Annonssamarbete med Keno
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Makeupartisten Mia: "5 sminktips jag svär vid för mogen hy"

28 feb, 2024 
Marika Agestam Cederlund
Rinniga ögon och torr hy? Ansiktet och huden förändras med åldern, men ofta räcker det med små anpassningar i sminkteknikerna för att ge stora resultat på mogen hy. Här delar stjärnmakeupartisten Mia Högfeldt sina bästa knep.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto

Mia Högfeldt, 55, har sminkat otaliga stjärnor både nationella och internationella. Men hur känd personen som sitter i sminkstolen är, det lägger hon ingen vikt vid.

Alla är människor. Min tillfredsställelse ligger i när en kvinna kastar en blick sig själv i spegeln och lyser upp när vi är klara. Då spelar det ingen roll vad hon heter.

Mia Högfeldt.

Mia benämner sig själv hellre som beauty coach än makeupartisthennes största driv ligger nämligen i att hjälpa kvinnor att bra från insidan ut. Därför var det en självklarhet att tacka ja till att sminka de sex finalisterna i Kenos kampanj "En Perfekt Dag”, där fans uppmuntrades att följa sina drömmar och ansöka om att bli stjärnan i Kenos nästa reklamfilm. Deltagarna skulle beskriva sin perfekta dag för chansen att den porträtterad som reklamfilm med sig själva som huvudrollsinnehavare.

– Min devis är alltid att sminka fram och inte att sminka över. Finalisterna var alla medelålders med pigga, positiva personligheter och många järn i elden. Jag ville hjälpa dem med lätta och mångsidiga tekniker, så att man inte behöver till spegeln och göra touch-ups hela tiden.

En av finalisterna i Kenos tävling, Isabell, blir sminkad av Mias assistent.

– Jag applicerade en inte alltför täckande bas, det behövde kännas fräscht även i dagsljus. Sedan låg fokus att fram en lyster genom att inte matta ned huden för mycket. Lite tryck i blicken och rosighet kinderna, kan man med små medel fram det där energiska intrycket, berättar Mia om finalisternas makeup-looks.

Makeupartisten: "5 sminktips jag svär vid för mogen hy"

1. Byt ut eyelinern

Våra ansiktshalvor är asymmetriska och med åldern förstärks olikheten ögonlocken vilket kan göra att eyelinern, som kräver avancerad teknik, blir ännu svårare att till. Använd i stället en vattenfast penna vattenlinjen i franskanten ögonlocket. Den ger samma tryck i blicken som en eyeliner och är lättare att applicera.

2. Välj rätt mascara

Tårkanalerna blir mer nsliga med åldern och man vill därför ha en mascara som är skonsam som möjligt att tvätta bort. Mascaror som släpper vid kroppstempererat (38-gradigt) vatten är snälla för känsliga ögon och kladdar inte när de vattnas av starkt ljus eller hårda vindar.

Med åldern blir tårkanalerna mer känsliga, så se till att välja rätt mascara.

3. Använd läppenna

Konturen läppen har en förmåga att avta med åren. Med en läppenna i ens läppfärg kan man framhäva den naturliga looken igen.

4. Krämrouge i stället för puder

Har du torr hy kan puderrouge ge en torr torr-effekt. En krämrouge återfuktar samtidigt som den ger den där härliga glöden på kinderna.

5. Mindre foundation mer hudvård

Huden blir torrare och mindre elastisk med åren. För att till en bra makeup är ordentligt återfuktad hud a och o. En tonad dagkräm kan ofta fungera bättre än en heltäckande foundation, som kan ge ett kakigt intryck mogen hy. Och kom ihåg att inte kräm ögonfransarna när du smörjer in dig, fäster inte mascaran rätt!

Mia drivs av att hjälpa kvinnor att må bra från insidan ut.

Kenos motto är att våga vara en vinnare i vardagen. Hur gör du för att överkomma dagliga utmaningar och små segrar i vardagen?

Jag fokuserar att göra saker som jag är bra och som jag mår bra av. Och att vara snäll mot henne som jag ser i spegeln, känner jag mig som en vinnare!

Mia spår 3 stora skönhetstrender 2024

1. Aprikos
– En färg som passar på de flesta. Extra fin mot en solbränna i vår!

2. Mindre glow
– Glow har varit inne i många år så nu sker en motreaktion med mycket matt.

3. Antingen eller
– Vi har sett mycket kaka på kaka de senaste åren. Nu är det antingen eller; antingen ögon eller läppar. En sminkregel som var vanlig förr!