Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Unik dokumentär kastar helt nytt ljus över Beatles – så var superbandets sista tid

03 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Den 30 januari 1969 spelade Beatles en konsert på taket på Apple Corps, vid 3 Savile Row i London.
Är du Beatles-fan? Var redo för gåshud om du ska se nya dokumentären Get back som nyligen släpptes på Disney+. Hittills helt okänt material visar på glädjen och spänningarna, men framför allt genialiteten som bandet ägde.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Året är 1969 och Beatles har inte uppträtt på flera år. Det ryktas om att stämningen i bandet inte är god längre. Då samlas de i Twickenham Studios för att spela in nya låtar. De har tre veckor på sig att få ihop 14 alster.

Men allt är mycket oklart.

Bandet vet inte riktigt om arbetet ska landa i en ny skiva, en show eller en dokumentär. Kanske ska de åka till Libyen och spela i en gammal romersk ruin? John Lennon är entusiastisk, men George Harrison är djupt skeptisk.

I rummet finns dessutom filmaren Michael Lindsay-Hogg som aldrig någonsin stänger av kameran. Allting fångas. Inte minst tack vare hemligt utplacerade mikrofoner som plockar upp minsta lilla samtal.

För Beatles innebar tiden i studion tillkomsten av skivan Let it be och en legendarisk spelning på ett hustak. Men det blev naturligtvis något av det filmade materialet också.

Se också: 5 nyheter på Netflix

5 nyheter på Netflix i novemberBrand logo
5 nyheter på Netflix i november

Michael Lindsay-Hogg spelade in 56 timmar film och 150 timmar ljud. Av klippen gjorde han dokumentären Let it be som gick till historien som beviset för att gruppen sjöng på sista versen. De kom helt enkelt inte överens längre – var bilden.

Annons

Men det visar sig nu vara en sanning med en stor modifikation.

Dokumentären Get back tar form

Långt senare, 2017, tog sig Beatles-fantasten och regissören Peter Jackson, mest känd för filmerna om Sagan om ringen, sig an råmaterialet som legat inlåst i ett bankvalv i 50 år. I fyra år har han jobbat med inspelningarna och nu kokat ner allt till en åtta timmar lång dokumentär i tre delar.

Denna hade premiär på Disney+ den 25 november.

Själv har han sagt att resultatet blev en "dokumentär om den ursprungliga dokumentären" och att han blev lättad över att upptäcka att verkligheten var väldigt annorlunda jämfört med myten.

Klart är att Beatles visst hade sina problem, men de befann sig långt ifrån att vara i upplösningstillstånd. I den närgångna miniserien får vi en mer nyanserad berättelse om glädje, gemenskap och kärlek till musiken.

Annons

Så växer Something fram

Till exempel får vi en dialog mellan George Harrison och John Lennon om hur texten i Something ska avslutas. George har kämpat i ett halvår med raderna och vill veta vad det är med "henne" som attraherar honom. Han vet inte. John föreslår först blomkål. Sedan ska rätt ord nog komma, tror han.

Det är en unik inblick i låtskrivar-processen. Uppenbarligen inte så glasklar som man som lyssnare kanske tror.

I dokumentären framgår också att Paul McCartney inte alls var den domderande ledaren som tvunget skulle ha det på sitt sätt. Han framstår som en hjälpsam och lyhörd bandmedlem som engagerar sig i andras arbete.

Han bryr sig också rejält om George Harrison som överger bandet en kort tid under inspelningarna. Vid ett tillfälle pratar Lennon och McCartney om att George Harrison inte fått den uppmärksamhet han förtjänar.

Annons

Paul McCartney – ett geni

Dessutom framstår Paul som ett geni som kan dra upp en låt från ingenstans. Get back skapar han i princip från ingenstans samtidigt som de andra bandmedlemmarna ser initialt ointresserade ut. Texten improviseras sedan fram av Paul samtidigt som han skapar musiken.

Och detta får vi se. När det faktiskt händer. Gåshuden är stor.

Ringo Starr har tidigare dragits med ryktet att vara en usel trummis. Men även denna myt avlivas i dokumentären. Han är lika involverad i det kreativa arbetet och till skillnad från John Lennon – som ibland bara inte dök upp – var Ringo alltid där. Och han har rytmen i sig.

En annan etablerad "sanning" är att Yoko Ono var personen som splittrade Beatles. Detta på grund av hennes ständiga närvaro. I den nya dokumentären ser vi att de andra bandmedlemmarna hade tjejer som kom och gick hela tiden.

Tittaren sitter i studion

Detta är dokumentären för dig som älskar Beatles och vill komma bandet riktigt nära. Kanske närmre än du någonsin kommer vara. Man sitter princip i studion och ser magin äga rum. Men det är också en miniserie för alla som älskar 60-talets mode och estetik.

George Harrisons lila skjorta och polkagris-randiga byxor är oemotståndliga.

Se också: Nytt på Disney+ i december

Nytt på Disney+ i decemberBrand logo
Nytt på Disney+ i december
Annons