Quiz: Vad kan du om The Beatles?

Paul Mccartney, John Lennon, Ringo Starr, George Harrison

Foto: TT

Tidernas största popgrupp orsakade en sällan skådad hysteri.
”Beatlemania” satte ungdomen i brand och glöden pyr ännu 50 år efter splittringen.
Men vad kan du om The fab four från Liverpool?
Se också: ABBA-medlemmarna då och nu
0:44

Efter reklamen: Se också: ABBA-medlemmarna då och nu

(0:44)

Slå på ljud

År 1970 hade Beatles inte turnerat på många år. Deras skivor sålde fortfarande i mängder och massor men det fanns slitningar i bandet. Enligt en version av uppbrottet så var det Paul McCartney som satte spiken i bandets kista i en intervju där han pratade om sin kommande soloskiva McCartney.

Låtskrivarparet gick skilda vägar

Han sa inte uttalat att Beatles var slut men på frågan om han planerade att göra mer musik med bandet var svaret nej. McCartney svarade dessutom nej på frågan om han trodde att han skulle skriva mer musik tillsammans med John Lennon. Och låtskrivarparet Lennon-McCartney var vid det här laget närmast synonymt med bandets exempellösa framgångar.

Dagen efter, 10 april 1970, hade i alla fall tidningen Daily Mirror rubriken Paul lämnar The Beatles på sin förstasida och därmed var den så kallade bollen i rullning.

När de andra medlemmarna skulle kommentera McCartney-intervjun blev det rena ordkriget.

George Harrison vägrade kommentera, Ringo Starr sa att ”det var nyheter för mig” och John Lennon skämtade om att han i själva verket hade sparkat Paul, skriver The Independent.

Kändisarnas galna hår – trendigaste frisyrerna året du föddes

Förkrossad över reaktionerna

Paul McCartney själv har senare sagt att han var förkrossad över reaktionerna.

Oavsett orsak så blev upplösningen ett faktum. Gruppen som varit själva sinnebilden för popsnickeri och utveckling under 60-talet hade tagit sitt sista ackord tillsammans.

Men även om The Beatles bara hann existera under en brinnande kort tid (1962-1970) så lever deras arv kvar och hittar nya lyssnare. Vem har inte trallat till Yellow submarine, ylat till When I saw her standing there där eller bara längtat efter Here comes the Sun?

Men vad kan du om Beatles egentligen? Gör vårt kluriga quiz och kolla?