Så blir Idol 2021 - allt du behöver veta om nya säsongen

Till vänster, programledarna Pär Lernström och Anis Don Demina i Idol 2021, till höger, jurymedlemmen Katia Mosally.

Foto: Till vänster, Magnus Ragnvid/TV4, till höger,

Den 23 augusti är det premiär för Idol . Här är allt du behöver veta om årets säsong som bjuder på ett par nya ansikten.

Sedan starten år 2004 har Idol gett oss en hel rad stjärnor som Loreen, Agnes Carlsson, Tove Styrke och årets vinnare i Melodifestivalen, Tusse Chiza.

Nu är det dags för den sjuttonde säsongen av Idol. Den 23 augusti visas första programmet.

Juryn i år består av Anders Bagge, Kishti Tomita, Alexander Kronlund och nytillskottet Katia Mosally.

Katia ersätter därmed Nikki Amini som valde att gå vidare med egna projekt efter förra säsongens slut.

Se också: Katia om rollen som ny jurymedlem i Idol

Katia om rollen som ny jurymedlem i Idol
2:04

Efter reklamen: Katia om rollen som ny jurymedlem i Idol

(2:04)

Slå på ljud

Vem är Katia Mosally?

Katia är född 1987 och är uppvuxen i stadsdelen Alvik i Stockholm. Hon är utbildad jurist och har pluggat vid prestigefyllda Harvard i USA. Den senaste tiden har hon jobbat som internationell marknadsförare på Capitol Records i Los Angeles. Bland annat med världsstjärnor som Billie Eilish, Ariana Grande och Lady Gaga.

Katia Mosally är Idol-juryns senaste medlem

Foto: Daniel Sternerud/TV4

– Jag tar med mig musikbranschens LA in till Idol och ni kommer få se alla sidor av mig, de galet spontana men även de tuffa! Musikbranschen är idag hårdare än någonsin och man måste vara redo att ge 150% för att lyckas, samtidigt som man behåller båda fötterna på jorden, säger Katia Mosally i ett pressmeddelande.

Om årets Idol-säsong sa Katia så här till Expressen tidigare i sommar:

– Alltså oh my god! Det finns riktigt, riktigt bra människor i år. Det är nästan lite gospel och R'n'B-tema, men också mycket pop. Det är folk som har fått mig att gråta av skratt, Kishti och Alex har gråtit av lycka, vi har hoppat upp på bord. Det är en helt galen säsong!

Idolraketen ger en andra chans

Precis som förra året har uttagningarna i huvudsak ägt rum i den virtuella världen. Det är inte längre möjligt att söka in till programmet via den vägen.

Men som vanligt finns ett ess i Idol-produktionens rockärm.

I höst lanseras ett nytt inslag och en ny programledare som ska bistå Per Lärnström. Det är artisten och youtubern Anis Don Demina som ska ge sig ut för att hitta talanger. Mycket av hans jobb bygger på att kolla upp inkomna tips. Om rösterna håller måttet kommer de att gå vidare i tävlingen.

Artisten Anis Don Demina letar rätt på talanger i Idol 2021.

Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Idolraketen sänds som ett extraprogram på onsdagar i TV4 Play vid fyra tillfällen med start den 25 augusti. I programmet går deltagarna igenom samma steg som i vanliga Idol, men i ett högre tempo.

Till sist sammanstrålar alla i vanliga programmet och gör upp i ett helt nytt tävlingsmoment som kallas för Idol Live Gig.

Den 10 december avgörs vem som vinner Idol 2021.