Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Nytt porträtt av Sven Melander i SVT

08 aug, 2022 
Henrik Högström
Sven Melander dokumentär. Ta hand om er och glöm inte att skratta.
Underhållaren Sven Melander blev 74 år gammal. Nu kommer dokumentären om hans liv och värv.
Humor, tvivel och en önskan att fylla livet med så mycket som möjligt. I dokumentären om nyligen bortgångne Sven Melander tecknar kolleger, familj vänner och huvudpersonen själv ett porträtt som inte väjer för det mörka.
– Jag förstår fortfarande inte ännu idag att jag överhuvudtaget hur jag redde ut det, säger Sven Melander om åren då karriären stod i zenit och alkoholen fortfarande var en del av hans liv.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Beskedet om att Sven Melander blivit sjuk gjorde han själv offentligt på sin egen facebooksida. Där konstaterade han drastiskt att den elakartade tumören kom ”jävligt olämpligt”. I mars 2022 gick Sven Melander bort. Han blev 74 år.

Dokumentären Ta hand om er och glöm inte att skratta var under inspelning när huvudpersonen dog. Här får Sven Melander själv, kompisar från barndomen, kolleger och sonen Viktor ge sin bild av underhållaren.

Och det blir så klart en mångfacetterad bild. Vi talar ändå om en man som skulle haft svårt att få plats med alla titlar på ett visitkort. Sven Melander kunde kalla sig allt från journalist till tv-personlighet, operettsångare, skådespelare och nöjeschef. Hockeykarriären kan ha varit för kort för att platsa på listan. Det nämns dock att Sven hade det jobbigt på isen för att han ofta fick treva över isen efter glasögonen när han blivit tacklad.

På frågan hur det känns att vara sjuk är han Melandersk.

– Ja, det är inte mycket humor i det, säger han för att i nästa ögonblick referera till en vits om en man som får besked av doktorn att han bara har tre minuter kvar att leva. Bara tre minuter? Vad ska han med dom? Tja, säger doktorn-koka ett ägg kanske?

Annons

Poängen, menar Sven Melander, är att oavsett tid så handlar vitsen om något väsentligt

– Det viktigaste är att du fyller den tiden du har med ett riktigt liv.

Sven Melander och Stina Lundberg Dabrowski
Spjuvern och skolfröken. Programledarparet Sven Melander och Stina Lundberg Dabrowski.

Kollegerna om Sven Melander

Och att Sven Melander hann med en del är, som sagt, belagt. I dokumentären pratar kolleger som Kattis Ahlström, Stina Lundberg Dabrowski och Lasse Åberg om hans speciella kvaliteter. Allmänbildningen, den rappa tanken och timingen.

– Jag var otroligt imponerad av honom, säger Stina Lundberg-Dabrowski som minns att fördelningen blev väl traditionell när de gjorde succé som programledare för Nöjesmaskinen tillsammans. Sven fick vara den busige gamängen. Hon den korrekte som rättade.

– Som en liten skolfröken.

Sven Melander, "Snacka om Nyheter".
Allmänbildning och tajming. Sven Melander var som klippt och skuren för att ta över "Snacka om nyheter"
Sven Melander, "Snacka om Nyheter".
Allmänbildning och tajming. Sven Melander var som klippt och skuren för att ta över "Snacka om nyheter"
Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 årBrand logo
Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 år

Stina berättar också om en annan sida hos gamängen. Den rolige figuren i rutan kunde vara långsint och sur också. Mannen som gjorde en perfekt tolkning av den charterpimplande ”Berra” i Sällskapsresan gick sina egna ronder med spriten.

Annons

Och under 80-talet, när karriären peakade och tre barn kom till världen så blev alkoholen destruktiv.

– Det var ett fullständigt vansinnigt årtionde att spä på med ett intensivt alkoholmissbruk, säger Sven Melander i dokumentären.

Vändpunkten kom när hans hustru satte ner foten och sa att hon inte kände igen honom. Han gjorde slut med spriten och skruvade aldrig av korken igen.

En annan sida av karriärens mest intensiva dagar är att den äldre Sven Melander gruvar sig över att han inte varit hemma med barnen tillräckligt. Att de inte fått tillräckligt med kvantitet med sin far.

Sonen Victor är mer förlåtande.

– Han är lite hård mot sig själv. När han var hemma var han väldigt mycket hemma. Jag hade inte fått den pappan jag fick om han hade gjort avkall på sig själv.

Sven Melander och Leif GW Perssons vänskap

En av de inbjudna rösterna som ger sin bild av Sven Melander är likaledes folkkäre Leif GW Persson. De var kompisar kring GW:s tyngsta period i livet, efter Geijeraffären 1977, och Melander bidrog till att hålla GW ovanför ytan.

Annons

– Själv minns jag det mest som att jag åkte hem till honom och satte mig på sängkanten där han låg med filten över huvudet. Jag tittade på honom och sa: ”Här kan du för fan inte ligga. Ryck upp dig! Du har ju en familj att försörja”. Eftersom Persson är en handlingskraftig man så gjorde han det – med råge, berättade Sven Melander i sitt sommarprat 2017, rapporterar Expressen.

Sven Melander var också med och inspirerade till karaktärer och dialog i GW:s debutroman Grisfesten. Den han skrev efter att ha ryckt upp sig.

– Jag skrev bland annat förhöret med Olsson, som var en gammal försupen sportjournalist, och hittade på lite gubbar. Jarnebring är ju till exempel min gamla tysklärare. Vi skulle ha en polis som var en skitstövel och så fick han heta det, berättade Melander för Kvällsposten 2016.

GW beskriver kompisen som en både tänkande och kännande människa. Egenskaper som gör att karaktärerna Melander gör blir mänskliga oavsett om de är raggare i djupaste Norrland eller tyska kockar.

Och GW får en sista passning från Sven Melander i dokumentären när huvudpersonen beklagar sig över att den bara är en timme lång. GW fick ju en serie i två delar på två timmar!.

Polisprofessorn tar passningen med skrockande jämnmod.

Där fick Sven Melander in ännu ett skämt.

Dokumentär med Sven Melander sänds på SVT

Dokumentären Ta hand om er och glöm inte att skratta sänds måndag 8 augusti i SVT 1 klockan 20.00. Även på SVT Play.

Annons