Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Arga snickaren Anders Öfvergård i Robinson 2018

16 mar, 2018 
Redaktionen
Han har bestämda åsikter och han är inte rädd för att uttrycka dem. Arga snickaren Anders Öfvergård är ny programledare för ”Robinson” – och deltagarna gjorde honom ganska förbannad...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anders Öfvergård är snickaren som blev krögare, startade upp butiker, jobbade på reklambyrå, blev tv-stjärna, startade produktionsbolag och började föreläsa. Men offentlig blev han främst genom tv-programmet ”Arga snickaren”. Och att ha blivit ”arga snickaren” med hela svenska folket är både på gott och ont, menar han.

– Jag förstod såklart redan innan allt satte igång att ger man sig in i leken får man leken tåla. Och jag är densamma i alla program. Jag är jag. Det vill säga om någon beter sig illa då blir jag arg, inte minst när jag ser barn fara illa. Folk kan tycka det är obekvämt när jag ifrågasätter och går rakt på sak.

Se också: Alla Robinsonvinnare genom åren

Alla Robinsonvinnare genom årenBrand logo
Alla Robinsonvinnare genom åren

Allt är på riktigt i Robinson

Anders berättar att han älskar att göra ”hjälpa-tv”.

– Jag brinner för service, hjälpa och se till att andra har det bra.

Annons

Men nu har Anders gått från spik och brädor till palmer och kokosnötter. Under våren är han aktuell som programledare för ”Robinson” i TV4. Det är lite av en yrkesdröm som slagit in.

– Ibland när vi spelade in fick jag gåshud. Där stod jag på den där stranden och är programledare för världens största realityserie, den jag själv följde på Anders Lundins tid.

Anders förklarar att de största svårigheterna under inspelningen har varit deltagarnas beteende.

– Inget är på något vis riggat, allt är på riktigt. Och när man sätter 16 deltagare på öde stränder utan kolhydrater eller protein kommer ens sanna personlighet fram. Klart det blir motsättningar, säger Anders som också garanterar att det blir mer kärlek än tidigare.

Spelades in på Fidji

Han var på Fidji från första april till slutet av september förra året.

Familjen kom dit och semestrade med honom under två veckor.

– Supermysigt, men samtidigt känner man ju på en gång det där tudelade, att räcka till för både familj och jobb. Vi badade och snorklade ett par timmar tillsammans varje dag, men barnen kunde inte riktigt förstå att jag skulle jobba samtidigt som de var där.

Annons

Anders träffade sin fru 2002

Aldrig har Anders rest så mycket i sitt jobb som nu. På hemmaplan finns juristen och frun Cecilia. De träffades 2002 och Anders hade just lämnat ett över tio år långt äktenskap.

– Jag var bara 23 år när jag gifte mig första gången och visst kändes det rätt där och då, men det är absolut inget jag rekommenderar mina egna barn. Egentligen borde det vara förbjudet för killar under 30 att gifta sig.

Anders berättar att han och hans exfru inte gav upp sitt äktenskap lätt.

– De tre första åren gjorde vi allt för att försöka reparera vår relation. Mina föräldrar är gifta än i dag och vi är båda uppvuxna med värderingar om att inte ge upp i första taget. Vi har gått en hel del i terapi och även om den inte ledde till att hitta tillbaka till varandra var den nödvändig för den relation och samsyn vi har i dag, menar Anders som har två barn från det äktenskapet och två med Cecilia.

Ångrar inte skilsmässan

Under de här åren och efter skilsmässan tycker Anders att han lärt sig flera saker om sig själv.

Annons

– Jag har helt enkelt blivit en bättre man, mycket mognare och har en större vetskap om vem jag är. Men största lärdomen är att jag undviker sandlådenivå när det blir bråk. Det är så lätt att bara slussa över all skuld på den andre.

Jag frågar mig själv: ”Är det värt att ta strid eller inte?”. Det är inte viktigt att man måste hålla med varandra, man är inte mindre kär i sin partner för att man inte tycker lika.

Anders ångrar inte skilsmässan men för barnens skull ser han den som ett stort nederlag.

– Jag hade svårt att styra mina känslor och visst hade jag önskat att jag var mer mogen i min föräldraroll. Barn är alltid lojala mot sina föräldrar och de var bara 4 och 8 år. De önskade, precis som jag tror att alla barn gör, att deras föräldrar ska bo tillsammans.

Till en början bodde barnen varannan vecka hos sina föräldrar.

– Sedan tyckte de att det var för jobbigt att flytta så ofta, två veckor i taget blev sedan en månad. Men att vara utan sina barn en månad är tufft.

Annons

Osäker som ung

En av anledningarna att Anders gifte sig så ung tror han handlar en del om det bekräftelsebehov han alltid haft.

– Jag var ganska osäker som ung och har så länge jag kan minnas alltid försökt att ställa upp och hjälpa andra bara för att bli gillad. Däremot hände det aldrig att jag bad om hjälp. Men nu på senare tid har jag vågat stå upp för mig själv och mina åsikter på ett helt nytt plan.

Han blev ihop med Cilla ungefär ett halvår efter skilsmässan, men kände henne då redan.

– Jag hade alltid gillat henne som person men aldrig varit kär. Men vi började umgås lite mer och hade kul ihop. Cilla är en trygg, lugn, stabil, vacker kvinna som har bra värderingar.

De gifte sig 2005 och hans stora förhoppning är att deras kärlek nu ska vara livet ut.

– Kärnan i vår relation är vår kärlek och tillit till varandra.

Är mycket aktiv

Som person beskriver sig Anders som ”väldigt rastlös”, vilket gör att han alltid hittat på mycket saker, rent yrkesmässigt men också tillsammans med sin familj.

Annons

– Jag har alltid varit en entreprenör och alltid velat ha ett väldigt socialt liv med fester och middagar. Men på senare tid har jag börjat uppskatta att bara gå hemma och skrota i morgonrock en hel helg. Jag har hittat en lugnare sida inom mig.

Hur är du som pappa?

– Hård, rättvis och lekfull. Jag leker faktiskt bättre ju äldre jag blir. Det är mycket skratt hemma, samtidigt är jag hård och har tydliga värderingar, mina barn ska veta vad som gäller. Mitt jobb är att se till mina barns olika åldrar och anpassa mina krav på dem därefter.

Har du alltid varit så aktiv?

– Ja, jag är överallt och har alltid haft saker på gång. Som barn kunde jag aldrig sitta stilla och läsa en bok. Mamma var bra och hård, jag tror att jag toppar utegångsförbudsligan, haha. Jag lärde mig hantera min rastlöshet genom struktur, nästan lite militäriskt. Jag tycker om att planera.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Lagar mat, går på bio eller bara hänger på landet i skärgården. För att varva ner pysslar jag på tomten eller håller på med något projekt inomhus, spelar golf eller är ute med båten. Att sätta sig vid ratten och styra båten är total frihetskänsla och ledighet för mig. Jag går inte ner i varv genom en god bok, meditation för mig kan handla om att stå och hugga ved i två timmar.

Annons

Vad ger dig livsglädje?

– Att se min familj må bra och att få hjälpa andra OCH mig själv gör mig lycklig.

Vad gör dig mest upprörd?

– Orättvisor och när folk inte vågar säga vad de tycker. Man måste våga säga vad man tycker och känner, hur ska andra annars veta? Detta gäller på jobbet, mellan vänner och med sin respektive.

Vad drömmer du om?

– Jag kommer jobba högst tio år till, sedan ska jag och min kära fru bestämma tillsammans vad vi vill göra. Vad som helst! Kanske öppnar vi ett hotell i Västindien? Jag kommer nog, om jag känner mig själv rätt, aldrig att sluta jobba helt. Men efter 60 blir det i så fall ideellt.

Hur känns det att ha fyllt 50?

– Det är inte så att min värld plötsligt förändrats. Jag tycker det är ganska skönt att åldras, jag har inga rädslor eller bär på någon ångest. Men det är klart att man önskar att man slipper drabbas av någon hemsk sjukdom. Det hade varit härligt att leva kärnfrisk tills jag blir 75 och sedan snabbt få somna in.

Annons

Hur skulle du klara dig på en öde ö?

– Jag skulle inte kunna hålla käften. Det krävs bara ett litet misstag i det sociala spelet och sedan är man ute. Min svaghet skulle vara att jag är alldeles för ärlig och är för obekväm för många. Jag tror min styrka skulle vara att jag vägrar ge upp. Jag skulle ständigt vara ute och försöka skaffa mat. Jag har känt mig rätt irriterad på deltagarna att de till exempel inte läst på hur man fiskar innan de reste.

Vad skulle du ta med dig som en personlig sak?

– Fiskenät och så skulle jag läsa på om lokala husmorstips.

Det här är Anders Öfvergård/Arga snickaren

Namn: Anders Öfvergård.
Ålder: 50 år.
Yrke: Snickare och programledare.
Aktuell med: Programledare för ”Robinson” 2018 som börjar 18 mars.
Familj: Gift med Cecilia som han har två barn med samt två barn från sitt tidigare äktenskap.
Bor: Värmdö.

Av Frida Funemyr
Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Robinson har premiär den 18 mars 2018 kl 21.00 i TV4.

Annons