Stor valplycka på Mandelmanns gård

Gustav Mandelmann är lycklig över de nya valparna på gården.
Det har blivit dags för valpning hemma hos paret Mandelmann. Men en av de små valparna får problem under förlossningen och Marie Mandelmann tvingas utföra hjärt- och lungräddning. "Jag kände att den här valpen inte skulle klara sig", säger hon i Mandelmanns gård.
Annons

I veckans avsnitt av Mandelmanns gård – som också är säsongens sista – har det blivit senhöst och Marie och Gustav Mandelmann börjar förbereda sig inför vintern. Får slaktas, redskapen flyttas in i boden, de sista bönorna plockas och så har det äntligen blivit dags för Saffran att valpa.

Annons

Tre dagar innan valparna är beräknade att komma till världen, gör Gustav och Marie Mandelmann i ordning en ordentlig bädd åt Saffran inne i vardagsrummet.

Marie och Gustav Mandelmann bäddar med madrasser och mjuka trasor åt Saffran.
Marie och Gustav Mandelmann bäddar med madrasser och mjuka trasor åt Saffran. Foto: TV4

De bäddar med madrasser och annat mjukt i en pallkrage.

– Nu håller vi på att göra en liten drivbänk för hundplantor! Saffran ska bo i den här drivbänken och så kommer hon att föröka till sig här, så att det är massor av småttingar runt omkring henne, säger en nöjd Gustav Mandelmann i programmet.

Gustav Mandelmann: ”Saffran har blivit så förändrad”

Saffran känner på sig att något är i görningen. Hon vankar omkring på gården och har svårt att komma till ro, berättar Gustav.

– Saffran har blivit så förändrad de senaste veckorna, nu när hon ska få ungar. Hon tittar på mig med ögon som jag inte alls känner igen. ”Gustav, vad är det som händer? Vad är det jag ska vara med om?”.

Saffran gör sig hemmastadd i sin nya bädd och förbereder sig för valpningen. Foto: TV4

Så till sist är stunden inne – det har blivit dags för Saffran att valpa.

– Jag såg på Saffran att hon var orolig. Hon gick runt mycket och helt plötsligt såg jag att vattnet hade gått. Då förstod jag att nu är det på gång, säger Marie Mandelmann.

Måste hjälpa den andra valpen

Den första valpen kommer till världen utan problem och Saffran är noga med att slicka rent sitt nytillskott.

– Hon putsar och putsar, som om det vore den dyrbaraste juvel. Det kommer fler juveler, Saffran, säger Gustav Mandelmann.

Marie Mandelmann med en av de nyfödda valparna.
Marie Mandelmann med en av de nyfödda valparna. Foto: TV4

Men när den andra valpen är på väg ut, märker paret Mandelmann att allt inte står rätt till. Valpen kommer inte ut som den ska och de blir oroliga för att den inte ska klara sig.

– Jag såg att den rörde på sig först och sen blev den mer och mer stilla. Då förstod jag att jag måste agera, säger Marie Mandelmann.

Ger hjärt- och lungräddning

Marie hjälper till att dra ut valpen, som inte andas. Marie får genast sätta i gång med hjärt- och lungräddning på den lilla, lilla valpen.

Det är länge osäkert om den lilla valpen ska klara livhanken.
Det är länge osäkert om den lilla valpen ska klara livhanken. Foto: TV4

Hon blåser in luft i dess mun och masserar den lilla kroppen – allt för att få liv i den igen.

– Det var länge som jag kände att den här valpen inte skulle klara sig. Jag tyckte att tiden gick så långsamt.

Valpen Marie Mandelmann var tvungen att ge hjärt- lungräddning till.
Till sist ger valpen ifrån sig ett skrik. Foto: TV4

Till sist ger den lilla valpen ifrån sig ett efterlängtat litet skrik och såväl Saffran som paret Mandelmann kan andas ut. När alla ungar är ute kan Marie räkna till inte mindre än sju stycken små svartvita knyten som alla kurar intill mamma Saffran.

Lyckan på gården Djupadal är total.

– När första valpen tittade fram där, blev jag så himla lycklig. Saffran alltså… Och jag har blivit hundmorfar! Det var så fint, säger Gustav Mandelmann i programmet.

Saffran med sin nya kull.
Saffran med sin nya kull. Foto: TV4

Mandelmanns gård sänds tisdagar klockan 20.00 i TV4.

Mer nöjesinnehåll från allas.se:

Dela på:

Annons

Laddar