Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Victoria om favoritsmycket Karl Johan-diademet: ”Blir rörd”

07 apr, 2020 
Johanna Lejon
Victoria på Nobelfesten 2009 i klädd lila klänning och Karl Johan-diademet.
I Kungliga smycken på SVT berättar kronprinsessan Victoria för första gången öppet om sin starka relation till – och sin vördnad för – favoritsmycket Karl Johan-diademet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker du kanske inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
5 saker du kanske inte visste om kronprinsessan Victoria

Kungliga smycken på SVT

Varje smycke i det svenska kungahuset bär på en berättelse, det är berättelser om kärlek, makt och politik. Det handlar om kvinnor, kvinnor som binder ihop Sveriges historia med olika länder runt om i världen. Vilka var de?”

Så inleder programledaren Sara Bull programserien Kungliga smycken, som just nu visas på SVT. Kungliga smycken hade premiär den 2 april och sänds även i SVT1 den 9 april klockan 20:00. I programmen berättar drottningen – och kronprinsessan – om några av de mest älskade kungliga smyckena.

– Jag känner en STOR respekt inför smyckena. Inför alla personer som burit dem. Tänk om smyckena kunde tala! Berätta om allt det har ”upplevt”, säger kronprinsessan Victoria.

Ett av kronprinsessans absoluta favoritsmycken är det så kallade Karl Johan-diademet. Eller Sexknappsdiademet som det också kallas. Diademet är relativt nytt, men ursprunget är gammalt.

Historien bakom Karl Johan-diademet

Oscar II var den sista kungen som kröntes i Sverige. Och lägg märke till hans kröningskrona. Känner du igen rosetterna? Ja, just det! Det är ju de som i dag pryder Karl Johan-diademet, eller Sexknappsdiademet.

Annons

– Det diademet har ju en lite annan historia, just eftersom det inte är gjort som ett diadem från början. Rosetterna kommer från Lovisa Ulrikas tid. Det är svindlande! Det är först när man kopplar ihop smyckena med en person som man verkligen förstår hur gamla de egentligen är, berättar kronprinsessan Victoria för SVT.

Lovisa Ulrika bar rosetterna som dekoration i håret och på kläderna. Och efter att hon burit dem placerades de på kröningskronan, av Karl XIV Johan. 1909 togs rosetterna bort, på initiativ av drottning Victoria, men föll sedan i glömska. Det befintliga Karl Johan-diademet, som vi känner det i dag, skapades 1976.

Den första att bära diademet, med rosetterna i sin nya form, var prinsessan Lilian. Diademet har också burits av drottningen och av prinsessan Christina. Men mest av vår kronprinsessa!

– Jag blir lite rörd! De här smyckena har varit med om mycket! Jag tänker på hantverket, och hur människorna tagit hand om dem, berättar kronprinsessan i Kungliga smycken.

Hon avslöjar också en vana hon lagt sig an med. Något hon alltid gör då hon kommer hem från en kunglig fest.

– Jag har för vana att alltid titta på smyckena, oavsett hur sent jag kommer hem, och kolla alla fästen så att inget har ramlat, berättar Victoria.

Kungliga smycken sänds i SVT den 9 april 2020, klockan 20:00. Du kan också se det på SVT-play.

Foto: TT

Annons