Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Marie Mandelmann om största utmaningen i Let´s dance : "Jag har aldrig haft på mig högklackat"

23 feb, 2022 
Henrik Högström
Jonathan Näslund och Marie Mandelmann i Let´s dance
Tävlingsmomentet fick Marie Mandelmann att tveka lite inför att tacka ja till Let´s dance.
Hon har hjälpt kalvar till världen och brukat jorden i sitt anletes svett. Men att dansa i högklackat är en helt ny utmaning för Marie Mandelmann.
– Men jag åker inte hem innan jag kan alla danser.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Idén om att det skulle vara intressant att följa ett ekologiskt lantbruk i tv var mer spännande än vad någon kunde ana. Mandelmanns gård är inne på sin sjätte säsong och planeringen för nästa är i full gång.

Det färgstarka lantbrukarparet Marie och Gustav Mandelmann har blivit rikskändisar på kuppen samtidigt som de försöker hålla fötterna stabilt förankrade i myllan. De har fått ta emot tv-priser (Kristallen), göra ett eget sommarprat och har flera gånger blivit tillfrågade att vara med i Let´s dance.

Inför årets program tackade Marie Mandelmann ja. Ivrigt påhejad av Gustav.

– Det tog några år men min producent sa att "herregud, det skulle ju passa dig, du gillar äventyr och utmaningar", säger Marie Mandelmann.

Vill inte tävla

Hon säger att hennes tvekan låg i tävlingsmomentet. Men annat vägde upp. Hon och Gustav har själva pratat om att börja dansa tillsammans men det alltid kommit något emellan. En kalvning eller så.

– Jag gillar ju inte tävlingsmomentet men Let´s dance är så mycket mer. Jag får en egen danslärare som ska lära mig dansa i flera månader. Den chansen måste jag ta.

Marie och Gustav Mandelmann
Marie och Gustav Mandelmann planerar redan för nästa säsong av Mandelmanns gård

Hon beskriver det lite som känslan av att flytta hemifrån första gången. Hon bor i en lägenhet i Stockholm och får ägna dagarna åt att nöta in grundsteg och rörelser. Cha cha, samba, dubbelsteg. Det är helt ny mark hon trampar.

Annons

– Det känns annorlunda, det kan man gott säga

Och av vad hon berättar går det vingligt. Man går inte i högklackat på Mandelmanns gård eller i krokarna omkring. Nu ska hon dansa i det.

– Det är den största utmaningen just nu, säger hon och förbannar den som uppfann otyget samtidigt som hon konstaterar att skorna ändå skänker hållningen och dansen grace.

Det estetiska uttrycket ska inte underskattas även om det låter som att hon hellre valsat runt i något bekvämare.

– Jag håller väldigt mycket i Jonathan (Näslund).

För han eller stöder han?

– Just nu är han mina stödhjul. Jag är mer som en väderkvarn.

Se också: Marie och Gustav Mandelmanns kärlekssagaBrand logo
Se också: Marie och Gustav Mandelmanns kärlekssaga

Välmeriterad danslärare

Danspartnern Jonathan, 35, är välmeriterad och gör sin sjunde säsong i programmet. Tidigare han han dansat med bland andra Ebba Hultqvist (2007), Isabella Löwengrip (2009), Molly Sandén (2020), Helena Lundbäck (2011) och Ellen Bergström (2017). Dessutom ville han bli bonde som barn och är intresserad av odling och trädgård, berättar Marie Mandelmann på sin Instagram.

Annons

– Han är jätteduktig, säger Marie Mandelmann som betraktar äventyret lite som en semester.

Jobbet på gården rullar på utan henne. Paret Mandelmanns barn är hemma på gården och arbetar och det finns en vikarie som fyller upp luckan för Marie. Det var kalvning häromdagen och det gick hur fint som helst.

– De klarar sig bra utan mig.

Jäktar mellan inspelningarna

De parallella inspelningarna av en ny säsong av Mandelmanns gård kan innebära lite trixande men borde gå att lösa. Fast det blir två dagar på tåg fram och tillbaka mellan Stockholm och Skåne. Att flyga är uteslutet.

Men kändisskapet är lite annorlunda mot hemmavid. Många av de som besöker Österlen på sommaren befolkar ju Stockholm så här års. Det är en omvänd upplevelse. Marie Mandelmann får mycket uppmuntrande hälsningar på stan. Folk som önskar henne lycka till och några som vill ta selfies. Det är mer folk än i Simrishamns city.

– När man är hemma på gården märker jag inte av det så mycket men här är det verkligen annorlunda.

Annons

Än så länge är det bara träning som gäller. Marie och Jonathan vet inte vilken dans som blir den första i tävlingen. Juryn har de inte heller mött. Det verkar i alla fall som att Tony Irving har ett gott öga till henne. Den färgstarka domaren menar att hon är en "kontrast till alla plastfasader".

– Hon är så totalt utanför sin comfortzone och har min största respekt. Jag längtar efter att få se mer av henne, säger han till Norra Skåne.

Marie Mandelmann har fått titta ikapp tidigare säsonger för att få en bild av vad som krävs. Men hon vill hänga kvar så länge som möjligt. Kanske inte för att vinna men för att hinna med att lära sig så många danser som möjligt. Det här är hennes chans.

De är tre par som tränar samtidigt. Alla på olika nivåer. Men det kommer att vara tuff konkurrens på dansgolvet.

– Alla ger ju sig in på nånting helt nytt. Men jag tror nog att (Eric) Saade lär sig fortare än jag.

Av följarna på sociala medier att döma finns det många som håller tummarna för henne.

– Oh ja. det har ju varit en helt otrolig respons.

Annons