Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Då har de nya Beckfilmerna premiär

22 dec, 2021 
Johanna Svan
Bild från en Beck-film.
Bild från Beckfilm nummer 44 - Rage Room.
Beck-gruppen är tillbaka för att lösa nya fall i fyra kommande filmer. Här hittar du titlar och premiärdatum för de nya filmerna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De kommande fyra nya Beck-filmerna är en direkt fortsättning på där vi lämnade Beck-gruppens senast.

Beck 43 har titeln Ett nytt Liv och tar vid där den senaste Beck-filmen Den förlorade sonen slutade. Vi lämnades då med ett dramatiskt avslut på säsongen med Martin Beck på operationsbordet och en osäkerhet kring ifall han skulle överleva. Att Martin Beck är vid liv är tidigare bekräftat, men frågan är nu om han kommer kunna fortsätta sitt arbete på mordroteln?

Se också: Bakom kulisserna på Tunna blå linjen

Bakom kulisserna på Tunna blå linjen säsong tvåBrand logo
Bakom kulisserna på Tunna blå linjen säsong två

Tittarna får återse Martin Beck, Alex Beijer, Josef, Oskar, Jenny, Ayda och Steinar. Beck-gruppen är fulltalig igen och alla är lättade över att Martin Beck är tillbaks, men något har förändrats med honom.

Annons

Martin Beck är inte helt sitt gamla jag när han kommer tillbaks efter sjukskrivningen, berättar Peter Haber. Han har fått lite av en ny gnista kan man säga. Att sväva mellan liv och död kan få en att fundera på vad som är viktigt i livet. För Martin innebär det en insikt om hur mycket hans insats som polis betyder för honom.

Självklart dyker deras chef Klas Fredén upp och sätter käppar i hjulen. I de nya filmerna får vi även träffa Vilhelm Beck, Martin Becks barnbarn, som precis har börjat polishögskolan.

Skådespelare i Beck-filmerna

Martin Beck (Peter Haber)

Alex Beijer (Jennie Silfverhjelm)

Josef (Martin Wallström)

Oskar (Måns Nathanaelson)

Jenny (Anna Asp)

Ayda (Elmira Arikan)

Steinar (Kristofer Hivju)

Klas Fredén (Jonas Karlsson)

Vilhelm Beck (Valter Skarsgård)

Gösta Ekman var Beck

Beck-filmerna bygger på en serie böcker som skrevs av författarna Maj Sjöwall och Per Wahlöös. Den första boken, Roseanna, gavs ut år 1965, och blev även den första att filmatiseras, vilket skedde i 1967 med Keve Hjelm i rollen som Martin Beck.

Annons

En nyinspelning av Roseanna, den här gången med storskådespelaren Gösta Ekman i huvudrollen, kom 1993. Gösta Ekman upprepade sin roll i de nästkommande fem filmerna. Det var först i 1997 i filmen Lockpjken som rollen togs över av den skådespelare de flesta svenskar känner igen som Martin Beck, Peter Haber.

Därför är inte Gunvald med i Beck längre

En av de mest kända poliserna från Beck-filmerna är Gunvald Larsson. I romanerna beskrivs han som en skräckinjagande och kraftigt byggd man, 196 centimeter lång och med en vikt på 100-112 kilo, med tjockt och kraftigt blont bakåtstruket eller kortklippt hår och isblå ögon, som kunde sätta skräck i de mest förhärdade brottslingar lika väl som hans kolleger.

De två skådespelare som tolkat Gunvald Larsson flest gånger är Rolf Lassgård, som spelade rollfiguren i de sex filmerna med Gösta Ekman som Martin Beck, och Mikael Persbrandt i filmerna med Peter Haber.

Efter att Mikael Persbrandt ville sluta släpptes Beck – Gunvald på nyårsdagen 2016 och i filmen blev Gunvald skjuten och dog.

Annons

Då har de nya Beckfilmerna premiär på C More

Beck 43 – Ett nytt liv har premiär juldagen 25 december.

Beck 44 – Rage Room har premiär fredagen den 21 januari.

Beck 45 – 58 Minuter har premiär fredagen den 18 februari.

Beck 46 – Den gråtande polisen har premiär fredagen den 18 mars.

Det kommer ytterligare fyra nya Beckfilmer!

Inspelningen av fyra nya Beck-filmer, nummer 47-50, startade i början av 2022, året då Beck firar 25 år. I de kommande filmerna brottas Martin Beck (Peter Haber) inte bara med allt mer utmanande mordfall utan även interna stridigheter. Samtidigt drabbas han på ett mer personligt plan när hans barnbarn Vilhelm Beck (Valter Skarsgård) hamnar mitt i händelsernas centrum.

Handling i de nya filmerna

Filmerna 47-50 är en direkt fortsättning där vi lämnade Beckgruppen sist, men polisarbetet får en ny högst intern utmaning som specifikt för Martin Beck också accelererar. Under ledning av Alex Beijer är Beckgruppen densamma; Oskar, Jenny, Ayda, Steinar och Josef. Polisenheten jobbar tight och effektivt ihop, men det finns orosmoln. Har Alex gjort upp med sitt förflutna? Passar Josef in i gruppen? Kan Steinar bidra när de som mest behöver honom? Och den nytillsatta Säpochefen Klas Fredén (Jonas Karlsson) fortsätter dyka upp där han inte ska och lägger sig i utredningar som han inte har med att göra.

Vilhelm Beck som precis har börjat sin praktik som patrullerande polis hamnar direkt i hetluften med ett engagemang som påminner Martin Beck om hans egna unga dagar. Engagemanget verkar ligga i släkten till mamma Ingers förtret.

– Det är så kul att få fortsätta utveckla karaktären Vilhelm när han envist följer i sin morfars fotspår in i en allt hårdare och mer brutal samtid, säger Valter Skarsgård.

Se också: Stellan Skarsgårds åtta barn - allt du vill vetaBrand logo
Se också: Stellan Skarsgårds åtta barn - allt du vill veta
Annons