Lästips:LäsarberättelserSömnVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSpartipsMidsommarCamping

Premiär för Leif GW Perssons serie Det som göms i snö

21 aug, 2018 
Minna Wallén-Widung
Leif GW Persson har varit delaktig i att ta fram Kanal 5s nya serie Det som göms i snö
Den 21 augusti är det premiär för nya kriminalserien Det som göms i snö i Kanal 5. Serien bygger på en idé av kriminologen och författaren Leif GW Persson och i huvudrollen syns Robert Gustafsson.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Rollfiguren Peter Wendel har precis kommit tillbaka till sitt polisjobb efter en längre tids sjukskrivning. Nu blir han chef för polisens nya Kalla fall-grupp – ett projekt som verkar ganska hopplöst från början eftersom de övriga gruppmedlemmarna utgörs av sådana medarbetare som de övriga avdelningarna inte vill ha att göra med.

Det är inramningen för den nya kriminalserien i Kanal 5, Det som göms i snö, som har premiär den 21 augusti.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Samtidigt som Kalla fall-gruppen tar sig an sin första utredning brottas Peter Wendel med sin historia av psykisk ohälsa och traumatiska upplevelser i sin barndom. Dessutom blir han och hans dotter Vera indragna i mordhistorierna på ett personligt plan, skriver Expressens Mattias Bergqvist på sin blogg Spoiler alert.

Robert Gustafsson i tv-serien "Det som göms i snö" i Kanal 5.
Robert Gustafsson i rollen som Peter Wendel i Det som göms i snö i Kanal 5. Foto: Baldur Bragason

Så här beskrivs serien av Kanal 5:

”Rättssamhällets grundläggande principer ifrågasätts och dolda maktspel tar sig in i de fina korridorerna. Men gamla sanningar töar fram och i jakten på att dölja sina misstag drar sig inte lagens väktare för att bryta mot samhällets gemensamma regler.”

Annons

Det som göms i snö skådespelare

Idén bakom Det som göms i snö kommer ursprungligen från Leif GW Persson. Tillsammans med manusförfattarna Aron Levander och Hans Jörnlind knäckte han idén för cirka fyra år sedan, enligt Spoiler alert. De två sistnämnda har sedan skrivit sammanlagt åtta avsnitt av serien.

Peter Wendel spelas av Robert Gustafsson och gruppens övriga medlemmar spelas av Louise Peterhoff, Christopher Wagelin och la Langhammer.

Ia Langhammer, Robert Gustafsson, Louise Peterhoff och Christopher Wagelin i "Det som göms i snö" i Kanal 5.
Ia Langhammer, Robert Gustafsson, Louise Peterhoff och Christopher Wagelin i Det som göms i snö. Foto: Baldur Bragason

Louise Peterhoff föddes 1977 i skånska Kristianstads kommun. Förutom skådespeleriet är hon också utbildad balettdansös. Hon har spelat teater på flera håll runt om i Europa och även gjort roller i bland annat filmen Call girl och tv-serien Äkta människor.

Annons

Christopher Wagelin föddes 1978 i Stockholm. Han har studerat vid Teaterhögskolan i Luleå och har medverkat i en rad filmer, som Snabba cash, Borg och Beck.

Ia Langhammer föddes 1962 i Stockholm och har arbetat som skådespelare sedan mitten av 1990-talet. Hon har medverkat i en lång rad filmer och tv-serier – nyligen kunde tv-tittarna se henne som fabrikören Fru Blanck i Fröken Frimans krig. 1998 fick hon en Guldbagge för sin roll som Berit i filmen Hela härligheten.

Dessutom syns Johan Ulveson och Erik Johansson (som vi bland annat kunnat se i Bonusfamiljen) i två biroller.

Manusförfattaren om Det som göms i snö

Manusförfattaren Aron Levander har beskrivit Det som göms i snö som ett försök att skapa en verklighetstrogen skildring av hur en brottsutredning kan gå till.

– Tillsammans med Leif och med regissören Kjell-Åke Andersson har vi en ambition om att slå vakt om realism, något som ofta får stå tillbaka i krimserier. Vi har verkligen lagt fokus på hur verkligheten ser ut i det polisiära, men också på att skapa rollfigurer som känns tredimensionella och som människor, sa Levander till Spoiler alert tidigare i sommar och fortsatte:

Annons

–  Har man den ambitionen så landar man i olika register: det blir kul ibland, det blir tragiskt ibland, det blir dramatiskt och spännande. Så det blir en ganska stor bredd tonalitetsmässigt, men om man ska försöka ringa in själva genren så är det nog ett psykologiskt drama.

Robert Gustafsson i Det som göms i snö

Robert Gustafsson, som vi normalt är vana vid att se i humoristiska roller, har tidigare berättat för Aftonbladet att Det som göms i snö inte alls är någon humorserie. Sin rollfigur beskriver han som ”Leif GW är själv”.

– Det bygger lite grann på hans envishet, hans sömnlöshet över alla dessa gamla kalla fall som måste få en lösning. Och på vägen nystas det upp och blir än värre.

Leif GW Persson.
Leif GW Persson har spikat ihop grundstommen till den nya tv-serien Det som göms i snö tillsammans med manusförfattarna Aron Levander och Hans Jörnlind. Foto: IBL Bildbyrå

Aftonbladets Karolina Fjellborg rekommenderar serien och skriver bland annat så här om den:

”Jag har sett första halvan av säsongen och tycker om nästan allt – inte minst den lite aparta tonen, Gustafssons eleganta kliv ut ur sin komfortzon, och de starka birollsinsatserna.”

Kjell-Åke Andersson och Lisa Farzaneh är regissörerna bakom de åtta avsnitten.

Det som göms i snö har premiär den 21 augusti 2018 klockan 21.00 i Kanal 5.

Annons