Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

David Attenboroughs nya Netflix-dokumentär: Ett liv på vår planet

01 okt, 2020 
Anette Bülow
David Attenborough i Kenya
David Attenborough, här i Masai Mara i Kenya, är aktuell med dokumentärfilmen Ett liv på vår planet på Netflix.
David Attenborough slår rekord på Instagram och är aktuell med en ny dokumentär på Netflix. Naturfilmernas mästare har fyllt 94 år och kämpar för att rädda vår planet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När han anställdes på BBC i början på 1950-talet hade David Attenborough bara sett ett tv-program, nu är han sedan flera decennier världsberömd för sina naturfilmer och en tung auktoritet på området. Hans välkända röst har ledsagat tv-tittarna genom hundratals program. De har kallats nyskapande och stilbildande – och har vunnit många priser. Programmen är också fantastiskt vackra dokument över naturen och ett djurliv som är på väg att gå förlorat.

7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!Brand logo
7 grönsaksrester du aldrig ska slänga - återodla i stället!

94 år gammal kämpar tv-personligheten nu för att rädda vår planet. I nya dokumentärfilmen Ett liv på vår planet, som visas på Netflix med premiär den 4 oktober, reflekterar han över hur naturen har förändrats under de år han har gjort sina filmer. Den är en tillbakablick över hans eget liv från svartvita arkivfilmer till nyinspelat material.

David Attenborough med orangutanger.
David Attenborough har upplevt många oförglömliga möten med djur. Här med en orangutanghona och hennes unge. Foto: TT

När David Attenborough inför dokumentärens premiär startade ett nytt konto på Instagram slog han rekord som den som fått en miljon följare på kortast tid – fyra timmar och 44 minuter. Sedan dess har följarna flerdubblats.

Annons

Samlade fossiler som barn

Naturintresset väcktes redan i barndomen då David Attenborough samlade fossiler. Sedan blev det studier i zoologi och geologi vid universitetet i Cambridge.

Jobbet på BBC blev hans biljett ut i världen och han har besökt många exotiska platser – och varit nästan överallt. Ingen plats låg för långt bort för att inte David Attenborough och hans filmteam skulle ta sig dit, i början på 1970-talet följde han med den första västerländska expeditionen till en avlägsen dal i Nya Guinea för att leta efter en okänd folkstam.

Flygindustrin tog fart samtidigt som David Attenborough började jobba på tv och han blev något av en äventyrlig upptäcktsresande i naturfilmens tjänst – och reste från Afrika till Antarktis och från Asien till Amerika för att göra program. För honom var det självklart att fortsätta arbeta på fältet långt efter den vanliga pensionsåldern.

David Attenborough med tornuggla.
Närkontakt med en tornuggla.

Bidrog till miljöförstöringen

Men medan David Attenborough tog hem sällsynta djurarter från världens alla hörn till våra vardagsrum och bjöd på både kunskap och underhållning i tv bidrog han själv till miljöförstöringen genom ett flitigt flygande i över ett halvt sekel.

Annons

Numera har han ändrat inställning och tar klimathotet på allvar och varnar för att vi kommer att ödelägga vårt jordklot om vi ändrar vårt sätt att leva. Risken är stor att vi konsumerar sönder vår planet och förstör både natur och djurliv.

David Attenborough, prins Charles och prinsessan Anne 1958.
En ung David Attenborough presenterar en kakadua för prins Charles och prinsessan Anne. Året var 1958. Foto: TT

Vi måste handla här och nu, innan det är för sent menar David Attenborough, som om någon vet hur fascinerande naturens alla under är – och hur viktig den biologiska mångfalden är.

Gett namn åt djur- och växtarter

Redan 1986 adlades han av drottning Elizabeth för sitt arbete, det sägs dock att han inte är förtjust i att tituleras sir. Han har hederstitlar vid över 30 brittiska universitet och 2007 blev David Attenborough hedersdoktor till Carl von Linnés minne vid Uppsala universitet. Han har röstats fram till en av de 100 mest betydelsefulla britterna genom tiderna.

Polarfartyget David Attenborough.
Polarfartyget Sir David Attenborough. Foto: TT

David Attenborough har fått ge namn åt ett 20-tal nyupptäckta djur- och växtarter, från en gräshoppa och ett myrpiggsvin till ett träd och en blomma. Ett polarfartyg är uppkallat efter honom liksom en byggnad vid universitetet i Cambridge.

David Attenborough
David Attenborough har fyllt 94 år men fortsätter att kämpa för att rädda vår planet. Foto: TT

Visste du att …

Som programdirektör på BBC (1969-72) godkändeDavid Attenborough Monty Pythons flygande cirkus. Det hyllade humorprogrammet var till en början mycket omstritt.

2013 medverkade David Attenborough i en protestsång med rockgitarristerna Brian May och Slash mot regeringens planer på att avliva grävlingar i Storbritannien.

Annons