Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sveriges tv-drottning fyller 90 år – 5 saker du kanske inte visste om Karin Falck

11 feb, 2022 
Lukas Ernryd
Tv-drottningen Karin Falck fyllde 90 år den 6 februari.
Hon bröt ny mark för kvinnor i en tv-värld som var inrökt av män. Karin Falck är tv-pionjären som skapade flera odödliga framgångar i rutan. Nyligen fyllde hon 90 år och vi har samlat fem fakta som du sannolikt inte visste om legendaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Karin Falck fanns med i televisionens barndom.

Hon är ett av de största namnen som rört sig SVT:s korridorer.

Så kommer det att förbli.

Se också: Så gick det sen för skådespelarna i RederietBrand logo
Se också: Så gick det sen för skådespelarna i Rederiet

När hon började år 1955 hade SVT bara sex anställda och själv hade hon inte ens sett på tv. Redan två år senare debuterade som programledare och vann ryktbarhet med sitt varma leende.

År 1975 ledde hon både den svenska och den internationella Melodifestivalen. Mest känd är hon sannolikt för att ha skapat några riktiga långkörare. Som underhållningsprogram Estrad, Gäster med gester och Halvsju.

Annons

Men hennes cv bakom kameran går heller inte av för hackor.

Hon regisserade Rederiet, Varuhuset och Tre Kronor.

Lasse Berghagen med Karin Falck när han vann melodifestivalen.

Den 6 februari 2022 fyllde hon 90 år. Hon lever sedan många år ett liv som aktiv pensionär.

Fem saker du kanske inte visste om Karin Falck

1. Tror på små väsen som ställer till det

I sitt Sommar i P1 från 2012 pratade hon om ett manus som en gång hade skickats till henne. En man ringde och ville ha tillbaka sitt alster, men Karin Falck kunde inte hitta det. Han blev mer och mer hotfull.

Då kom Karin på att hon hade läst om en spådam i Norrland.

Karin Falck pratade i Sommar i P1 år 2012.

– Hon bodde i Älvsbyn, tror jag. Sagt och gjort. Med genansens röda rosor på kinderna ringde jag upp henne. Inte tror man väl på något sådant?

Annons

Men det visade sig att spådamen, som sannolikt har varit Saida, kunde säga att manuset låg i en pärm i sovrummet.

Mycket riktigt. Där låg manuset.

– Det är lika bra att jag redan nu berättar att jag tror på småknytt, bara så att ni vet. Från säker källa vet jag att de bor i fläderträdets rötter, säger hon i sitt sommarprat.

2. Vill vara tvärtemot – skrika fula saker

I samma Sommarprat säger Karin att hon inte tycker om när alla håller med varandra under en fin middag. Då kan hon få lusten att ropa ut fula ord – högt. Bara för att se vad som händer i rummet.

Samtidigt kan hon också kräva ordning. Hon ryter till när ungdomar inte reser sig för äldre. En gång frågade hon barnbarnets pojkvän om "han har hjärnhinneinflammation" eftersom han kom på middag i stickad luva.

2. Överlevde bilolycka – tackade änglarna

I början av 1980-talet körde Karin Falck med sin make Hans till Torekov i Skåne. Då rammade ett mötande fordon deras bil som voltade flera varv innan den landade i ett dike.

Annons

Karin och Hans satt upp och ner i säkerhetsbältena. Hans svarade inte när Karin skrek hans namn.

Först när ambulanserna anlände förstod hon att maken var var kvar i livet

– Att inte höra något ifrån honom var hemskt. Vilka minuter, de kändes som flera år och var förfärliga … Den midsommarhelgen tillbringade vi på Laholms sjukhus med gips lite överallt, berättar Karin, än i dag lättad och lycklig över änglavakternas undsättning, sa hon till Allas.se år 2017.

Karin Falck och Hans Dahlberg inför premiären av musikalen "La Cage aux Folles"på Oscarsteatern år 2012.

3. Ångrar att hon inte njutit mer

Aftonbladet intervjuade Karin Falck i samband med hennes 90-årsdag. Till kvällstidningen berättade hon att åldern innebär att hon tänker tillbaka.

Annons

– Man går igenom livet, man vet att tiden är väldigt begränsad. Då kommer tankarna ”har du varit ordentligt i nuet”. Nu förstår jag att man ska vara det och jag ångrar definitivt att jag inte stannade upp och till exempel njöt av mina framgångar, säger Karin Falck.

4. Änka sedan 2019 – men har sina tv-tjejer

Karin Falck sambo sedan 70-talet, Hans Dahlberg, gick bort 2019. Till Aftonbladet berättar hon att hans bortgång förändrade hennes liv.

– Det var första gången i mitt liv som jag har behövt levt ensam. Jag förändrade livet helt och hållet och flyttade och började ett ensamliv. Det låter så sorgligt när jag säger ensamliv, men samtidigt har jag med mig minnesbanken och den är bra att ha.

Numera består hennes nätverk av ett gäng som hon kallar för "tv-tjejerna".

– Vi har hållit ihop sedan början av 60-talet.

5. Hyllades av Christer Björkman

Karin Falck tog emot ett fint pris 2020, en plats i Melodifestivalens "Hall of fame".

År 2020 uppmärksammades Karin Falck under Melodifestivalen. Hon fick en statyett och en plats i Melodifestivalens ”Hall of fame”. Det vill säga att hon lyftes som en musiktävlingens viktigaste personer. Hon hyllades då av festival-generalen Christer Björkman.

– Jag tillhör historien. Jag är den där ”Hon var en gång”, sade Karin Falck i SVT-sändningen när hon tog emot sitt pris.

Se också: 5 svenska serier vi ser fram emot 2022Brand logo
Se också: 5 svenska serier vi ser fram emot 2022
Annons