med de prostituerade kvinnor han intervjuade.

– Att göra en film tar tre år av livet, klart att jag vill få ut den största möjliga effekten. Utan provokationer hade ingen människa uppmärksammat det jag velat belysa i mina filmer, har han tidigare sagt till TT Spektra.

Tillsammans med Jessika Gedin

Men sedan dess har han också gjort en hel del projekt som är långt mindre kontroversiella. Han har bland annat varit inslagsproducent för Filip Hammars och Fredrik Wikingssons program Grattis världen, Boston Tea Party och Får vi följa med?.

Pål Hollender tillsammans med sambon Jessika Gedin och dottern Isa.

Pål Hollender tillsammans med sambon Jessika Gedin och dottern Isa. Bild: IBL

Han har vunnit tv-priset Kristallen och under en dokumentärresa i Afghanistan blev han skjuten i armen. Pål Hollender är sambo med förläggaren och programledaren Jessika Gedin. Tillsammans har de en dotter. Pål har också en son från en tidigare relation.

Jerry Forsberg

Säsong 8, 2004

Efter 66 dagars svält och tävlande var det skåningen Jerry Forsberg som gick segrande ur den åttonde säsongen av Expedition Robinson. Han vann en miljon och blev dessutom tillsammans med deltagaren Isabel Adrian under övistelsen.

Jerry Forsberg och Isabel Adrian blev ett par på ön.

Jerry Forsberg och Isabel Adrian blev ett par på ön. Bild: IBL

För pengarna köpte Jerry en restaurang, men åren därpå präglades av många negativa rubriker. Han gjorde slut med flickvännen efter att det framkommit att hon varit otrogen, och förlorade det mesta av pengarna.

2005 dömdes han till fängelse efter ett slagsmål på en klubb i Malmö, där han slog en man som föll till golvet, svimmade och fick sy flera stygn i huvudet. Enligt Aftonbladet dömdes han också för en annan misshandel och för att ha tagit knark på en Stockholmskrog.

Jerry dömdes till ett års fängelse för brotten, och satt inne i fem månader.

– Jag tränade varje dag och spelade kort. Jag mådde bra när jag satt inne, har han berättat för Expressen.

Jerry Forsberg.

Jerry Forsberg. Bild: IBL

Efter att ha muckat från fängelset fick han jobb som bartender på en lyxkryssare och åkte världen runt.

– Jag kommer nog aldrig komma hem till Sverige igen och sitta där i kylan som en idiot. Då bor jag hellre i Asien, sa han till tidningen 2008.

Men han hittade hem till slut, och har de senaste åren jobbat i Stockholms krogvärld. Jerry är delägare i flera företag och 2016 var han med och öppnade en japansk ”dinner club” i huvudstaden.

Hans Brettschneider

Säsong 12, 2009

Hans Brettschneider, 56, från Skellefteå vann Expedition Robinson 2009, efter att ha stått mot Jimmy Führ i finalen. Under finalen och den efterföljande festen var stämningen frostig, rapporterade bland annat Aftonbladet.

– Hasse var den som jag minst av alla ville skulle ta hem segern. Jag tycker att han är en besserwisser och har inget att säga till honom, sa deltagaren Anders Sjöström till tidningen.

Hans själv tog kritiken med ro, och berättade för tidningen att han skulle använda vinstpengarna till en resa med familjen och att han sedan skulle investera i sin stora hobby – lego. Och den drömmen förverkligade han också när han öppnade en legobutik i centrala Skellefteå.

Medlem i Mensa

Hans är medlem i Mensa, har varit gruppledare i Miljöpartiet och är sambo med Lena Rönnblom som han har fyra döttrar tillsammans med. Förra året skrev tidningen Norran att Hans skulle ta över Bureå camping, vid Bureälven i Västerbotten. Och hans planer var att sätta en personlig prägel på stället.

Kändisarna som började sin karriär i Robinson – kommer du ihåg dem?

– I första etappen tänker jag att det ska bli kafé och legobygge. Sen tänker jag mig att det kan bli kajakturer i älven, en legobutik och ett museum för lego och andra nördiga grejer, sa han till tidningen då.

Han har deltagit i både Lego masters och Genikampen på tv.

Alla tidigare vinnare i Robinson – hela listan!

1997 Martin Melin

1998 Alexandra Zazzi

1999 Jerker Dalman

2000 Mattias

2002 Jan Emanuel Johansson

2003 Antoni Matacz

2004 Emma Andersson (SVT)

2004 Jerry Forsberg (TV3)

2005 Tilde Fröling (VIP)

2005 Karolina Conrad

2009 Ellenor Pierre

2010 Hans Brettschneider

2010 Erik Svedberg

2011 Mats Kemi

2012 Mariana Hammarling

2018 Daniel "DK" Westlund

2019 Klas Beyer

2020 Michael Björklund

2021 Dennis Johansson

Robinson 2022 har premiär den 20 mars på TV4.

VAD HÄNDE? Det gör skådespelarna från Ronja Rövardotter nu