Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Allt vi vet om Sveriges mästerkock VIP 2021

05 aug, 2021 
Lukas Ernryd
Jurymedlemmarna och de åtta deltagarna i Sveriges mästerkock 2021.
I höst tävlar åtta nya kändisar mot varandra i Sveriges mästerkock VIP. Dessutom gör folkkära jurymedlemmen Leif Mannerström comeback. Här är allt du behöver veta om höstens säsong.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sveriges mästerkock VIP är en ny satsning från TV4. Som namnet antyder är det lite mer prominenta deltagare som gör upp om vem som är bäst i köket.

Vanligtvis brukar det ju vara amatörkockar som tävlar i programformatet.

Nu är det kändistätt som tusan.

I åtta program kommer åtta kändisar att tävla mot varandra i olika tävlingsmoment. En efter en tvingas deltagarna att lämna programmet.

Se också: Aioli med sesamolja – vinnaren i Sveriges mästerkock ger oss receptet

Aioli med sesamolja - vinnaren i "Sveriges mästerkock" ger oss receptetBrand logo
Aioli med sesamolja - vinnaren i "Sveriges mästerkock" ger oss receptet

Då har Sveriges mästerkock VIP premiär

Programmet har premiär den 29 augusti. Vinnaren får 100 000 kronor att skänka till valfri välgörenhetsorganisation.

Juryn består av Mischa Billing, Markus Aujalay och Leif Mannerström.

Annons

Leif ersattes förra året av kocken Tom Sjöstedt, men nu gör alltså Leif comeback.

– Det var en rolig upplevelse att få lära känna dessa härliga personligheter i ett helt nytt sammanhang. De var inte lika nervösa som amatörkockarna men däremot fanns det mycket tävlingsanda i luften. De gick in i tävlingen med största allvar, säger Leif Mannerström i ett pressmeddelande.


Här är alla kändisar i Sveriges Mästerkock VIP 2021:

Kalle Moraeus

Spelmannen från Orsa, född 1963, behöver inte någon närmre presentation. Många blev nog bekanta med honom när han fick sitt eget program, Moraeus med mera, som sändes mellan 2011 till 2017 i SVT. Han lockade många artister till inspelningarna som ägde rum vid Orsasjön i Dalarna.

Spelmannen Kalle Moraeus.

Det var lite av en slump att Moraeues med vänner blev av. År 2010 deltog Kalle i Körslaget i TV4 där han träffade tv-producenten Tina Graffman. De spånade fram programidén och presenterade för SVT som nappade direkt.

Annons

Kalle Moraeus har också lett Så ska det låta under flera år. År 2011 var han julvärd i SVT och han sommarpratade i Sommar i P1 år 2002.

Maja Ivarsson

Artisten och låtskrivaren Maja Ivarsson är född 1979 i Åhus. Familjen flyttade sedan till Helsingborg där hon gick högstadiet och sedan gymnasiet. Hon slog igenom med dunder i brak i rockgruppen The Sounds som gjorde stor succé precis efter millennieskiftet. År 2002 släpptes debutskivan Living in America som direkt började spelas överallt och bandet fick åka ut på världsturné.

Artisten Maja Ivarsson

Maja Ivarsson är känd för sina energiska scenframträdanden och ska en gång ha sagt till Expressen:

– Jag vill göra allt det som Mick Jagger och de andra killarna gör. Vara lika grym på scen. Men i högklackat.

Annons

År 2012 var Maja Ivarsson med i Så mycket bättre.

Så här säger Maja om sin medverkan i Sveriges mästerkock VIP:

– Jag har alltid gillat att kasta mig in i saker som jag inte vet om jag klarar av. Och Mästerkocken VIP är precis en sådan utmaning. Jag tror många tänker att jag äter fem fimpar till lunch men nu ska de få se! Det har varit fantastiskt att lära känna de andra deltagarna, från fotbollsspelare och skådisar till kollegor. Vi fick en fin sammanhållning som jag tror kommer att synas i programmet.

Claudia Galli Concha

Claudia föddes 1978 i Stockholm och har många strängar på sin lyra. Hon jobbar bland annat som skådespelare, manusförfattare och spelar in podd.

Skådespelaren Claudia Galli Concha.

Claudia Galli Concha fick sitt genombrott som Frida Lindberg i 90-tals såpan Skilda världar som gick på TV4. Hon har varit med i många produktioner som gått i tv-rutan, bland annat Fjällbackamorden. Claudia kom tvåa i Let's dance år 2010.

Annons

Hon har också grundat ett klädmärke för barn, Pocci Pocci.

Claudia Galli Concha är moster till skådespelaren och regissören Josephine Bornebusch. Detta även om det bara skiljer bara tre år mellan dem. Ekvationen går ihop av att Claudia är ett sladdbarn. Hennes storasyster Cian Bornebusch är Josephines mamma.

Claudia uttryckte sig så här på Instagram om sin medverkan i Sveriges mästerkock VIP:

– Vi hade sååå roligt!

Eric Gadd

Den svenska musikern och låtskrivaren Eric Gadd föddes 1965 i Uppsala. Han började sjunga på svenska men gick över på engelska i början av 90-talet. Då blev han snabbt en av de största svenska artister inom soulmusik. Han belönades med grammisar för årets artist åren 1991, 1993 och 1997.

Aristen Eric Gadd

Låtar som rullade frekvent på radion under denna tid var Do you believe in me, My personality och The right way.

Annons

År 2013 tävlade Eric Gadd med låten Vi kommer aldrig att förlora i Melodifestivalen. Den gick vidare till andra chansen men kom inte till finalen.

År 2018 var han en av artisterna i Så mycket bättre.

Josefine Öqvist

Den tidigare professionella fotbollsspelare Josefine Öqvist är född 1983 i Ärentuna, cirka 15 kilometer norr om Uppsala. Hon är en av våra mest meriterade svenska fotbollsspelare. Hon spelade totalt 50 landskamper och tog ett VM-silver, 2003, och ett VM-brons, 2011.

Tidigare fotbollsproffset Josefine Öqvist.

År 2020 var Öqvist en av deltagarna i SVT:s Mästarnas mästare.

På Instagram skriver Josefine så här om sin medverkan i Sveriges Mästerkock VIP:

– Såååå galet roligt äventyr med en massa underbara människor.

Annons

Anders Öfvergård

Anders Öfvergård är född 1968 i Stockholm. Han är utbildad byggnadsingenjör och gjort sig ett namn som Arga snickaren. Realityprogrammet med samma namn sändes i ett drygt tiotal säsonger från år 2009. Det gick ut på att personer får hjälp med sina misslyckade ombyggnadsprojekt i sina hem.

Utskällningarna hängde ofta i luften. Det gjorde det till – enligt många – bra teve.

Entreprenören Anders Öfvergård.

Han har också gjort flera andra byggprogram, som Fuskbyggarna.

Tidigare har Anders Öfvergård även drivit krogar i över ett decennium.

Sedan 2018 är Anders programledare för Robinson.

År 2020 medverkade han i programmet Den stora hälsoresan.

John Lundvik

Artisten och låtskrivaren John Lundvik föddes 1983 i London. Familjen flyttade sedan till Växjö där han växte upp.

Artisten John Lundvik.

Mest känd är han för låten Too late for love som vann Melodifestivalen 2019. Den kom sedan på femte plats i Eurovision song contest.

Annons

Tillsammans med låtskrivaren Jörgen Elofsson skrev han låten When you tell the world you are mine som Björn Skifs och Agnes Carlsson sjöng när kronprinsessan Victoria och prins Daniel vigdes år 2010.

John Lundvik hade också en lovande friidrottskarriär i unga år. Hans personliga rekord på 100 meter är 10,84.

Så här uttrycker han sig på Instagram om sin medverkan i Sveriges mästerkock VIP:

– Står i tv-sammanhang oftast i rätt ljus, med rena kläder och doftat gott. Men efter mitt JA till denna utmaning kan jag redan nu garantera er en rinnande panna, skitiga kläder och ett genomsvettigt förkläde..Let’s GO!

Kaliffa

Artisten Kaliffa Karlsson.

Musikern Kaliffa Karlsson föddes 1979 i Stockholm. Han är sångare i bandet Hoffmaestro men har även släppt egna låtar. År 2017 kom ”Helt seriöst” som utsågs till årets låt på P3 Guldgalan och även fick en Grammisnominering.

Hans mamma bor i Gambia och Kaliffa pendlar mellan det landet och Sverige.

Nu ska han alltså laga mat i teve. Något som ligger honom varmt om hjärtat. För några år upptäcktes att han har diabetes typ 2. Sedan dess försöker han hålla sig i form och tänka mer på vad han äter. Så här sa han till TT om sjukdomen:

– Det är ärftligt, farsan hade det och morsan har det. Jag brukade laga mycket kött, nu är det vegetariskt som gäller. Och skaldjur och fisk. Så det är det jag håller på att kämpa med nu.

Annons