Lästips:VeckohoroskopÅrshoroskop 2024StjärnteckenMånadsstenar

Vilka stjärntecken passar bäst som vänner? Astrologen ger oss svaren

22 apr, 2024 
Foto: Shutterstock/TT

Vilka stjärntecken har de bästa vänskapsrelationerna med varandra?
Enligt vår astrolog Li Larsson finns det en gyllene vänskapsregel som är enkel att komma ihåg.
– Man kan aldrig bortse från dragningskraften mellan olika tecken och olika element, förklarar hon.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Här är elementen du passar bäst med – utifrån ditt stjärnteckenBrand logo
Här är elementen du passar bäst med – utifrån ditt stjärntecken

När vi tänker på stjärntecken och relationer, tenderar vi att tänka på dem enbart ur en romantisk synpunkt. Men faktum är att stjärnorna kan ge oss insikter om våra andra relationer också (vi har ju så många!); allt från vänner och bekanta, till släkt- och arbetsrelationer.

Har du någonsin funderat över varför vissa vänskapsrelationer känns så otroligt lättsamma, när andra kan kännas... utmanande? Här djupdyker vi i just vänskapsrelationer och det som astrologin kallar för ”gynnsam dynamik” mellan de olika stjärntecknen.

Vilken typ av vän är du och vilka vänner passar du bäst ihop med, enligt ditt stjärntecken? Få svaret här!

Stjärntecken och vänskap: Astrologens gyllene regel

Enligt vår astrolog Li Larsson, som är expert på ämnet, är det faktiskt så att elementen är nyckeln när det kommer till att tyda gynnsamma vänskapsrelationer inom astrologin.

Annons

– I regel så passar generellt sätt vatten- och jordtecken bra ihop, liksom eld och luft. Både romantiskt och vänskapligt, konstaterar hon.

Ett enkelt sätt att komma ihåg det är att tänka på hur de olika elementen agerar med varandra i naturen. Jord behöver vatten för att växa, på samma sätt som eld behöver luft för att frodas och inte slockna.

Alla tecken fungerar bra med sitt eget element, eftersom de känner instinktivt släktskap med varandra. Något som kan liknas med ett andligt band, bortom ord, enligt Li. Hon poängterar dock också att dessa band emellanåt kan bli väldigt intensiva, på gott och ont.

Stjärntecknen och de olika elementen

  • Jord: Oxen, Jungfrun, Stenbocken
  • Luft: Tvillingarna, Vågen, Vattumannen
  • Vatten: Kräftan, Skorpionen, Fiskarna
  • Eld: Väduren, Lejonet, Skytten

Stenbocken (Capricorn) – 22/12–20/1

Den seriösa Stenbocken har inte ett lika stort socialt behov som övriga stjärntecken. Hon tenderar därför att ha en väldigt liten vänskapskrets, men de få vänner hon har står hon väldigt nära.

Effektivitet, ekonomi och stabilitet är några av grundpelarna i Stenbockens natur. Sina bästa vänner hittar hon i andra jordtecken som delar denna pragmatiska världsbild; Jungfrun och Oxen.

Annons

Hon kan även hitta en god vän i Kräftan, då detta stjärntecken uppskattar Stenbockens stabila natur och delar hennes smak för kvalitet och lyx.

Vattumannen (Aquarius) – 21/1–19/2

Vattumannen är en unik varelse som tenderar att se det goda i alla hon möter och har lätt för att skaffa vänner. Hon värderar vänskap högre än romantiska relationer och är därför en mycket omtänksam och lojal vän.

Detta lufttecken kommer särskilt bra överens med de andra lufttecknen, Vågen och Tvillingarna. Tvillingarna i synnerhet tenderar att bli hennes allra bästa vän. De älskar att utforska världen tillsammans och stimulerar varandra intellektuellt.

Vattumannen hittar även goda vänner i eldtecken så som Väduren och Skytten, eftersom hon uppskattar deras äventyrliga energi och inte har något emot att gå utanför den egna bekvämlighetszonen.

Stark vänskap mellan två kvinnor.
Vattumannen och Tvillingarna är en riktigt stark kombo. Dessa två tecken blir ofta bästa vänner.Foto: Shutterstock/TT

Fiskarna (Pisces) – 20/2–20/3

Fiskarna har lätt för att skaffa och behålla vänner. Detta vattentecken har en känslig natur och besitter en enorm empati, som gör henne till en väldigt god vän. Det är dock inte alltid till hennes fördel, då hon ibland offrar sitt eget välmående för vänner som inte alltid förtjänar det.

Annons

De andra vattentecknen, Kräftan och Skorpionen, kan matcha Fiskarnas känsloliv och bli goda vänner. De lojala och pålitliga jordtecknen, Oxen och Stenbocken, kan hjälpa till att ge Fiskarna en trygghet som hon ofta saknar.

– Vatten- och jordtecken balanserar varandra. De förstnämnda är starkt känslomässiga och de sistnämnda praktiska och jordnära. De behöver varandra för att bli hela, trygga och balanserade, förklarar astrolog Li Larsson.

Väduren (Aries) – 21/3–19/4

Väduren är självständig, modig, generös och livsbejakande. Hon är en rolig vän, men kan ibland ha dåligt tålamod och ett hett temperament.

Hon kommer bra överens med andra eldtecken, men tenderar att hitta sina bästa vänner i lufttecknen. Vågen i synnerhet, eftersom de båda styrs av passion, och därmed kompletterar varandra väldigt väl.

– Luft är intellektuella och eld är handlingskraftiga. De stimulerar varandra och gör tillvaron aktiv och äventyrlig, något båda elementen behöver för att minska sin rastlöshet och hitta sinnesro, förklarar Li.

Tre kvinnor skrattar och dricker kaffe tillsammans.
Eld- och lufttecken blir ofta vänner för livet, eftersom båda elementen älskar att socialisera sig och maxa tillvaron – tillsammans!Foto: Shutterstock/TT

Oxen (Taurus) – 20/4–20/5

Som vän är Oxen otroligt pålitlig, lojal och generös. Likt symbolen för detta tecken har hon en sida som kan uppfattas som lite tjurskallig. Hon tenderar att investera sig själv känslomässigt i sina relationer, och kräver därmed mycket av sina vänner.

Annons

Oxen värderar trygghet väldigt högt och kan skapa långvariga relationer med de andra jordtecknen, Jungfrun och Stenbocken, eftersom de är lika grundade som henne själv.

Vattentecknen är också bra vänner till Oxen. I Kräftan hittar hon någon med samma värderingar som henne själv och i Fiskarna hittar hon en person som gärna anpassar sig till hennes stabila natur.

Tvillingarna (Gemini) – 21/5–21/6

Stjärntecknet Tvillingarna är en social kameleont som finner vänskap med många av de andra tecknen, oavsett elementtillhörighet. De älskar att möta nya människor och är väldigt nyfikna till naturen.

Då Tvillingarna tillhör lufttecknen värderar hon god kommunikation och idérikedom högt. Det hittar hon främst i de andra lufttecknen, Vågen och Vattumannen. Tillsammans bildar de vänskapsband som är både roliga och lättsamma, och visst... ett och annat rackartyg kan förekomma också.

Kräftan (Cancer) – 22/6–22/7

Kräftan är ett stjärntecken med ett rikt känsloliv och många drömmar. Hon är utan tvekan en bra vän att ha i sitt hörn när det stormar, men kan själv ha svårigheter att dela med sig av sina innersta tankar eller orosmoln. Därför behöver Kräftan påminnas om att det är vad vänner är till för.

Annons

Både Fiskarna och Skorpionen delar Kräftans empatiska förmågor och förstår henne därför på ett sätt som ingen annan kan.

Även Oxen kan vara en mycket god vän åt Kräftan. De båda tenderar att investera mycket av sig själva i en vänskapsrelation och uppskattar hemmakvällar i varandras sällskap. Helst med lite guldkant på vardagen!

En vän tröstar en annan vän som är nedstämd.
Kräftan är bra på att visa omtanke för sina vänner när de går igenom något tufft, men hon behöver få samma stöd tillbaka för att vänskapen ska hålla.Foto: Shutterstock/TT

Lejonet (Leo) – 23/7–22/8

Lejonet tenderar att söka sig till vänner som bekräftar hennes bild av sig själv och matar henne med komplimanger. Om hon får det hon söker har hon inga problem att återgälda sina vänner med samma generositet och uppskattning.

I det andra eldtecknet Väduren hittar Lejonet en spontan och utåtriktad vän som matchar hennes energi. Dessa två tillsammans är definitivt festens mittpunkt, och de festar mer än gärna!

Annons

Skytten är också en god vän till Lejonet. Deras vänskap blir lång och kännetecknas av mycket skratt och många gemensamma äventyr.

Jungfrun (Virgo) – 23/8–22/9

Jungfrun älskar rutiner och stabilitet. Hon trivs med att inte stå i centrum, men lyfter mer än gärna personer som står henne nära. Jungfrun är den mest osjälviska av vänner.

Oxen och Stenbocken delar Jungfruns värderingar och önskan om en lugn tillvaro. Som jordtecken är dessa tecken praktiskt lagda till naturen, och deras konsekventa lojalitet tilltalar Jungfrun. Extra bra blir det med Stenbocken, som likt Jungfrun, är en enträgen arbetsmyra. Om de stöttar varandra kan de uppnå vad som helst!

Vågen (Libra) – 23/9–22/10

Föga förvånande kännetecknas Vågens personlighet av ett sökande efter balans – så även när det kommer till hennes vänskapsrelationer. De värdesätter harmoni och god kommunikation. Drama queens är med andra ord inget för Vågen!

Tvillingarna och Vattumannen matchar Vågens sociala färdigheter och lättsamma natur. Vågen och Tvillingarna utgör en svårslagen kompisduo som är ämnad att hålla hela livet. De är de flirtigaste tecknen och kan boosta varandra under livets motgångar.

Två vänner delar hemligheter med varandra.
Vågen har ett stort behov att bli omtyckt av andra och är dessutom en väldigt social varelse.Foto: Shutterstock/TT

Skorpionen (Scorpio) – 23/10–22/11

Skorpionen har ett otroligt djup, som ibland överraskar hennes omgivning, eftersom hon sällan visar sina känslor. Ytlighet gör henne extremt obekväm och hon kan därför vara svår att lära känna. Hon tenderar att ha några få vänner, som hon ger all sin kärlek och som hon låter se hennes riktiga jag.

Annons

Bästa vännerna hittar hon i andra vattentecken, Kräftan och Fiskarna. De delar hennes djup och känslosamma komplexitet. De ha dessutom ett behov av intimitet som de får mest lättillgängligt hos varandra.

Skytten (Sagittarius) – 23/11–21/12

Den utåtriktade och festliga Skytten har lätt för att skapa vänskapsband. Hon trivs bäst i sällskap av likasinnade vänner som pushar henne att vara sig själv och hänger med på alla hennes äventyr. Skytten kan ibland anklagas för att sakna filter, och för att uttrycka sig lite onyanserat, något som inte alltid uppskattas av alla.

Skyttens behov kan enkelt tillgodoses av de andra eldtecknen, Väduren och Lejonet, som är snabba att hylla sina vänner och sällan tackar nej till aktiviteter.

Även Vågen och Vattumannen, två lufttecken, kan bli goda vänner till Skytten. I synnerhet Vattumannen som delar Skyttens iver att bryta mot normer och testa nya saker.

Vänskapsgäng njuter av solnedgången på en campingplats. En av vännerna spelar gitarr.
Skytten är ett äventyrligt och optimistiskt tecken som tycker om att omge sig med likasinnade.Foto: Shutterstock/TT

Astrologens uppmaning: Begränsa dig inte

Även utan kunskap inom astrologi tenderar våra relationer att följa vissa mönster, eftersom vi påverkas av krafter från stjärnorna och planeterna – ibland på ett sätt som vi inte ens själva förstår.

Annons

– Man kan aldrig bortse från dragningskraften mellan olika tecken och olika element. Ett känslomässigt vattentecken kommer till exempel alltid att landa tryggare hos ett förnuftigt jordtecken, än med ett rastlöst lufttecken eller ett handlingskraftigt eldtecken, förklarar Li.

Sist, men inte minst, vill hon ändå understryka att man inte ska begränsa sig i relationer med sina vänner. Det finns såklart fler faktorer än bara stjärntecken och element inom astrologin, som spelar en avgörande roll när det kommer till vänskap. Låt känslorna guida dig!

Nyfiken på att lära dig mer om astrologi och kompabilitet? Här kan du läsa om hur stjärnorna kan påverka våra relationer.

Annons