Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Elisa Lam försvann mystiskt från "The Cecil"

19 aug, 2021 
samuel Hydén
Elisa Lam försvann från "The Cecil"
21-åriga Elisa Lam checkade in på Cecil Hotel. Tre veckor senare var hon spårlöst försvunnen i ett fall som skulle sysselsätta både lokal polis och internetdetektiver över hela världen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I januari 2013 hade Elisa tagit studieuppehåll för att åka till USA. Hon berättade för världen om sin ankomst till Los Angeles med ett inlägg på sin blogg där hon skrev ”Har anlänt i Lalaland ...” .

Den första februari blev hennes föräldrar oroliga i Kanada oroliga. De hade gått med på att deras dotter fick resa ensam i USA på ett villkor: att hon ringde till dem varje dag. Just denna dag, dagen hon skulle lämna Cecil Hotel och resa vidare, hade hon inte hört av sig. De ringde Los Angeles-polisen och anmälde hennes försvinnande, övertygade om att något måste ha hänt deras dotter. Efter att polisen sökt genom hela hotellet utan ett spår av Elisa bestämde sig hennes föräldrar och syster för att åka till Los Angeles och hjälpa till med sökandet. När första genomsökningen av hotellet misslyckats tog polisen in hundar för att leta i alla rum, korridorer och till och med uppe på taket, men inte ett spår efter Elisa hittades.

Efterlysningen fick spridning på nätet

Cecil Hotel i Los Angeles
The Cecil började som flott har med åren blivit lite mer bedagat och fått ett mörkt rykte

Dagarna gick och när hon varit borta en hel vecka bestämde sig polisen och familjen för att sätta ihop ett flygblad med bild på henne samt information om hennes resevanor och övriga omständigheter för försvinnandet. Flygbladet delades ut i Los Angeles och spreds online och det var först nu som fallet började få offentlig uppmärksamhet: Internet kryllade av människor som intresserade sig för fallet med den försvunna flickan på det mytomspunna hotellet.

Richard Ramirez, Night stalker
Seriemördaren Richard Ramirez hade bott på "The Cecil".

Myten om The Cecil

Platsen spelade nämligen också en stor roll till att fallet blev så uppmärksammat. Cecil Hotel där Elisa bott och försvunnit från ligger i centrala Los Angeles. När det byggdes på 1920-talet var det lyxigt och vackert, men 30-talets depression tog all glans ifrån det. Området blev hemvist för hemlösa och kriminella, och The Cecil blev ett centrum för drog- och sexhandel. The Cecil hade också ett ännu mörkare och illvilligare rykte; att det drog till sig ondska. Ett ovanligt högt antal självmord hade skett här och hotellet brukade till och med kallas The Suicide. Seriemördaren Richard Ramirez, kallad Night Stalker, begick några av sina mord medan han bodde på hotellet, och österrikiska Jack Unterweger ströp tre kvinnor under sitt besök där. Detta bidrog till att fallet med Elisa Lam tidigt fick ett mystiskt skimmer runt sig.

Syns i filmklipp

Övervakningsfilm på Elisa Lam i hotellets hiss
Övervakningsfilmen där Elisa Lam syns i hissen har analyserats ur alla möjliga vinklar

Efter två veckor utan några resultat valde polisen att offentliggöra sitt starkaste och i stort sett enda spår: en övervakningsfilm av Elisa när hon åker, eller iallafall försöker åka hiss. Efter klippet släppts online spred det sig som en löpeld och fick världens alla hobbydetektiver att börja spekulera vilt. I det drygt tre minuter långa, gryniga klippet ser man Elisa gå in i hissen, nonchalant luta sig fram och trycka på ett flertal olika knappar. Hon lutar sig tillbaka och väntar men av någon anledning stänger dörrarna inte sig och hon börjar se lite misstänksam ut. Försiktigt närmar hon sig dörrarna och spanar ut för att sedan snabbt gå in igen och ställa sig med ryggen mot hissväggen som om hon gömde sig för någon eller något. Efter några sekunder går hon ut igen och börjar bete sig ännu mer märkligt. Hon gestikulerar konstigt med händerna och ser ut att prata med någon. Efter ett tag går hon in igen och trycker på fler knappar innan hon går ut igen och fortsätter den bisarra monologen. Under hela videon stänger hissdörrarna inte sig förrän Elisa verkat ge upp och går därifrån.

Annons

Vem pratade Elisa med?

Elisas beteende satte myror i huvudet på alla som tog del av klippet. Spekulationerna var många och den ena mer besynnerlig än den andra. Vissa trodde att Elisa faktiskt pratade med någon hon först försökt gömma sig från och att personen i fråga var den som var ansvarig för hennes försvinnande, andra trodde att hon var drogpåverkad. En teori var att hon skulle varit med om något så hemskt att hon blivit galen och en annan påstod att något övernaturligt pågick i videon; att hon blev trakasserad av spöken eller demoner. Alla hade egna hypoteser om vad som hänt Elisa men en sak var de överens om: videon var otroligt märklig och till och med obehaglig.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen
Vattentank på Cecils tak
Svaret på gåtan fanns på hotellets tak.

Tragisk förklaring

Under veckorna efter Elisa Lams försvinnande fick personalen allt fler klagomål om hotellets vatten. Folk berättade att trycket i kranen var väldigt lågt och att vattnet ibland hade en mörk färg och luktade illa. En brittisk gäst berättade efteråt att strålen från duschen på morgonen nästan var kolsvart och hade en ”vidrig, sötaktig” lukt. En vaktmästare gav sig upp på taket där byggnadens vattencisterner fanns för vad han förmodligen trodde skulle bli en rutinkoll. Men skulle han snart finna svaret på frågan på allas läppar: ”Var är Elisa Lam?”

Annons

Elisas kropp hittades i en av vattentankarna av vaktmästaren Santiago Lopez som klättrat upp för en stege för att kolla varför luckan till tanken var öppen. Han kontaktade direkt sin chef som ringde polisen. Hennes familj blev bestörta när de fick beskedet.

Spekulerar fortfarande trots svar

Polisens bedömning var att det rörde sig om ett självmord eller en olycka. Sanningen var att Elisa Lam var bipolär och obduktionen visade att hon förmodligen slutat ta sin medicin flera veckor före sin död. Hennes beteende i klippet från hissen är enligt många experter typiskt för en bipolär person i ett psykotiskt tillstånd och vittnesmål från gäster som delat rum med henne på hotellet beskrev henne som märkligt paranoid och desillusionerad. Teorin blev snabbt ifrågasatt av internets alla skeptiker. Folk undrade hur hon hade tagit sig upp på taket utan att aktivera larmet på dörren som på morgonen då vaktmästaren Lopez hittat henne fungerat utmärkt och hur hon i så fall tagit sig in i själva tanken som nästan var två och en halv meter hög. Många tror fortfarande att det pågår någon slags konspiration för att tysta ned Elisas riktiga dödsorsak.

Annons

Efter dödsfallet stämde Elisas föräldrar hotellet. De menade att säkerheten kring vattentankarna inte varit tillräcklig. Domstolen ansåg dock inte att det fanns fog för stämningen. Bland annat menade man att hotellet inte kunde lastas för dödsfallet eftersom det inte var tillåtet för gäster att ta sig ut på taket.

The Cecil, vars namn redan tidigare förknippades med mörker och våld, bytte namn till Stay On Main. namnet Cecil lever dock kvar i folkmun.

Historien om Elisa Lam och The Cecil skildras i aktuella Netflix-dokumentären "Crime scene: The vanishing at The Cecil Hotel

Annons