Tv-serier du inte får missa – och de du kan se fram emot 2021

En kvinna liggandes i en soffa med ett glas i ena handen och en tv-dosa i andra.

Längtar du efter att mysa ner dig i soffan framför en bra tv-serie? Vi har gjort en lista på vilka du inte får missa.

Bild: TT

Kanske har du tillbringat mer tid än vanligt framför teven i år? Det är vi många som har gjort. Behöver du något nytt att titta på? Vi har dig. Under 2021 har nya tv-serier premiär, vi har listat vilka av dem du inte får missa – och vilka gamla vi hoppas att du inte har.

Samtidigt som allt fler följer serier via streamingsajter, minskar det traditionella tv-tittandet. Kanske av den bekväma anledningen att man kan se vad man vill, den tid det passar, istället för att hålla sig till en tv-tablå. Men visst är det mysigt att samla familjen i soffan en specifik tid, eller är det kanske enklare att var och en väljer vad de ska titta på, för att slippa bråk om tv-dosan?

Se också: Det mest streamade på Netflix 2020

Oavsett vad – vi har tagit reda på vilka nya serier du har att se fram emot 2021, och vilka redan befintliga som vi hoppas att du inte har missat.

Nio serier att se fram emot 2021:

Clark

En svensk Netflix-serie baserad på Clark Olofssons självbiografi, en av landets mest ökända brottslingar. Bill Skarsgård har huvudrollen som Clark, och vi kommer även att se bland annat Adam Lundgren, Björn Gustafsson, Sandra Ilar och Wilhelm Blomgren medverka.

När: Under 2021.

Var: Netflix.

Snabba cash - serien

Snart får vi äntligen se en mer av Snabba Cash, fast nu i en serie som utspelar sig tio år efter händelserna i triologi. Jens Lapidus som är författaren bakom böckerna har utvecklat serien tillsammans med manusförfattaren Oskar Söderlund, och i rollerna får vi se bland annat Evin Ahmad och Alexander Abdallah.

När: Under 2021.

Var: Netflix.

Glädjebeskedet: Då får vi se mer Mandelmanns i rutan

Solsidan - ny säsong

Under 2021 väntar en ny säsong av familjefavoriten Solsidan. Förhoppningsvis är även den fylld av humor, typisk svensk igenkänning och överklass-satir.

När: Hösten 2021.

Var: TV4/TV4Play.

Den tunna blå linjen

Under våren 2021 har SVT:s kommande dramasatsning Den tunna blåa linjen premiär. Serien utspelar sig i ett fiktivt Malmö och handlar om polisers vardag, både när de bär uniform och inte.

När: Januari 2021, söndagar kl 21.00.

Var: SVT/SVT Play.

Kärlek över gränserna

I januari 2021 har ett nytt reality-program premiär. Där får vi möta svenskar som är förälskade i någon från ett annat land, och vars partner planerar att flytta till Sverige för kärlekens skull.

När: Januari 2021.

Var: Dplay.

Atlantic crossing

Under 2021 kommer Atlantic crossing att ha premiär. Serien handlar om den svenska kronprinsessa Märtha, och beskrivs som en av de största nordiska dramasatsningarna någonsin. Sofia Herlin (huvudkaraktär i Bron) har huvudrollen som Märtha.

När: Under 2021.

Var: SVT.

Här är allt du vill veta om säsong två av Lyckoviken

Netflix-serie om priviligierade ungdomar på svenskt internat (Titel ej vald)

Under 2021 har en svensk serie, som än inte döpts, premiär på Netflix. Serien handlar om Prins Wilhelm och andra priviligierade studenter på en internatskola. Med tanke på regissören Rojda Sekersöz tidigare framgångar (Dröm vidare, En komikers uppväxt) har vi en befogad tro att succé väntar.

När: Under 2021.

Var: Netflix.

Folk med ångest

En svensk Netflix-serie baserad på Fredrik Backmans boksuccé av samma namn. Det står än inte klart om serien kommer att ha premiär under 2021 – men vi kan hoppas! Med Felix Herngren i regi och ett manus författat av Camilla Ahlgren (Störst av allt, Bron) ser det nämligen ut att kunna bli ännu en succé.

När: Under 2021/2022.

Var: Netflix.

House of the Dragon

Är du ett Game of Thrones-fan, så får du inte missa detta. House of the Dragon är den berömda serien Game of Thrones föregångare, och utspelar sig innan fiktionens start. Nu får vi äntligen veta mer om släktet Targaryen och deras invecklade familjerelationer.

När: 2022.

Var: HBO Nordic.

Nio serier du inte får missa:

Kärlek och Anarki

När Kärlek och anarki hade premiär under hösten 2020 blev den snabbt en av de mer omtalade i Sverige. Den kritikerrosade dramakomedin utmanar jantelagen, speglar samtiden och inspirerar tittaren till ett uppfriskande sätt att tänka. Serien finns i åtta avsnitt på Netflix.

The Queens Gambit

The Queens Gambit är den absolut mest tittade serien på Netflix i Sverige just nu. Inte nog med att miniserien toppar listorna, den genialiska huvudkaraktären har inspirerat många till att börja spela schackspel. Serien utspelar sig på 1950-talets USA, där den tar start i källaren av ett barnhem.

Fartblinda

Fartblinda är en svensk serie och handlar om en ung, driven journalist som upptäcker fulspel i finansvärlden. En spännande dramathriller i åtta delar som innehåller maktmissbruk, romans och korruption. Finns att se kostnadsfritt på TV4play.

Homeland

Homeland är en amerikansk dramathriller som blivit flerfaldigt Emmy-nominerad – och vi kan förstå varför. I åtta säsonger får vi följa den orädda CIA-agenten Carrie Mathison när hon går till ytterligheterna för att överlista terrorister. Finns att se på Netflix och Viaplay.

5 Bonde söker fru-bönder vi aldrig glömmer

Blindspot

Blindspot är en intensiv actionserie som handlar om en kvinna som vaknar upp med ett förlorat minne och utan att känna igen sin egen identitet. Hennes kropp är fylld med mystiska tatueringar, och FBI upptäcker snart att de alla innehåller ledtrådar till brott. Serien har fem säsonger och hittas Viaplay, Netflix och HBO Nordic.

Arrested Development

Arrested Development är en välskriven situationskomedi som handlar om den förmögna familjen The Bluths. Den redan komplexa familjen blir än mer dysfunktionell när pappan åker in i fängelset. Innehållet är fullt av konspirationer, missförstånd och knepiga händelser. Arrested Development har inte vunnit flertalet priser utan anledning. Alla fem säsonger finns att se på Netflix.

The Crown

The Crown är en Brittisk Netflix-serie som tar sitt avstamp 1952 när Elizabeth II blir Storbritanniens drottning, endast 26 år gammal. I vackra miljöer får vi följa både hennes yrkes- och privatliv, med bland annat den excentriska systern Margaret och den dominante maken Philip vid sin sida. I den fjärde säsongen som sändes i höstas har vi kommit fram till 1980-talet, och får lära känna Lady Diana när hon som 18-åring gifter sig med den vänsterprasslande prinsen Charles…

Black Mirror

Black Mirror är en läskig men spännande thrillerserie som tar avstamp i det moderna samhället – fast med en skruvad framtidstvist. Hur hade bieffekterna av teknologiska samhället kunnat se ut i en mörk framtid? Varje avsnitt har en ny handling som gör att du inte behöver se dem i ordning. Finns att se på Netflix.

Kalifat

Kalifat är en thrillerserie som handlar om svenska IS-fundamentalister, rekryteringen in i terrorgruppen, och vägen ut. En välgjord serie med ett kontroversiellt tema som tar avstamp i vår nutid. Säsong ett har tio nagelbitande avsnitt och finns att se på SVT Play.

Karl Fredrik på Österlen sänder nyårsspecial från Eklaholm

Lars Lerin är årets julvärd i SVT: ”Ett stort förtroende”