Lästips:VeckohoroskopÅrshoroskop 2024StjärnteckenMånadsstenar

Vilka stjärntecken passar bäst ihop romantiskt? Så tyder du stjärnorna

16 apr, 2024 
Foto: Shutterstock/TT
Enligt astrologin passar olika stjärntecken olika bra ihop.
Med hjälp av vår astrolog Li Larsson ger vi dig en snabbkurs i hur man tyder stjärnorna när det kommer till romantiken.
– Man kan aldrig bortse från dragningskraften mellan olika tecken, säger hon och poängterar samtidigt att alltid låta känslorna styra ditt val av livspartner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

En astrolog kommer alltid att säga att de behöver mer information än bara era stjärntecken, eller soltecken som det också kallas, innan hen kan bedöma hur kompatibla du och din partner är.

– Det är inte alls säkert att två tecken som generellt anses passa bra ihop astrologiskt verkligen gör det, även om chansen kan vara större där. Man är ju så mycket mer än bara soltecknet, förklarar vår astrolog Li Larsson som är expert på ämnet.

Här nedan benar vi ut några av alla de astrologiska faktorer som utgör grunden för en magiskt lyckosam kärleksmatch!

Element: Basen för din natur

De fyra elementen eld, vatten, jord och luft fördelas över samtliga stjärntecken och influerar dem på olika vis. Eldtecken brukar exempelvis karaktäriseras som impulsiva och kraftfulla, vattentecken som känsliga, jordtecken som stabila och luft som intellektuella.

Annons

Eld och luft representerar de maskulina och extroverta tecknen. Vatten och jord representerar omvänt de feminina och introverta tecknen.

Vilket element är mitt stjärntecken?

  • Jord: Oxen, Jungfrun, Stenbocken
  • Luft: Tvillingarna, Vågen, Vattumannen
  • Vatten: Kräftan, Skorpionen, Fiskarna
  • Eld: Väduren, Lejonet, Skytten

Enligt Li är den generella regeln att jord- och vattentecken passar bra ihop, på samma sätt som eld- och lufttecken passar bra ihop. Stabila jordtecken och känsliga vattentecken balanserar varandra bra och skapar trygga relationer. Eld och luft å andra sidan stimulerar varandra till äventyrliga och intellektuella relationer, som de behöver för att trivas och inte känna sig rastlösa.

– Med det egna tecknet eller någon med samma element kan man uppleva en stark passion på grund av igenkännandet. Detta blir ofta intensiva, men inte alltid långvariga, romantiska relationer.

Aspekt: Hur du är i förhållande till andra tecken

Det man inom astrologin kallar för aspekt är också något som påverkar våra relationer. Vad betyder aspekt då? Jo, det handlar om hur våra tecknens styrande planeter sitter från varandra på det astrologiska hjulet.

Annons

Man brukar prata om konjunktionen, oppositionen, trigonen och sextilen. Dessa är alla aspekter som berättar hur vi agerar och harmoniserar i förhållande till varandra.

Vad menas med aspekt inom astrologin?

  • Konjunktionen (0 grader): Uppstår när två planeter är väldigt nära varandra på himlavalvet. Bidrar till en match som bygger på delade värderingar, intensiv anknytning och djup förståelse för varandra.
  • Oppositionen (180 grader): Uppstår när två planeter är precis mittemot varandra, sex tecken från ditt eget. Dessa tecken bokstavligen kompletterar varandras egenskaper och känner ofta en magnetisk attraktion till varandra.
  • Trigonen (120 grader): Tillsammans med stjärntecknet fyra tecken från ditt eget bildas en trigon, en mycket fördelaktig vinkel. Dessa förhållanden kan beskrivas med ord som harmoni, lätthet och synergi.
  • Sextilen (60 grader): Sextilen är en fördelaktig vinkel som uppstår med personer två tecken från ditt eget på det astrologiska hjulet och karaktäriseras av samarbete, möjligheter och positiv kommunikation.

Oppositionen, de så kallade motsatstecknen, förkroppsligar den gamla sanningen om att ”motsatsen attraherar”. Något som Li menar på skapar väldigt balanserade förbindelser, som har alla förutsättningar att bli långvariga relationer.

– När det gäller motsatstecknen har de egenskaperna den andra saknar. Därför kan man få känslan av att "komma hem" hos varandra. En härlig känsla av att vara förstådd utan ord, en nästan andlig förbindelse i många fall, säger hon och fortsätter:

Annons

– Det finns många ingredienser som drar ihop de olika tecknen. Generellt kan man säga att Väduren-Vågen skapar balans mellan dominans och följsamhet, Oxen-Skorpionen skapar balans mellan trygghetsbehov och erövringar, Tvillingarna-Skytten skapar balans mellan intellektuell nyfikenhet och fysisk rörlighet, Lejonet-Vattumannen skapar balans mellan äregirighet och ödmjukhet och Jungfrun-Fiskarna skapar balans mellan förnuft och känslor.

Alla stjärntecken.
Det astrologiska hjulet visar hur tecknen sitter i relation till varandra.Foto: Shutterstock/TT

Födelsediagram: Individuella personlighetsdrag

Ditt födelsediagram, eller birth chart som det heter på engelska, är individuellt och ger oss information utifrån hur planeterna stod när du föddes. Du behöver därför veta plats och exakt tidpunkt för din födsel, och kan ibland även behöva ta hjälp av en professionell astrolog för att tyda det.

Annons

Här kommer en snabbkurs i vad du ska kika närmare på. Diagrammet är indelat i tolv sektioner som alla styrs av varsitt tecken. Varje sektion, eller hus som de också kallas, är kopplat till specifika egenskaper och attribut hos just dig.

– Man har till exempel också ett måntecken och en ascendent [stigande tecken reds. anm.] som formar karaktären. Därför kan man passa utmärkt ihop med någon man generellt inte borde passa ihop med.

I en av födelsediagrammets sektioner kan du se ditt måntecken. Detta styr dina känslomässiga relationer och är oftast ett annat tecken än ditt stjärntecken. Detsamma gäller ascendent som syns i en annan del av ditt birth chart. Den representerar vem du är i ditt sociala och yrkesmässiga liv.

Soltecknet, måntecknet och ascendenten brukar inom astrologin kallas för The Big Three (alltså de stora tre). Dessa tre brukar representera hörnstenarna i vår grundinställning till livet och vår personlighet.

Vilka stjärntecken passar ihop?

Nu har vi precis lärt oss att det kan vara otroligt individuellt vilka stjärntecken man passar ihop med, och att det är svårt att sia i om man passar ihop romantiskt bara genom att kolla på födelsemånaden.

Annons

– Man ska inte begränsa sig, utan låta känslorna styra, uppmanar Li.

Men även om det är individuellt och många saker som påverkar huruvida du och din partner är kompatibla eller ej, så kan stjärnorna ändå lära oss en del om vilka tecken som harmonierar – i alla fall ”på pappret”!

– Man kan aldrig bortse från dragningskraften mellan olika tecken. Särskilt de så kallade motsatstecknen, men också de olika elementen. Ett känslomässigt vattentecken kommer till exempel alltid att landa tryggare hos ett förnuftigt jordtecken, än med ett rastlöst lufttecken eller ett handlingskraftigt eldtecken.

Stenbocken (Capricorn) – 22/12–20/1

Stenbocken är en mycket kärleksfull partner som är både trygg och lojal i alla lägen. Det kan dock vara svårt att snärja en Stenbock, då hon har ett stort frihetsbehov. Hon kan upplevas reserverad till en början, men under fasaden finns en stöttande och avslappnad livskamrat.

Drömpartner: Jungfrun

Tillsammans med Jungfrun utgör Stenbocken en nästan perfekt astrologisk match. Båda dessa tecken är väldigt jordnära, analytiska och detaljfokuserade. De gör ingenting halvdant – inte heller när det kommer till kärlek! Deras likheter bidrar till en djup och trygg relation, där de kan känna sig förstådda av sin partner utan att ibland ens behöva kommunicera med ord. Deras liv tillsammans blir allra lyckligast när Stenbocken och Jungfrun stöttar varandra att uppnå deras individuella mål.

Passar även med: Fiskarna, Oxen och Skorpionen

Stenbocken.Foto: Shutterstock/TT

Vattumannen (Aquarius) – 21/1–19/2

Tvåsamhet kan vara knepigt för Vattumannen, som gärna går sin egen väg i livet. I en djupare relation med någon likasinnad kan hon dock blomma ut till en pålitlig och mycket förstående partner.

Annons

Drömpartner: Tvillingarna

Vattumannen tillsammans med Tvillingarna kan representera en sömlös union mellan två likasinnade tecken. De har utan tvekan ett speciellt band till varandra, som alltid bottnar i en djup vänskap, men som har alla förutsättningar att bli en långvarig romantisk match. De delar en unik förståelse för varandra, och värderar båda frihet och tillit högt när det kommer till kärlek. Om dessa två komponenter finns, kan denna tvåsamhet passa som handen i handsken, även för Vattumannen.

Passar även med: Vågen, Väduren och Skytten

Vattumannen.Foto: Shutterstock/TT

Fiskarna (Pisces) – 20/2–20/3

Det här vattentecknet är känt för att vara en hopplös romantiker. Fiskarna är otroligt lojala och älskar att överösa sin partner med kärlek. De behöver dock vara med någon som kan ge samma oupphörliga flöde av kärlek tillbaka. Hon tenderar nämligen att prioritera andras behov och därmed glömma bort sina egna.

Annons

Drömpartner: Oxen

Fiskarna hittar en stabil partner i Oxen, som likt henne själv värdesätter intimitet och trygghet. Oxens förkärlek för skönhet i alla dess former kompletteras väl med din kreativa ådra. En match mellan Fiskarna och Oxen bäddar för en stark relation full av magiska inslag.

Passar även med: Kräftan, Skorpionen och Stenbocken

Fiskarna.Foto: Shutterstock/TT

Väduren (Aries) – 21/3–19/4

Väduren är impulsiv, eldig och entusiastisk. Hon tenderar att ta kommando i ett förhållande och blir därför ofta den mer dominanta partnern. Väduren trivs bäst i en relation där aktiviteter och sex får ta stor plats.

Drömpartner: Lejonet

Väduren och Lejonet kan verkligen tända en låga hos varandra. När andra känner rädsla för att slå av på tempot när åldern stiger, så uppmuntrar dessa två eldtecken varandra att brinna starkare med åren. De delar en passion och längtan för att upptäcka världen, vilket bäddar för ett långt och äventyrligt liv ihop. Allra bäst blir det när Väduren låter Lejonet stå i centrum, även om båda dessa tecken finner stor glädje i att lyfta sin partner.

Passar även med: Tvillingarna, Skytten och Vattumannen

Väduren.Foto: Shutterstock/TT

Oxen (Taurus) – 20/4–20/5

Oxen förkroppsligar egenskaper som trygghet, tillgivenhet och ömsint omhändertagande i en relation. Hon styrs av planeten Venus som inom astrologin representerar njutning och sensualitet, men också svartsjuka. För det mesta har hon ett lugnt temperament, men när hon blir uppretad kan hon uppfattas som både envis och långsint.

Annons

Drömpartner: Kräftan

Oxen och Kräftan sitter två tecken ifrån varandra och är därmed det som astrologin kallar för en sextil matchning, vilket ofta karaktäriseras av bra kommunikation, intellektuell stimulans och ömsesidig support. Tillsammans utgör de ett harmoniskt par som älskar att njuta av livets bekvämligheter. När många par som varit tillsammans länge har en ”informell poängtavla”, kan dessa två drivas av motsatsen – det vill säga att ge villkorslöst till varandra!

Passar även med: Fiskarna, Stenbocken och Jungfrun

Oxen.Foto: Shutterstock/TT

Tvillingarna (Gemini) – 21/5–21/6

Tvillingarna är sociala och naturligt flörtiga varelser. I ett förhållande är hon lekfull, äventyrlig och hon uppskattar sin partners sällskap. Många skratt utlovas! Tvillingarna kan emellertid beskrivas som lite nyckfull och hon har lätt för att bli uttråkad.

Annons

Drömpartner: Vågen

Med rätt partner kan Tvillingarna vila tryggt i relationen och visa en känsligare sida av sig själv. Tvillingarna och Vågen har otrolig kemi och bildar lätt ett starkt band till varandra. De delar en uppskattning för lek och njutning som kan bli oslagbar. De tycker om att göra saker tillsammans och kan njuta av resan lika mycket som målet. Allra bäst blir relationen om de struntar i omgivningens uppmaningar att ”ta det lugnt, vila eller bli lite mer seriösa” – och kastar regelboken helt och hållet!

Passar även med: Väduren, Vattumannen och Lejonet

Tvillingarna.Foto: Shutterstock/TT

Kräftan (Cancer) – 22/6–22/7

Kräftan är otroligt kärleksfull och omhändertagande till naturen, och romantiska relationer är inget undantag. Hon finner glädje i att ta hand om och visa sin partner lite extra uppskattning i vardagen. Detta tecken är oftast inte den som tar första steget in i en relation, men när hon lockats ur sitt skal är hon en glad, spontan och trofast livskamrat.

Annons

Drömpartner: Fiskarna

Tillsammans med Fiskarna kan Kräftan ingå i en dynamisk duo, som matchar varandra bra i energi och andlighet. Fiskarnas poetiska charm får den mjuka Kräftan att blomma ut på riktigt. Vidare kan Fiskarna även influera den annars hemkära Kräftan att utforska världen och växa som person. De tycker båda om att drömma och kan ta varandra till oanade höjder i tryggheten av varandras kärleksfulla sällskap.

Passar även med: Skorpionen, Oxen och Jungfrun

Kräftan.Foto: Shutterstock/TT

Lejonet (Leo) – 23/7–22/8

Lejonet kan ibland oförtjänt klassas som en egoist, men även om hon hyser stor kärlek till sig själv, så har hon inga problem att dela den med sin partner. Om du har ett Lejon som partner kan du räkna med en varm, passionerad och generös person vid din sida. Hon behöver en partner som uppskattar livets goda och aldrig tackar nej till festligheter.

Annons

Drömpartner: Vågen

Vågen matchar Lejonets lekfulla sida och ”lek före jobb”-mentalitet. Tillsammans kan Lejonet vara sig själv fullt ut, och Vågen tillåts hänga med på tåget. Vidare kan Vågen uppfylla Lejonets behov av konstant och kärleksfull bekräftelse, samtidigt som Lejonet kan erbjuda en konstant inspirationskälla för Vågen. Lite dramatik är heller inget problem för dessa tecken, som delar uppfattningen att det kan behövas lite drama för att hålla relationen intressant.

Passar även med: Skytten, Väduren och Tvillingarna

Lejonet.Foto: Shutterstock/TT

Jungfrun (Virgo) – 23/8–22/9

Jungfrun har ett stort hjärta och visar det oftast genom att vara en osjälvisk och trofast livskamrat till sin partner, som värderar handlingar över ord. Hon är en praktisk och analytisk varelse och det är också så hon närmar sig en relation. Därför kan det ta lite tid innan hon känner ett djupare känslomässigt band till personen hon dejtar. Eftersom hon tänker mycket och (ibland) överanalyserar saker kan hon uppfattas som kritisk.

Annons

Drömpartner: Skorpionen

Likt Jungfrun är Skorpionen också en tänkare med djup. De båda tecknen längtar efter att ”hitta hem” och känna sig förstådda, något som de verkligen kan hitta i varandra. Om du inte tror på själsfränder, och en enad själ mellan två individer, så kan dessa två tecken i en parkonstellation övertyga dig.

Passar även med: Stenbocken, Oxen och Jungfrun

Jungfrun.Foto: Shutterstock/TT

Vågen (Libra) – 23/9–22/10

I ett förhållande är Vågen en lojal partner. Hon är en romantisk och kärleksfull individ som trivs med en stor familj och som är otroligt barnkär. Som singel kan hon däremot uppfattas som mer flyktig, då hennes sociala och flörtiga natur kan leda till en del ombytliga förbindelser.

Annons

Drömpartner: Vattumannen

I Vattumannen hittar Vågen en intellektuell match som leder till en stabil vänskaplig grund, vilket är ett bra recept för en hållbar relation (även om det kan tyckas främmande för Vågen att ta det långsamt). När ni väl tar er till nästa steg i relationen upptäcker Vågen snabbt att det var väl värt att vänta på. Tillsammans är dessa två tecken aldrig uttråkade eller sökande efter något annat. Deras genuina lekfullhet och något excentriska egenheter bidrar till en intressant relation som aldrig tycks svalna av, och som dessutom smittar av sig på omgivningen!

Passar även med: Tvillingarna, Lejonet och Oxen

Vågen.Foto: Shutterstock/TT

Skorpionen (Scorpio) – 23/10–22/11

Skorpionen är ett av de mest passionerade tecknen på kärleksfronten. Hon uttrycker sin kärlek både känslomässigt och fysiskt, och behöver en partner som inte räds hennes intensitet eller sexlust. Lite överraskande så trivs Skorpionen bäst i ett förutsägbart förhållande, som är stabilt och ger henne rutiner i vardagen. Skorpionen är en lojal partner och när hon valt sin livskamrat håller hon gärna fast vid den.

Annons

Drömpartner: Kräftan

Kräftan kan förstå Skorpionens inre skörhet och känslighet. De är båda vattentecken och har ett emotionellt djup som behöver bekräftas av deras partner. I en parkonstellation kan dessa två framstå som en väldigt lugn och harmonisk match på ytan, men bakom stängda dörrar kan de uppnå en otroligt passionerad intimitet. Kemin mellan dessa kan sätta sina spår på omgivningen och definitivt leda till ett långvarigt förhållande.

Passar även med: Fiskarna, Tvillingarna och Jungfrun

Skorpionen.Foto: Shutterstock/TT

Skytten (Sagittarius) – 23/11–21/12

Skytten har många fina egenskaper som kommer till sin rätt i ett förhållande. Hon beskrivs ofta som lättsam, positiv och spontan. Om du fångar Skytten har du en lojal och ärlig partner som älskar äventyr och är väldigt lyhörd på sin partners känslor. Skytten kan även beskrivas som lite hetlevrad, särskilt om hon känner sig instängd av någon anledning.

Annons

Drömpartner: Vattumannen

Precis som Skytten har Vattumannen en filosofisk ådra och de båda delar en ”utanför boxen”-mentalitet, vilket gör detta till en otroligt spännande romantisk matchning. De båda trivs med ett högt tempo och värderar deras respektive självständighet högt. Det är viktigt för både Skytten och Vattumannen att de får växa individuellt, styrkan i deras förhållande blir när de väljer att vara med varandra just för att de tillåts vara fria tillsammans. Det här paret kan gå långa vägar!

Passar även med: Lejonet, Väduren och Vågen

Annons