Kattis Ahlström leder nytt frågesportsprogram: ”Testar alla frågorna på mig själv”

Kattis Ahlström under inspelningen av programmet Muren som sänds i SVT hösten 2020.

Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget/SVT

Kattis Ahlström är aktuell som programledare för ett helt nytt frågesportsprogram – Muren – i SVT. Men våren under coronapandemin har varit tuff för den populära programledaren.
– Våren var underlig, det blev som en tvärinbromsning, säger hon.
Slå på ljud

I SVT:s nya lördagsunderhållning Muren som sänds hösten 2020, ska två deltagare tävla dels mot varandra och dels mot den så kallade ”muren” som fått ge namn åt hela programmet.

– Det är fem experter med specialkunskaper inom just sitt ämne som ingår i muren. De är kända personer som kan väldigt mycket om ett specifikt ämne. Och så har vi två vanliga tävlande som är väldigt allmänbildade och som då behöver kunna svara på frågor inom alla de här ämnena. De tävlande går olika matcher och dueller mot muren, och klarar man av att ”riva muren”, hamnar man i final. Där kan man vinna 100 000 kronor och så äran förstås, säger Kattis Ahlström.

Kattis Ahlström leder Muren 2020

Det är hon som programleder det hela, och inspelningarna betas av under augusti månad i Göteborg.

– Det är jättespännande, jag har ju inte lett den här typen av program förut. Jag har hela huvudet fullt av regler just nu och får anstränga mig för att hålla fokus hela tiden. Men det är roligt och bra stämning på inspelningarna.

Kattis Ahlström på Kristallengalan 2019.

Kattis Ahlström har lång och bred erfarenhet som programledare – men det här är första gången hon ska leda ett frågesportsprogram.

Foto: Charlotte Brunzell/TT

För Kattis Ahlström var det en självklarhet att tacka ja till jobbet.

– Jag tycker själv att det är så barnsligt roligt med quiz och frågesporter. Att folk tycker det är så kul med allmänbildning att det går på bästa sändningstid tycker jag är väldigt roligt. Det är alltid kul att lära sig nya saker.

Se också: 9 powerkvinnor vi minns från Idol

Slå på ljud

Experterna som medverkar i Muren

De kända experterna som alternerar i den fem personer starka muren från vecka till vecka är programledaren och På Spåret-vinnaren Parisa Amiri (nöje), litteraturvetaren och professorn Ebba Witt-Brattström (kultur), politikern och före detta partiledaren Anna Kinberg Batra (makt och pengar), journalisten och barnkokboksförfattaren Johanna Westman (mat och dryck), sportjournalisten Patrik Ekwall (sport), professorn och författaren Ulf Danielsson (vetenskap), manusförfattaren och regissören Edward af Sillén (underhållning) samt journalisten och före detta utrikeskorrespondenten Staffan Heimersson (jorden runt).

– Jag är verkligen så glad och tycker att det är helt otroligt att vi har fått den här uppställningen. De kompletterar varandra och har massor av kunskap, säger Kattis Ahlström.

Hon tycker att det finns flera saker som skiljer Muren från andra frågesportsprogram vi är vana att se i svensk tv.

– Det är roligt att det är kända personer som tävlar mot så kallade ”vanliga” människor. Just att man tävlar mot dem som har specifik kunskap har vi inte sett förr. Tävlingsmomenten är lite annorlunda också, det är roligt att ge vissa frågor lite mervärde så att man lär sig något. Därför blandar vi längre och kortare frågor.

Hur är det med din egen allmänbildning – hade du lyckats välta muren?

– Man har ju sina styrkor och jag testar alla frågorna på mig själv, så jag kan nog säga att den är okej. Men jag skulle nog inte kunna välta muren, för helt plötsligt kan det komma en fråga om naturvetenskap som är jättesvår. Eller sport! Sport klarar jag inte.

Tappade många jobb under coronavåren

Precis som för så många andra yrkespersoner inom kultur- och mediebranschen drabbades också Kattis Ahlström hårt när coronapandemin slog till under våren.

– Jag jobbar mycket som moderator och hade väldigt många jobb som jag skulle göra inom det. Och så på en vecka tappade jag massor av jobb. Jag känner att det är så synd om alla inom den här branschen, det här drabbar så många människor i alla led – från den som står på scenen till den som sätter ljuset. Jag är ändå lyckligt lottad som har mina uppdrag för SVT, även om vi har haft jättesvårt att göra Arvinge okänd nu där vi reser runt mycket. Våren har varit underlig, det blev som en tvärinbromsning.

Kattis Ahlström och Niklas Källner spexar på scenen under Kristallengalan på Cirkus i Stockholm 2019.

Kattis Ahlström på scenen under Kristallengalan 2019 tillsammans med SVT-kollegan Niklas Källner.

Foto: Karin Törnblom/TT

Tänker på barnen som far illa

Kattis Ahlström har tidigare varit generalsekreterare för Bris och engagerad i Rädda barnen. Det är också barnen hon tänker på lite extra nu under coronapandemin.

– För det första tycker jag att det är skönt att skolorna har varit öppna i den utsträckningen de har. Men även om man går i skolan vet vi att många utsatta barn har det ännu svårare nu. När jag jobbade för Bris sa man att det var två typer av barn som ringer in dit – de som ringer in på fredagskvällarna och tycker att det är jobbigt att det ska bli helg och de ska vara hemma, och de som ringer på söndagarna och tycker det är jobbigt att det ska bli måndag för då behöver de gå till skolan, säger hon och fortsätter:

– Många barn är på nätet nu, och där tror jag att hatet och mobbningen har tagit nya proportioner. Det är viktigare än någonsin att vi värnar om andras barn nu och verkligen försöker se hur de har det. Det krävs mycket mod, men om man misstänker att något pågår hemma hos exempelvis en granne – var inte rädd att visa att man ser det.

Då har Muren premiär i SVT1

För Kattis Ahlström väntar, coronapandemin till trots, en fullspäckad höst med inspelningar av flera program.

– Vi hoppas kunna göra klart Arvinge okänd, där står vi och väntar som galopphästar på att få komma iväg. Och så blir det en uny säsong av Seniorsurfarna, där ska vi spela in med stor distans utomhus så jag hoppas på fint väder.

Muren sänds på lördagar i SVT1 klockan 20.00 med premiär den 5 september 2020.

Idol 2020: Så blir den nya säsongen
SVT hösten 2020 – här är alla nya serier och program