Inför uppesittarkvällen: Bingolotto dubblar lottpriset

Lotta Engberg och Stefan Odelberg, som tillsammans leder Bingolottos uppesittarkväll i TV4, står i studion med julgran och julpaket.

Lotta Engberg och Stefan Odelberg leder Bingolottos uppesittarkväll ihop.

Foto: TV4/C More

Många svenskar laddar inför uppesittarkvällen framför Bingolotto den 23 december. I år har Bingolotto valt att höja priset rejält, vilket upprör trogna tittare.
– Jag hoppas verkligen att folk tycker det är en rimlig peng, säger programledaren Lotta Engberg till Aftonbladet.

Uppesittarkvällen med Bingolotto är en av TV4:s största succéer under året. 2018 såg 2,2 miljoner svenskar programmet, rapporterar Aftonbladet. 2019 omsatte försäljningen 200 miljoner, vilket genererade ett överskott på 60 miljoner som landets föreningar fick ta del av.

Inför årets uppesittarkväll har Bingolotto höjt priset från 50 till hundra kronor per lott. Höjningen upprör vissa trogna tittare och på Kristianstadsbladets debattsida säger en läsare så här:

– Det är för jävligt. 700 spänn ger jag inte för sju nitlotter. Är det för de vet att många sitter hemma i år? Jag tycker att det är jävligt fult av Bingolotto att göra så.

Tv-serierna du inte får missa – och de du kan se fram emot

I kommentarsfältet på Aftonbladets Facebooksida är det många som stämmer in i klagosången. ”En stor skam mot de äldre som bara sitter hemma”, skriver en läsare. ”Bedrövligt dåligt! Ett slag i ansiktet på fattigpensionärer! Skäms!”, tycker en annan.

Upplever inte mycket kritik

Men Mikael Kjellström, affärsområdeschef på Bingolotto, säger till Aftonbladet att han inte har stött på särskilt mycket kritik mot prishöjningen. Han räknar med att det hittills har sålts drygt två miljoner lotter, och tror att antalet sålda lotter kommer att landa på det dubbla innan det är dags för uppesittarkvällen. Samtidigt säger han sig ha respekt för dem som upplever att prishöjningen är för drastisk.

– Vi hoppas verkligen inte att någon blir tvungen att avstå uppesittarkvällen för att lotten kostar 100 kronor och vi har inte upplevt mycket kritik mot det, det måste jag säga, säger han till tidningen.

Priset på lotterna har inte höjts sedan år 2000 och enligt Mikael Kjellström har årets prisjustering ingenting med den pågående coronapandemin att göra.

– Det här bestämdes i stort sett efter förra årets uppesittarkväll. Vi har diskuterat den här frågan i många år. Det har inget med pandemin att göra, nu blev det så här.

Se också: 5 saker du inte visste om Lotta Engberg

Lotta Engberg om Bingolottos prishöjning

Bingolottos programledare och den som ska lotsa tittarna genom kvällen, Lotta Engberg, säger att hon hoppas att folk inser hur mycket man faktiskt får för pengarna. Och hur mycket medel som går rakt in i föreningslivet, som också drabbats av pandemin.

– Jag tycker att det finns något positivt både för lottköparna och för föreningarna. 100 kronor för att vara med på en helkväll med 4,5 timmes direktsändning ... jag hoppas verkligen folk tycker det är en rimlig peng, säger hon till Aftonbladet.

Bingolottos uppesittarkväll sänds onsdagen den 23 december klockan 19.30 i TV4.

Det sänder TV4 kl 15.00 på julafton – när SVT visar Kalle Anka