Nya jurymedlemmen Katia Mosally i Idol: Som tjej måste man ha skinn på näsan!

Katia Mosally bor och jobbar i Los Angeles.

Pressbild TV4/Daniel Sahlberg

Katia Mosally i Idoljuryn har arbetat tillsammans med världsstjärnor som bland annat Billie Eilish, Ariana Grande och Lady Gaga.
– Jag hade själv idoler som hade bra inverkan på mig när jag växte upp, inte minst hur jag som tjej kan stå på mig.

Skivbolagsproffset Katia Mosally, har rest från palmerna och solen i Los Angeles till Sverige för att vara nya jurymedlemmen i Idol i höst.”En livs levande Pippi Långstrump” kallade Katias föräldrar henne för när hon var liten.

– Jag har alltid var extremt busig, kvicktänkt och har förmodligen skapat en massa trubbel för mamma och pappa. Jag har ofta fått höra att jag var lik Pippi, säger hon.

Se också: 5 saker om Idols nya jurymedlem:

5 saker om Idols nya jurmedlem
0:60

Efter reklamen: 5 saker om Idols nya jurmedlem

(0:60)

Slå på ljud

Katia berättar att trots att hennes föräldrar bor kvar i Sverige har hon daglig kontakt med dem när hon är i USA.

– Min pappa är min bästa kompis och jag pratar med honom, mamma och mina syskon varje dag. Om jag missar att ringa mina föräldrar en endaste dag tror de att jag har dött, säger hon.

Spice Girls har inspirerat

Intresset för musik har funnits så länge Katia kan minnas. Hennes barndomsidoler, som till exempel Spice Girls, har påverkat henne i positiv riktning.

– Jag hade idoler som hade en bra inverkan på mig när jag växte upp, inte minst hur jag som tjej kan stå på mig. Musik har också varit min ständiga kompanjon i vardagen. Till alla mina minnen i livet finns det alltid en låt som har funnits i bakgrunden eller som jag kan förknippa en viss händelse med, berättar Katia.

Det har gått många år sedan hon började att jobba i Los Angeles. Till en början pendlade hon fram och tillbaka över Atlanten mellan Sverige och USA. Men sedan drygt tre år tillbaka bor hon permanent i USA, där hon även har sin pojkvän.

Så blir Idol 2021 - allt du behöver veta om nya säsongen

– När det inte råder pandemi i världen reser jag vanligtvis en hel del i jobbet. Under ett vanligt år far jag runt med artister till London, Paris, Berlin, Toronto, Mexico City och Singapore – oftast flera gånger om året till varje stad.

– Kalifornien är också en fantastisk stat att resa runt i, så jag försöker att resa runt så mycket jag kan. Det blir också en hel del poolhäng när jag är där i och med det sköna vädret vi har året om, berättar Katia när jag ber henne berätta om livet i Los Angeles.

Katia hjälpte The Fooo

Katia Mosallys yrkesresa inom musikbranschen började då hon jobbade som juristpraktikant på Sony Music.

– Efter den där praktiken började jag arbeta på ett 360-bolag där man har hand om både skivbolags- och managementsidan av en artists karriär, berättar hon.

Katia var till exempel med och byggde upp det svenska pojkbandet The Fooo där bandets medlemmar gick från att uppträda på gator till att sälja ut Globen.

Efter ett tag fick Katia jobb på Universal Music i Sverige där hon sysslade med internationell marknadsföring.

– Jag hade då hand om internationella artisters marknadsföring i Sverige. Det var en fantastisk period där jag verkligen gavs utrymme att vara kreativ, med chefer som verkligen trodde på mig och lät mig växa i min roll, berättar Katia.

Efter ett och ett halvt år på Universal Music blev Katia erbjuden ett jobb på Capitol Records i Los Angeles, där hon nu jobbar som International Marketing Director. Där har hon hand om deras artisters internationella marknadsföring.

Har kul med stjärnorna

Katia Mosally i Idoljuryn framför Capitol Records-byggnaden i Los Angeles där hon jobbar som International Marketing Director.

Katia framför Capitol Records-byggnaden i Los Angeles där hon jobbar som International Marketing Director.

Foto: TV4/Daniel Sahlberg

– Det är ett jobb där man måste ha skinn på näsan, speciellt som tjej och där man konstant måste vara på, berättar hon.

Katia har en internationell toppkarriär och har hittills arbetat tillsammans med världsstjärnor som Billie Eilish, Ariana Grande, Lady Gaga och Shawn Mendes.

– Emellan alla jobbuppdrag har jag också väldigt kul med artisterna jag jobbar med och det har varit många roliga kvällar där vi firat succéer ihop.

Svenska kändisar som egentligen heter något helt annat

Jag vill inte ge bort för mycket av de roliga och privata minnena, men jag kan berätta detta:

Letade vegansk restaurang med Billie Eilish

– Shawn Mendes är anledningen till varför jag inte dricker tequila längre! Jag har även suttit i en bil tillsammans med Billie Eilish och hennes familj då vi letade efter den bästa veganska restaurangen i Stockholm, säger Katia.

När Katia fick frågan om att bli nästa jurymedlem i Idol tvekade hon inte en enda sekund.

Det här är Katia Mosally

Katia Mosally.

Ålder: 34 år.

Bor: Los Angeles, USA.

Yrke: International Marketing Director.

Aktuell med: Ny jurymedlem i Idol. (TV4 och TV4 Play, premiär den 23 augusti).

– Jag fick förfrågan och tackade ja på en gång! Det är ett superkul erbjudande och verkligen en stor ära att ges tilltron att hitta nästa stora artist i Sverige, säger hon.

Katia berättar att hon följde programmet slaviskt då hon bodde i Sverige och att hon bland annat var en av alla unga tjejer som älskade Darin.

– På grund av tidsskillnaden har jag inte sett Idol lika regelbundet sedan jag flyttade till USA. Men jag har hört av familj och vänner hur bra det har varit och att talangerna bara blir bättre och bättre för varje år.

– Jag kan intyga att det blir riktigt bra i år eftersom vi redan har spelat in alla auditions, säger hon upprymt.

Nu har alltså Katia kommit hem och börjat leta efter Sveriges nästa stora stjärnskott tillsammans med de andra jurymedlemmarna Anders Bagge, Kishti Tomita och Alexander Kronlund. Hon kände inte någon av dem sedan tidigare, men har kommit dem alla nära.

– Jag ser fram emot att få lära känna dem ännu mer nu under hösten. De är sådana starka och härliga personligheter. Jag älskar kombinationen av galenskap, klokhet och erfarenhet de alla kommer med, säger Katia.

Hon tror att hennes internationella expertis kommer att vara välkommen och att hon med sin erfarenhet kan bidra med att spå vad som kan fungera ute i världen.

– Jag har stor erfarenhet av just detta eftersom jag jobbar internationellt med såväl världsartister som artister med helt nya kontrakt.

2021 års Idoljury, fr v: Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Katia Mosally och Anders Bagge.

Årets Idoljury, fr v: Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Katia Mosally och Anders Bagge.

Foto: TV4 Magnus Ragnvid

Vad saknar du mest från Sverige?

– Prinsesstårta, svenska köttbullar, Bregott, godis, chips, lingongrova, svensk pizza, kebabtallrik, tunnbrödsrulle och min familj! Min väska är alltid fylld med mat när jag åker hem till Los Angeles från Sverige.

Vad ger dig livsglädje?

– Att upptäcka nya platser, att få höra om människors livshistorier och uppleva olika kulturer.

Finns det något som skrämmer dig?

– Det finns massor som skrämmer mig. Jag är lite av ett kontrollfreak, så att inte ha koll och inte kunna se in i framtiden skrämmer mig…

Tror du på en högre makt?

– Ja, det tror jag definitivt på. Min tro är väldigt personlig för mig och har gjort mycket för mig i livet.

Se också: Idol-deltagarna som fått lysande karriärer

Idol-deltagarna som fått lysande karriärer
0:28

Efter reklamen: Idol-deltagarna som fått lysande karriärer

(0:28)

Slå på ljud

Vad har du för intressen vid sidan av musiken?

– Jag älskar att resa och äta gott! Mina favoritresmål är London (mitt andra hem) och Hawaii, som jag försöker åka till en gång om året då det ligger relativt nära LA. Ön Maui är som ett paradis och jag har nog aldrig sagt ”wow” så många gånger som jag gjorde när jag var där. Jag älskar även att läsa och är ett stort Harry Potter-fan.

Längtar du efter att bilda familj?

– Allt har sin tid och när jag var yngre trodde jag att jag skulle vara superredo vid den här åldern, men det är jag inte och jag känner att jag har så mycket mer som jag vill uppleva och göra innan jag kommer att slå mig till ro. Jag måste nog också kunna hålla en planta vid liv i mer än en vecka innan jag kan fundera på barn!

Vad är du mest stolt över när du ser tillbaka på ditt liv?

– Att jag har lyckats göra det jag drömt om trots att det funnits människor som velat stå i min väg. Jag har alltid vetat vad jag vill och har kämpat och jobbat hårt för det. Jag tror också att det alltid har varit viktigt för mig att visa att jag som tjej med invandrarbakgrund kan lyckas och hoppas att jag kan vara en förebild för andra unga tjejer och killar med liknande bakgrund och som drömmer utanför ramarna.

– Att ha erfarenheter av att folk ger en komplimanger för att man kan prata ” bra svenska” när man är född och uppvuxen i Sverige sätter sina spår, inte minst när man är så ung. Jag vill visa unga som kanske känner igen sig i liknande erfarenheter att man kan använda det som bränsle och skina ännu starkare!

– Jag är också stolt och glad över att min familj har lyckats inge mig och mina syskon en samhörighetskänsla och närhet till familj och släkt.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Karriärmässigt vill jag fortsätta att utmana mig själv och växa. Jag vill kunna se ännu mer av världen och träffa människor med olika erfarenheter och bakgrunder. Jag vill också kunna köpa ett hus i Portugal eller Spanien till mina föräldrar, för att de alltid har velat ha ett litet hus där!

Vad gör alla gamla Idolvinnare nu? Vi vet!

Finns det något som du ångrar?

– Massor. Exempelvis den stora burken med maränger som jag åt till middag igår kväll.

Foto: Daniel Sahlberg och Magnus Ragnvid/ TV4, TT

Minns du Idol-juryerna genom säsongerna?

Säsong 1-3 (2004-2006): Peter Swartling, Kishti Tomita, ­Daniel Breitholtz, Claes af Geijerstam

Säsong 4 (2007): Peter Swartling (ordf.), Kishti Tomita, ­Daniel Breitholtz

Säsong 5-7 (2008-2010): Andreas Carlsson, Laila Bagge Wahlgren, Anders Bagge

Säsong 8 (2011): Pelle Lidell, Alexander Bard, Laila Bagge Wahlgren, Anders Bagge

Säsong 9-11 (2013-2015): Alexander Bard, Laila Bagge Wahlgren, Anders Bagge

Säsong 12 (2016): Fredrik Kempe, Nikki Amini, Quincy Jones III

Säsong 13-16 (2017-2020): ­Anders Bagge, Nikki Amini, Alexander Kronlund, Kishti Tomita

Säsong 17 (2021): Katia Mosally, Anders Bagge, Kishti Tomita, Alexander Kronlund

Och minns du vinnarna?

2004 Daniel Lindström

2005 Agnes Carlsson

2006 Markus Fagervall

2007 Marie Picasso

2008 Kevin Borg

2009 Erik Grönwall

2010 Jay Smith

2011 Amanda Fondell

2012 Ingen, programmet sändes inte

2013 Kevin Walker

2014 Lisa Ajax

2015 Martin Almgren

2016 Liam Cacatian ­Thomassen

2017 Chris Kläfford

2018 Sebastian Walldén

2019 Tusse Chiza

2020 Nadja Holm