Nytt matlagningsprogram med Tareq Taylor – Vem är bäst i köket?

Tareq Taylor, My Feldt och Niklas ekstedt är jury i SVT-programmet Bäst i köket.

Tareq Taylor, My Feldt och Niklas Ekstedt är jurymedlemmar i SVT-programmet Bäst i köket.

Foto: Ulrika Malm/SVT

Nu kommer ett nytt tv-program där familjer tävlar i matlagning. Tareq Taylor är en av jurymedlemmarna och berättar att han själv älskar att tävla i matlagning.

I Bäst i köket möts åtta matkunniga familjer med deltagare mellan 19 och 81 år, för att briljera i köket. Starka känslor och tävlingshunger garanteras när deras matlagnings- och kökskunskaper sätts på hårda prov.

Det blir allt från familjerecept som gått i arv, till överdådiga familjefestmåltider och tillagning av klassiska maträtter enligt konstens alla regler. I slutänden står endast en familj kvar – den som är Bäst i köket. Juryn består av TareqTaylor, Niklas Ekstedt och My Feldt.

Se också: Tareq Taylor leder nytt matlagningsprogram

Tareq Taylor leder nytt matlagningsprogram
0:36

Efter reklamen: Tareq Taylor leder nytt matlagningsprogram

(0:36)

Slå på ljud

– Det är spännande att följa familjernas dynamik och relationer, det händer nåt speciellt när tre familjemedlemmar lagar mat ihop, det är kul och spännande, säger Tareq Taylor om inspelningarna i våras i Stockholm.

Blir inte familjemedlemmarna osams?

– Jo, absolut haha. Man märker att det är en som är chefen, en som skulle vilja vara chefen och en som medlar.

Intresse för matlagningsprogram

Tareq tror att anledningen till att intresset för tv-program där man tävlar i matlagning har ökat de senaste tio åren beror bland annat på att vi alla har tillgång till mer modern teknik.

– Nu kan alla köpa sous vide-maskiner och airfryers, det gör att intresset sprider sig, säger han.

– Sedan tror jag att matlagning är tacksamt för att vi alla har en relation till det, och väldigt många är väldigt duktiga på matlagning. Många kan kan både olika gradtal och råvaror och avancerade sätt att laga mat.

Tareq Taylor vann Kockarnas kamp

Tareq, som bland annat vunnit Kockarnas kamp (2017) älskar att tävla i matlagning.

– Jag älskar att tävla, och jag älskar att laga mat. Tävlingarna gör något med mig, man tar all sin nervositet och kanaliserar den. För att lyckas måste man få det adrenalinet.

Tareq pratar om sin medverkan i Kockarnas kamp och menar att det inte var förrän i finalen han verkligen fick laga mat.

– Allt annat vi gjorde där är ju förberedelser, det som kallas mise en place. Men i finalen fick jag laga mat. Och då lagade jag bara mat för mig själv.

Programledarna och juryn i Bäst i köket

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framgångsrika kockar, kokboksförfattare, krögare och tv-profil. Han har medverkat i en rad olika program, till exempel Trädgårdstider och Tareq Taylors matresa på SVT.

My Feldt är en känd konditor som driver Halmstads-fiket Feldt's Bröd & Konfekt. Hon har programlett Mys bröllop på TV4 där hon ordnade ett vackert bröllop för sina vänner och har även tävlat i Kanal 5:s Dessertmästarna.

Niklas Ekstedt är även han en framgångsrik kock med tv-program i bagaget, däribland SVT-programmet Niklas mat där han besökte några av världens mest spännande och bästa restauranger.

Bäst i köket är gjort efter ett utländskt format som funnits i flera år, bland annat i Australien och USA.

Premiär den 14 oktober på SVT och SVT Play.

Quiz: Vad vet du om Tareq Taylor?