Smarta ledtrådarna innan Icas avslöjande

Foto: Ica

Efter flera veckor av spekulationer vet vi äntligen att det är dags för en ny era – med en ”Ica-Stig" och en "Ica-Stina”. Här är alla smarta ledtrådar Ica kommit med som hintade om att det var just Suzanne Reuter och Björn Kjellman som var efterträdare.

Hela 10 ledtrådar fick vi från Ica efter att Loa Falkman meddelat att han lämnar rollen som ”Ica-Stig" – vissa mer långsökta än andra. De flesta kunde hittas i reklamfilmerna, men även på reklamskyltar, på Icas hemsida och i företagets app fanns ledtrådar.

Här är skådespelarna i Sjölyckan i TV4

Såväl Suzanne Reuter och Björn Kjellman har varit förhandsfavoriter och de som flest tippat på hos spelbolagen. Här är alla ledtrådarna.

Se också: Skådisarna som medverkat i Ica-reklamen

Skådisarna som medverkat i Ica-reklamen
1:15

Efter reklamen: Skådisarna som medverkat i Ica-reklamen

(1:15)

Slå på ljud

Två rollreferenser

1. Redan när Loa Falkman hänger av sig Ica-kavajen, i reklamfilmen för vecka 2, kommer första ledtråden. På klädhängaren syns en svart- och vitrandig fångtröja som är en referens till filmen Vägen ut där Björn Kjellman spelade huvudrollen.

2. I samma reklam dansar Loa förbi ett vykort med en lastbil där det står ”Greetings from England”. Ordet lastbil kan på engelska översättas till lorry. Så redan med dessa två första ledtrådar har vi kopplingar till både Björn Kjellman och Suzanne Reuter, som ju var med i serien Lorry.

Björnar älskar honung

3. Veckan efter är det avtackning av Loa som "Ica-Stig”. Och här kommer en långsökt ledtråd så länge man inte är språk- eller namnexpert: Han håller i ett par liljor. Namnet Suzanne kommer från franska namnet Susanna, och det har i sin tur grekiskt ursprung som går tillbaka till ett hebreiskt namn som betyder just lilja.

4. I samma film körs Loa iväg till ett skumt ställe där förre ”Ica-Stig", Hans Mosesson, sitter framför en tv. I rutan syns stjärnbilden över Tvillingarnas stjärntecken – ett tecken som både Suzanne och Björn är födda i.

5. En till ledtråd på tema lilja gick att hitta på Icas hemsida där det fanns en artikel om liljehonung. Det var en ledtråd för Björn också, för det är ju sen gammalt att björnar älskar honung.

Björn Kjellman är nya Ica-Stig – Suzanne Reuter blir Ica-Stina

”Lena Svensson till kassan, tack”

6. I reklamfilmen där vi ser nya ”Ica-Stig” för första gången står det en tecknad bild på Adam och Eva ur skapelseberättelsen. Det är förstås en referens till Björns roll som Adam i filmen från 1997.

7. Det ropas även ut ett namn i den filmen: ”Lena Svensson till kassan, tack”. Och Suzanne spelade ju Lena Svensson i Svensson, Svensson.

Reklamskyltsledtrådarna

8. Utöver att det syntes att det var två olika personer på reklamskyltarna, innehöll de också fler ledtrådar. På den ena, där Björn Kjellmans ansikte täcks av en skylt, sitter en nallebjörn på en hylla bakom honom.

9. Och på den andra, där Suzanne Reuter står, syns en guldig skalbagge på Ica-kavajen. För det är klart hon vunnit en guldbagge, 1994, för hennes roll i Yrrol närmare bestämt.

Omröstningen: Hon borde ta över – som ”Ica-Stina”

Avslöjandet innan

10. Den som hade koll i appen fick kort före avslöjandet veta att det rörde sig om två nya efterträdare. Där stod det ”Vet du vilka som tar över? Nu är det dubbelt så enkelt att gissa Loas efterträdare.”