Mandelmann tvingas nödslakta 70 får

Mandelmanns fick gott om fårkorv tack vare nödslakten av fåren.
Så har stunden kommit när Gustaf och Marie Mandelmann tvingas fatta ett beslut på liv och död. Alla deras får skickas till slakt.
Annons

I det senaste avsnittet av Mandelmanns Gård har sommarens värmebölja fått ödesdigra konsekvenser. Gustaf och Marie tvingas fatta ett motvilligt beslut.

– Österlen har varit den torraste platsen i hela Sverige. Runt omkring i Skåne finns det inget foder att köpa, det är helt slut. Folk har börjat köpa från Polen, Tjeckien och Kanada. Det blir stora kostander och miljöpåverkan, säger Marie.

Måste välja mellan kor eller får

Foderbristen innebär att deras djur riskerar svält i vinter. Djuren är för många och fodret räcker helt enkelt inte till.

Annons

– I år får vi prioritera. Vi satsar på våra älskade kor medan fåren får stryka på foten faktiskt, det är jättesorgligt, säger Gustaf.

Beslutet innebär att alla deras får skickas till nödslakt. Totalt rör det sig om 70 tackor, djur som är ättlingar till de får som paret haft på sina ägor i över 20 år.

– Vi har kommit till ett fruktansvärt jobbigt läge. Vi har inte fått in något foder och hur vi än vänder och vrider så inser vi att vi måste slakta så mycket djur. Så i år slaktar vi alla tackorna och får börja på ny kula nästa år, säger Marie.

Gustaf och Marie Mandelmann njuter av färsk fårkorv.
Gustaf och Marie Mandelmann njuter av färsk fårkorv. Foto: TV4

Fyllt skafferi blir till fårkorv

Men inget ont som inte för något gott med sig, om man gillar fårkorv vill säga. Eftersom bönder i hela Skåne tvingas skicka sina djur till nödslakt så är utbudet av kött större än efterfrågan.

– Vi får väldigt mycket kött, ingen kan köpa upp det för alla slaktförråd är fyllda, säger Marie som åker till en lokal liten korvfabrik där hon får vara med och göra färsk fårkorv.

Korven avnjuts tillsammans med Gustaf ute i det fria, med god aptit. Det är även ute på Mandelmanns ägor som Gustaf och hunden Safran lyckas hitta tryffel som de odlat på prov, tio år tidigare. Glädjen är total och Marie skyndar sig dit efter att Gustaf ringt henne för att berätta om skatten.

– Är det så att vi får mycket tryffel här på gården så är det vår pensionsförsäkring, för någon annan pensionsförsäkring har vi inte, säger Marie med ett skratt.

Mandelmanns Gård sänds tisdag 19 februari klockan 20.00 på TV4 och på TV4 Play.

Läs också:

Mer nöjesinnehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar