Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Anders Tegnell i Skavlan: ”Vi kunde informerat om corona tidigare”

03 apr, 2020 
Jennie Sandberg
Kollage av Fredrik Skavlan och Anders Tegnell.
I kvällens Skavlan blickar statsepidemiologen Anders Tegnell både framåt och bakåt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Anders Tegnell: "Det hade vi kunnat göra annorlunda"Brand logo
Anders Tegnell: "Det hade vi kunnat göra annorlunda"

I kvällens avsnitt av tv-programmet Skavlan är Anders Tegnell gäst. Frågorna kretsar främst kring hans roll som statsepidemiolog och den pågående coronapandemin.

Tegnell blickar både framåt och bakåt. Bland annat diskuteras vem som kommer att stå som ansvarig när vi är på andra sidan utbrottet i Sverige. Där nämner han Folkhälsomyndigheten och sin egen chef Johan Carlson, som är generaldirektör på myndigheten.

– Vi har ett system i Sverige där vi jobbar tillsammans, så det är många personer som har varit inblandade i de här diskussionerna. Både på den politiska nivån och på myndighetsnivån. I slutändan är det min chef, det är så en svensk myndighet fungerar, chefen har alltid ansvaret för allt, säger Anders Tegnell till Fredrik Skavlan.

Man löser inga problem men man kan möjligen skjuta dem en bit på framtiden

Han nämner också statsminister Stefan Löfven, som han inte anser ska “bära den bördan” men sannolikt kommer vara en person som man pekar på efteråt.

Tegnell: Därför stänger vi inte skolorna i Sverige

Anders Tegnell får också frågor kring skolorna, där det svenska beslutet att hålla skolorna öppna ifrågasatts både innanför och utanför landets gränser.

Annons

Tegnell förklarar för Fredrik Skavlan att skolstängningar ofta innebär att antalet smittade skjuter i höjden, när man slutligen tvingas öppna igen.

– Det är ett av problemen med skolstängningar: Man löser inga problem men man kan möjligen skjuta dem en bit på framtiden. Och då kan de möjligen bli värre, säger Anders Tegnell.

Skavlan ber också Anders Tegnell att “titta i backspegeln” kring hur coronapandemin hanterats i Sverige.

“Vi kunde börjat tidigare”

– Jag tror att vi hade kunnat börja kommunicera ännu tidigare än vad vi gjorde, och diskutera vad vi behöver göra framåt ännu tidigare. Men jag tror att många med oss först såg utvecklingen i Kina som något som händer ibland. Det händer ibland konstiga saker på ett ställe i världen, och det behöver inte bli så mycket mer. Jag tror alla blev chockade när det blev som det blev i Italien, svarar han.

De diskuterar också effekten av masstester, något som Sverige inte har använt – och som ofta lyfts som en anledning till att smittspridningen tagit fart.

Annons

Allt du behöver veta om Anders Tegnell:

Anders TegnellBrand logo
Anders Tegnell

Anders Tegnell: Finns en övertro på tester

Anders Tegnell svarar att det inte hade gjort någon skillnad om Sverige hade genomfört fler coronatester, och tycker inte att så kallade masstester som görs i flera länder är en bra idé.

– Det finns en stor övertro på att man behöver testa mer. För mig är det viktigt att man testar för att kunna göra någonting med svaret som man får.

Han medger dock att de tidiga testerna under pandemin sannolikt hindrade spridningen av sjukdomen under några veckor.

Skavlan sänds fredagen den 3 april och går att se på SVT Play från klockan 17:00 samma dag.

Foto: TT

Läs mer om coronaviruset

Annons