Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Köpte kamera för 50 kronor – chockad av Antikrundans värdering

01 feb, 2018 
Minna Wallén-Widung
Kamerans nuvarande ägare fick köpa den av sin arbetsgivare för 50 kronor i slutet av 80-talet. När han får veta hur mycket den är värd i dag får han en chock. "Ojojoj, jag får hålla i mig här", utbrister han i veckans avsnitt av Antikrundan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Antikrundan i Härnösand bjuder på en rad olika föremål med spännande historier. Det dyker exempelvis upp ett smyckeskrin som tillhört en rysk prinsessa, en stor samling målerischabloner och en fin gammal gustaviansk spegel.

Men en av de mest imponerade sakerna som Antikrundans experter får se den här veckan är en gammal kamera av märket Leica, en tysk tillverkare som lanserade den första småbildskameran 1925.

Arkivkamera Leica 1934
Arkivkameran är tillverkad av Leica 1934. Bild: SVT

– Det är en arkivkamera som köptes in 1938 till landsarkivet i Härnösand och användes för att fotografera gamla handlingar. Jag gjorde en fotoutställning 1989 när fotografin fyllde 150 år, och chefen tyckte att utställningen var så pass bra att jag fick köpa den här, berättar kamerans ägare i programmet.

Annons

Har stigit i värde

Kameran, som är från 1934, har utbyggda magasin vilket gör den speciell. Att den dessutom är det första exemplaret i sin serie gör den ännu mer unik.

Värdering i ett avsnitt av Antikrundan på SVT.
Antikrundans expert Erik Ingare diskuterar kameran med dess ägare. Bild: SVT

Antikrundans expert Erik Ingare häpnar när han får höra att kamerans ägare fick köpa den för en ynka 50-lapp. Det visar sig att dess värde har stigit väsentligt under årens lopp.

– 1995 var jag på fotomässa i Göteborg och visade bilder på kameran för chefen för Leica-agenturen. Och då sa han att utan att blinka får du 100 000 för kameran. Då blev jag ännu mer rädd om den, säger ägaren i programmet.

– 100 000? Och det tackade du nej till? utbrister Erik Ingare.

Erik Ingare: ”Tre gånger så mycket”

Kameraägaren säger att han inte har ångrat att han tackade nej till budet. Att göra sig av med kameran verkar inte finnas i hans planer. Och det ska visa sig att det var ett riktigt beslut han fattade 1995. I dag är kameran nämligen värd mycket mer.

Erik Ingare från SVT:s Antikrundan.
Erik Ingare värderar kameran högt. Bild: SVT

– 100 000 var jättemycket pengar. Men den är så ovanlig i sig och du har originalkartongen, vilket är jätteovanligt. Det gör att samlarna ändå skulle betala lite mer än 100 000. Så i dag får man nog lägga tre gånger så mycket, säger Erik Ingare.

Annons

”Går till bankfacket i morgon”

När ägaren får höra att hans klenod är värd mellan 300 000 och 350 000 baxnar han.

Kamerans ägare ler stort när värdet presenteras i SVT:s Antikrundan.
Kamerans ägare blir glad över värderingen. Bild: SVT

– Ojojoj, jag får hålla i mig här. Jag förstod att den var värd mycket, men att den var värd så mycket, det var kul. Jag har livvakten, frugan, med mig när jag ska gå till bankfacket med den i morgon, säger han och skrattar.

Antikrundan sänds torsdagar klockan 20:00 i SVT1 och SVT Play.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Glädjerus i Antikrundan – examenspresenten var guld värd

Miljonchocken i Antikrundan: ”En fruktansvärd oro”

Den gamla dalahästen visar sig vara dyrgrip: ”Visst är världen märklig?”

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons