Så mycket bättre 2021 – här är alla artisterna

Casper Janebrink och Cherrie är två av artisterna som är klara för Så mycket bättre 2021.

Foto: Naina Helén Jåma/TT och Claudio Bresciani/TT

Så mycket bättre är tillbaka med en ny säsong under hösten 2021. Nu är det klart vilka artister som ska medverka i årets säsong – och här har vi samlat allt du behöver veta om årets medverkande!

Inspelningarna av TV4-långköraren Så mycket bättre drar igång på Gotland under sommaren. Det här blir den tolfte säsongen av programmet och precis som de senaste två åren har produktionen valt att ha med ett större antal artister som avlöser varandra på gården.

Så mycket bättre 2021 – här är alla artister
1:27

Efter reklamen: Så mycket bättre 2021 – här är alla artister

(1:27)

Slå på ljud

Här är alla artister i Så mycket bättre 2021:

Peter Jöback i Så mycket bättre

Musikalstjärnan Peter Jöback föddes i Stockholm den 4 juni 1971. Musik och sång har varit hans stora intressen sedan barnsben och han gick i Adolf Fredriks musikskola under uppväxten. Senare studerade han vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Peter Jöback är en av artisterna som är klar för Så mycket bättre 2021.

Peter Jöback.

Foto: Karin Törnblom/TT

Peter Jöback gjorde sin debut i Melodifestivalen år 1990, men det stora genombrottet kom 1995 när han gjorde rollen som Robert i musikalen Kristina från Duvemåla. Låten Guldet blev till sand blev en stor hit och studioinspelningen av den låg på Svensktoppen i inte mindre än 110 veckor. Sedan dess har han medverkat i mängder av musikaler. Han spelade bland annat rollen som fantomen i Fantomen på operan när den sattes upp i London och på Broadway.

Förutom att han har stått på scenen har Peter Jöback också spelat in flera singlar och album. Skivan Jag kommer hem igen till jul, som kom 2002, räknas i dag som en av våra stora svenska julklassiker. Han har även bott i New York under en period, och också släppt ett album på franska.

Peter Jöback valde för några år sedan att offentligt berätta om de sexuella övergrepp han utsattes för som barn.

Sedan 2010 är Peter Jöback gift med Oscar Jöback och tillsammans har paret två döttrar.

Maxida Märak i Så mycket bättre

Den 17 september 1988 föddes Maxida Märak i Stockholm. Hon växte senare upp i Jokkmokk.

Maxida Märak är en av artisterna som medverkar i Så mycket bättre 2021.

Maxida Märak.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Teater blev tidigt ett stort intresse för Maxida Märak. Hon fick allt fler roller och snart turnerade hon runt i landet med Sameteatern. Men snart insåg hon att det var för musiken hennes hjärta egentligen brann och att det var en karriär inom musiken hon skulle satsa på. Genom åren har hon gjort sig känd som både rappare och sångerska, alltid med ett stort samhällsintresse som lyser igenom i texterna. Förutom musiker är hon också en människorättsaktivist som kämpar för samernas rättigheter.

SVT visade 2015 dokumentärserien Sápmi Sisters. I serien följer ett filmteam Maxida Märak och hennes syskon Timmie Märak.

Förutom musiken har Maxida Märak synts i en mängd olika sammanhang. Hon har bland annat sommarpratat i Sveriges radio, varit gäst i tv-programmet Jills veranda och stått på Melodifestivalen-scenen som mellanakt. Hon har spelat in två fullängdsalbum och är nu senast aktuell med singeln Jåhkåmåhkke som släpptes tidigare under 2021.

Py Bäckman: Jag hittade min okände pappa efter alla år

Siw Malmkvist i Så mycket bättre

Siw Malmkvist föddes den 31 december 1936 i Borstahusen utanför Landskrona. Sång och musik var ett tidigt intresse och redan i tonåren började hon uppträda. 1955 kom hennes första grammofonskiva, men det stora genombrottet lät vänta på sig några år. Det kom istället 1959 när hon blev värdinna för Lennart Hylands tv-program Stora famnen. Samma år vann hon också Melodifestivalen med låten Augustin.

Siw Malmkvist är en av artisterna i Så mycket bättre 2021.

Siw Malmkvist.

Foto: Alex Ljungdahl/Expressen/TT

Under sin långa karriär har Siw Malmkvist bland annat tävlat i Eurovision song contest, blivit berömd sångerska i Tyskland och jobbat som skådespelerska på vita duken i Danmark. År 1964 blev hon den första svenska artisten någonsin som tog sig in på den amerikanska Billboardlistan. Mellan folkparksturnéerna har hon stått på mängder av teaterscener och gjort otaliga filmroller. Under senare år har vi kunnat se henne i program som Stjärnorna på slottet och 2010 släppte hon sina memoarer, Tunna skivor av mig. År 2020 var det meningen att hon skulle tävla i Let's dance, men hennes medverkan stoppades innan inspelningarna drog igång på grund av den pågående coronapandemin.

Siw Malmkvist var under en period på 60-talet gift med Lasse Mårtensson, finländsk musiker. Tillsammans med honom fick hon en dotter. Hon har sedan 70-talet varit sambo med skådespelaren Fredrik Ohlsson och ihop med honom har hon även en son.

Därför riskerar Siw Malmkvist att stoppas från Så mycket bättre

Casper Janebrink i Så mycket bättre

Arvingarna-sångaren Casper Janebrink föddes den 2 januari 1970 i Göteborg. Med en pappa, Dennis Janebrink, som var basist i Flamingokvartetten växte Casper upp i ett hem präglat av dansbandsmusiken. Som 19-åring var han 1989 med och bildade dansbandet Arvingarna, där han är basist och sångare.

Casper Janebrink medverkar i Så mycket bättre 2021.

Casper Janebrink.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Några år senare kom det stora genombrottet, när Arvingarna tog hem segern i Melodifestivalen med låten Eloise 1993. Bandet fick då chansen att representera Sverige i Eurovision song contest som arrangerades på Irland samma år, och slutade där på en sjundeplats.

Casper Janebrink: Jag fick riktig panikångest

Med Arvingarna har Casper Janebrink spelat in ett tjugotal album och släppt massor av singlar. Bandet har turnerat land och rike runt och vunnit flera Grammisar. De har synts i olika tv-produktioner och 2021 tävlade de i Melodifestivalen igen, nu med låten Tänker inte alls gå hem.

Casper Janebrink har också medverkat i flera underhållningsprogram i tv, exempelvis Körslaget och Stjärnornas stjärna. Sommaren 2021 ska han tillsammans med Agneta Sjödin programleda Bingolottos sommarsatsning.

Casper Janebrink är gift med Helena Janebrink sedan snart 20 år tillbaka. Paret har barnen Alice och Felix tillsammans och familjen bor i Floda på västkusten.

Cherrie i Så mycket bättre

Cherrie, eller Sherihan Hersi som hon egentligen heter, föddes den 16 juni 1991. Hon växte upp i finska Lojo, dit hennes föräldrar flydde från Somalia. Uppväxten i Finland blev tuff och Cherrie har berättat att hon var mobbad och utsatt för rasism som barn. När hon var tio år gammal flyttade hon tillsammans med sin mamma och lillebror till Sverige och slog sig ner i Rinkeby i Stockholm.

Cherie är en av artisterna som medverkar i Så mycket bättre 2021.

Cherrie.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Cherrie kommer från en väldigt musikalisk familj – både hennes lillebror och hennes kusiner är kända rappare. Själv sjunger Cherrie R'n'B och 2016 kom hennes debutalbum, Sherihan. Cherrie belönades med priser för bland annat Årets hiphop/soul både på P3 Guld- och Grammisgalan det året.

Sedan dess har framgångarna varit många. Cherrie har tilldelats Stockholms stads hederspris, hon har gjort en rad samarbeten med andra kända artister, hon sommarpratade i Sveriges radio 2017 och året därpå sändes serien Cherrie – en väg ut ur mörkret på SVT Play. 2018 kom också hennes andra album, Araweelo, som fått namn efter en härskarinna inom somalisk folksägen.

TV4:s hårda krav på artisterna i Så mycket bättre 2020

Andreas Mattsson i Så mycket bättre

Andreas Mattsson föddes den 10 april 1967 i Piteå. År 1991 var han med och grundade indiebandet Popsicle som rönte stora framgångar under 90-talet. Bandet blev en av förgrundsgestalterna på den svenska indiescenen och släppte flera album innan det publika genombrottet kom 1996 med låten Not Forever som blev en stor hit.

Andreas Mattsson är en av artisterna i Så mycket bättre 2021.

Andreas Mattsson.

Foto: Mattias Hansson/TT

Popsicles medlemmar gick skilda vägar 1999 och har sedermera återförenats vid flera tillfällen. Men Andreas Mattsson har också gett ut tre album som soloartist samt varit ena halvan av musikduon Sweet Chariots. Han har även jobbat som låtskrivare åt andra artister, som Peter Jöback, Carola Häggkvist och Lisa Nilsson. Som producent har han arbetat med bland annat Hello Saferide och Tomas Andersson Wij.

Andreas Mattsson är sambo med programledaren Anna Charlotta Gunnarsson och har två barn.

Thomas Stenström i Så mycket bättre

Thomas Stenström föddes den 19 januari 1988 i Uddevalla. Han fick sitt stora genombrott år 2014 med låten Slå mig hårt i ansiktet som finns på hans andra album, Fulkultur. Singeln blev en dunderhit och har i dag över 50 miljoner spelningar på Spotify. Låten anmäldes till granskningsnämnden samma efter att den hade spelats i P4 eftersom anmälaren menade att den uppmanade till våld. Thomas Stenström sa i en kommentar till Aftonbladet att texten i låten är metaforisk.

Thomas Stenström är en av artisterna som medverkar i Så mycket bättre 2021.

Thomas Stenström.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Även om han är mest känd för Slå mig hårt i ansiktet, har Thomas Stenström släppt en lång rad album och singlar genom åren. Totalt har det blivit fem album, och så sent som på valborgsmässoafton 2021 kom den senaste singeln, Det är nog aldrig för sent för oss två.

Thomas Stenström är gift med Rebecca Hedén och paret är bosatt i Stockholm.

Daniel Adams-Ray i Så mycket bättre

Daniel Adams-Ray föddes den 18 augusti 1983 i Nairobi, Kenya. Hans mamma är indonesisk-nederländsk och jobbade som skoladministratör i Kenya, medan hans svenska pappa jobbade som kirurg. När Daniel Adams-Ray var 14 år flyttade familjen till Lidingö utanför Stockholm efter att först ha bott ett år i Nederländerna.

Daniel Adams-Ray är en av artisterna som medverkar i Så mycket bättre 2021.

Daniel Adams-Ray.

Foto: Karin Törnblom/TT

På gymnasiet träffade Daniel Adams-Ray blivande artisten Oscar Linnros, och år 2000 bildade de tillsammans hiphop-duon Snook. De rappade på svenska och fick 2004 sitt stora genombrott med monsterhiten Mister Cool. Duon rönte stora framgångar och vann priser på både P3 Guld och MTV Europe Music Awards. Men de fick också en del kritik och deras musik kallades ibland för ”Lidingö-hiphop”.

Efter tiden med Snook har Daniel Adams-Ray också gjort karriär som soloartist. Han har släppt flera album, varit sommarpratare i P1, jobbat som programledare i Musikhjälpen och uppträtt i Allsång på Skansen.

Daniel Adams-Ray är sambo med Isabel Serrander och familjen bor i Stockholm.

Marie Nilsson Lind i Så mycket bättre

Marie Nilsson Lind föddes den 13 december 1961 på Gotland där hon också växte upp tillsammans med tre yngre syskon. I mitten av 80-talet bildade hon gruppen Ainbusk singers tillsammans med barndomsvänner Annelie Roswall och Birgitta Jakobsson och lillasyster Josefin Nilsson, som också blev gruppens frontfigur.

Marie Nilsson Lind medverkar i Så mycket bättre 2021.

Marie Nilsson Lind.

Foto: Karin Törnblom/TT

Marie Nilsson Lind skrev många av låtarna som Aibusk singers spelade in. Älska mig är en av dem, och låten har spelats på mängder av bröllop genom åren. Hon står även bakom texten till låten Lassie som tonsattes av Benny Andersson.

2008 tävlade Marie Nilsson Lind tillsammans med Ainbusk i Melodifestivalen med låten Jag saknar dig ibland. År 2015 satte systrarna Nilsson upp föreställningen Systrarna Sisters på Länsteatern på Gotland. Året efter repeterade de för att spela föreställningen också i Stockholm, då Josefin Nilsson plötsligt och oväntad dog bara 46 år gammal.

Artisten Marie Nilsson: Depressionen var bottenlös

Sedan systerns död har Marie Nilsson Lind bland annat medverkat i SVT-dokumentären Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är som fick ett enormt genomslag då den bland annat tog upp våld i nära relationer. År 2020 kom boken Josas bok, där Marie Nilsson Lind färdigställde den bok hennes lillayster hade påbörjat men aldrig hann bli färdig med. Där skriver hon bland annat om systerns stora livsglädje och syskonkärleken dem emellan, men också om de tuffa åren med depressioner, sorg och rädslor som de båda tampats med.

Marie Nilsson Lind är sedan många år gift med musikern Magnus Lind.

Melissa Horn i Så mycket bättre

Melissa Horn föddes den 8 april 1987 i Stockholm och växte upp med sina föräldrar och två syskon. Hennes mamma är också musiker, och vid 15 års ålder fick Melissa Horn sin första gitarr. Hon började snart skriva egna låtar, kom in på musiklinjen på gymnasiet och redan innan hon hade gått ut andra ring hade hon fått ett skivkontrakt.

Melissa Horn medverkar i Så mycket bättre 2021.

Melissa Horn.

Foto: Maja Suslin/TT

Debutalbumet, Långa nätter, kom 2008 och på låten Som jag hade dig förut gör hon en duett med Lars Winnerbäck. Året dessförinnan hade hon turnerat tillsammans med Peter LeMarc.

Totalt har Melissa Horn släppt sex studioalbum och turnerat runt i hela Norden. Hon har mottagit Evert Taube-stipendiet och varit nominerad till både Grammisar och Rockbjörnar. Det senaste albumet heter Konstgjord andning och kom 2019. Hennes musik är ofta melankolisk och lite vemodig och hon skriver alltid på svenska. Hon räknas i dag som en av Sveriges största kvinnliga artister.

Gustaf och Viktor Norén i Så mycket bättre

Gustaf Norén föddes den 1 februari 1981 i Borlänge, och den 19 september 1985 föddes lillebror Viktor Norén. De växte upp i Dalarna tillsammans med mellanbrodern Carl Norén, musiker även han.

Viktor och Gustaf Norén medverkar i Så mycket bättre 2021.

Viktor och Gustaf Norén.

Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT

År 1996 blev Gustaf Norén en av medlemmarna i bandet Mando Diao, som hade bildats av Björn Dixgård och Daniel Haglund kort innan. Bandet fick skivkontrakt i början av 2000-talet och blev enormt framgångsrika. Totalt har bandet släppt 13 album och en lång rad singlar. Gustaf Norén både skrev låtar, sjöng och spelade gitarr i Mando Diao, men 2015 meddelade han att han skulle lämna bandet och att han hade andra planer för sin musikkarriär.

Viktor Norén slog igenom som sångare i bandet Sugarplum Fairy som han startade tillsammans med storebror Carl Norén och Kristoffer Gidlund 2004. Bandet släppte tre album och turnerade i både Europa och Japan, men slutade spela tillsammans när trummisen Kristoffer Gidlund gick bort till följd av cancer 2013. Viktor Norén bildade senare musikduon State of Sound tillsammans med Joakim Andrén, som skrev och producerade låtar till en rad svenska artister.

Numera jobbar Viktor och Gustaf Norén ihop och hösten 2020 kom deras första gemensamma album, Hymns to the rising sun.

Gustaf Norén jobbar dessutom som musiklärare i Borlänge och meddelade tidigare i år att han ställer upp i kyrkovalet i Borlänge för Socialdemokraterna. Han är gift med Pernilla Wåhlin Norén och har fem barn. Viktor Norén bor tillsammans med sin fru Johanna Norén och två barn i Stockholm.

Moonica Mac i Så mycket bättre

Moonica Mac heter egentligen Lisa Brolander och hon föddes 1990 i Dalarna. Hon växte upp i Torsång utanför Borlänge och är utbildad grundskollärare. Hon har också studerat vid Ingesunds folkhögskola, där hon gick singer-songwriter-linjen. Hennes artistnamn är en sammansättning av Monica Zetterlund och Fleetwood Mac, och namnet uppstod när hon skulle förklara sitt sound.

Moonica Mac, eller Lisa Brolander som hon egentligen heter, medverkar i Så mycket bättre 2021.

Moonica Mac.

Foto: Mattias Hansson/TT

För Göteborgs Posten har Lisa Brolander berättat att hennes alter ego kom i en tid då hon befann sig nere på botten och hade blivit sjukskriven för utmattning.

– Jag höll på att plugga till lärare och hade fullt fokus på det. Men under den tiden började jag ändå skriva lite, bland annat mina två första låtar Deala inte och En hinning till Anton och då hände något. Det blev ett ljus, någonting att hålla fast i. När man mår dåligt är allt så diffust och man greppar efter något konkret, då var det skönt att få ett namn på det jag höll på med. Moonica Mac blev som en strategi i skapandet, ett sätt att vara mindre självkritisk. Samtidigt är hon ju jag, det är inte en roll jag iklär mig. Snarare är Moonica en arena för vissa utvalda delar av mig, sa hon då.

Moonica Macs första album, Stark & Sårbar, kom 2019. Hennes mest spelade låt på Spotify är Till slutet av augusti.

Harpo i Så mycket bättre

Harpo, eller Jan Svensson som han egentligen heter, föddes den 5 april 1950 i Stockholm. Han växte upp i en musikalisk familj där teater och musik var en del av vardagen. Som 16-åring började han på en teaterskola och där träffade han snart sin blivande fru Carina, som han är gift med än i dag.

Harpo, eller Jan Svensson, är en av artisterna som medverkar i Så mycket bättre 2021.

Harpo.

Foto: Karin Törnblom/TT

År 1973 slog han igenom med låten Honolulu och något år senare kom också Moviestar, som omedelbart blev en stor internationell hit. I dag har den över 20 miljoner lyssningar på Spotify och den fick under sin storhetstid höga placeringar på de flesta europeiska topplistor. Horoscope och Sayonara är andra låtar som Harpo står bakom.

I slutet av 70-talet tog Harpo en paus från scenen och ägnade sig istället mer åt målning och sina travhästar. 1980 var han med om en otäck olycka som hade kunnat kosta hon om livet – en av hans hästar blev skrämd och sparkade i panik till Harpo i ansiktet flera gånger. Till följd av olyckan blev han blind på ena ögat och förlorade luktsinnet.

Harpo bor på en gård tillsammans med sin hustru där de fortfarande tränar tävlingshästar, men han har också turnerat flitigt i framför allt Tyskland under många år.

Så mycket bättre väntas ha premiär i oktober 2021 i TV4 och på TV4 Play.