Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Antikrundan 2022 – allt du vill veta om programmet och den nya experten

04 jan, 2022 
Minna Wallén-Widung
Antikexperten Knut Knutson och programledare Anne Lundberg på en pressbild inför nya säsongen av Antikrundan som sänds i SVT med start i januari 2022.
Knut Knutson och Anne Lundberg.
Äntligen är Antikrundan som vi är vana att se det tillbaka! Efter att produktionen ställt in inspelningsturnén 2020 till följd av pandemin, kan vi återigen se fram emot en säsong full av värderingar från landets alla hörn. I år får vi bland annat se en välbekant gästexpert dyka upp i programmet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

SVT:s långkörare Antikrundan är tillbaka med en ny säsong. Under sommaren 2021 gav sig produktionen ut på en extra lång inspelningsturné, från Ystad i söder till Luleå i norr. Efter att ha tvingats besluta om att ställa in turnén 2020 till följd av coronapandemin, var producenten Pernilla Månsson Colt fast besluten om att den här säsongen skulle återgå till ursprunget så långt det bara var möjligt.

6 saker du inte visste om antikrundanBrand logo
6 saker du inte visste om antikrundan

– Vi längtade alla efter att få åka ut på Antikrundanturné igen och det märktes att vi delade den känslan med publiken! Det känns som en nystart för rundan – och kanske märks ett litet skifte i föremålen vi får in också. Det är mer modern design, mer vintage och secondhand, mer serietidningar och autografer än vi brukar se. Vi får också höra många fantastiska historier och vi lyckas chocka en del av våra besökare i år med höga värden, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Efter den inställda turnén – Antikrundan är tillbaka

När inspelningsturnén 2020 ställdes in, bestämde sig SVT för ett annorlunda upplägg av programmet. Så i säsongen som sändes i början av 2021 fick vi i stället träffa tidigare deltagare i programmet som berättade om vad som hänt med deras föremål och om experternas värderingar hade stått sig över tid. Dessutom åkte experterna hem till ett antal utvalda deltagare och gjorde värderingen på plats.

Anne Lundberg med en gammal barnvagn och andra antikviteter på en pressbild för Antikrundan 2022.
Programledare Anne Lundberg ser fram emot en ny säsong av Antikrundan.

Men nu är ordningen alltså återställd och i det första avsnittet besöker produktionen Kungsbacka. Och ska man tro SVT blir det en riktig rivstart, med ett ärvt smycke från juveleraren Fabergé, danska designmöbler, eleganta italienska secondhandkostymer, dyrbara konstverk och loppisfynd som många bara kan drömma om.

Annons

Måns Nilsson gästar Antikrundan som expert

Nytt för i år är att vi får stifta bekantskap med en helt ny gästexpert. Men bara för att han är ny i Antikrundan, betyder inte det att han är obekant för den svenska tv-publiken. Det är nämligen komikern Måns Nilsson som debuterar som antikexpert i programmet.

Komikern Måns Nilsson som gästexpert i Antikrundan 2022 i SVT.
Måns Nilsson kliver in som gästexpert i den nya säsongen av Antikrundan.

Måns Nilsson är framför allt känd som den ena halvan av komikerduon Anders och Måns, där han tillsammans med kollegan Anders ”Ankan” Johansson har haft flera egna tv- och radioprogram. Han föddes 1977 och växte upp utanför Lund. Sedan 1990-talet har han jobbat med framför allt radio, men på senare tid har vi också kunnat se honom skådespela i bland annat julkalendern Skägget i brevlådan och i ungdomsserien Eagles. Han har också skrivit böcker och turnerat landet runt med olika föreställningar och liveshower.

Annons

Men vad många kanske inte vet är att Måns Nilsson också är antikhandlare och har samlat på keramik i 25 år. Enligt SVT är det framför allt svensk keramik och svenskt porslin från 60- och 70-talet som fångar hans intresse.

Här är alla experterna i Antikrundan

Förutom Måns Nilsson dyker förstås också de mer välkända experterna upp. Här är hela listan på Antikrundans experter och deras respektive expertområde:

 • Svensk 1800- och 1900-tals konst, samt nutida konst: Andreas Rydén
 • Ostindiskt porslin och konstföremål från Japan och Kina: Björn Gremner
 • Måleri och skulptur, glaskonst samt konsthantverk: Bo Knutsson
 • Möbler och konsthantverk från 1700-talet till 1800-talets mitt: Charlotte Strömstedt
 • Måleri, skulptur, teckningar och grafik: Claes Moser
 • 1900-talets konsthantverk, modernt silver, glas och keramik: Eva Seeman
 • Folkkonst och leksaker: Erik Ingare
 • Silver, smycken och stenar, antikt, andrahand och nytt: Carolina Tüür
 • Keramik, porslin och enklare allmängods: Joakim Bengtsson
 • Möbler, konsthantverk och allmoge: Jörgen Martinson
 • Modernt konsthantverk, konstglas, möbler och allmoge: Knut Knutson
 • Textil: Anette Granlund
 • Allmänt och konst: Magnus Bexhed
 • Vapen och militaria: Max Sjöberg
 • Armbandsur: Mikael Wallhagen
 • Äldre och moderna sällsynta böcker, autografer och dokument: Torgny Schunnesson
 • 1700-tals möbler och speglar: Rickard Thunér
 • Vintagekläder, skor och väskor: Malin Sveholm
 • Allmän: Fredrik Knutsson
Antikrundans expert Eva Seeman värderar en dansk designstol i premiäravsnittet av Antikrundan 2022.
Experten Eva Seeman värderar en dansk designstol i säsongspremiären av Antikrundan.

Då har Antikrundan 2022 premiär

Programledare är som vanligt Anne Lundberg. Hon har lett programmet ända sedan 1999 och i år blir det två heltimmesavsnitt från varje inspelningsplats.

Premiäravsnittet av Antikrundan sänds i SVT1 den 13 januari 2022 klockan 20.00, men går att se på SVT Play redan från och med den 6 januari.

Annons