Därför får man finnar

25 mar, 2020 
Caroline Olovsson
En kvinna med en mörkgrå ansiktsmask tittar in i kameran
Foto: Unsplash
“Akne kan du bota genom att undvika palmolja och mejeriprodukter, dricka mycket vatten, och tvätta ansiktet regelbundet...”
Om det ändå vore så enkelt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad är akne?

– Akne (finnar) är en vanlig ofarlig hudsjukdom. Akne känns igen som ojämnheter under huden eller som svarta prickar (pormaskar), och vid inflammation i talgkörteln blir det röda eller gula plitor, säger Carl Swartling, överläkare på Kungsholmens hudklinik i Stockholm.

Vad är talg?

Talgkörtlar har vi över hela kroppen, med undantag för handflator och fotsulor. Deras funktion är att producera just talg, ett fett som smörjer huden och skyddar mot angrepp som exempelvis svampinfektioner. Överproduktion av talg leder till pormaskar och senare röda och gula plitor som vi kallar akne.

– Talgkörteln tömmer sig i hårsäcken, vars mynning är lite trång. När det är mycket talg och en trång öppning mot hudytan bildas pormaskar, och de är grogrunden för finnar, säger Carl Swartling.

Hur uppstår finnar?

På hudens yta finns sju till nio bakteriesorter, förutom olika typer av svamp, virus och kvalster. Denna så kallade mikrobiota är viktig för hudbarriärens funktion. En av dessa bofasta bakterier på hudytan är smörbakterien, Propionibacterie acnes.

Annons

– Om den bakterien går in i poren och börjar ”äta” av talgen blir det en oreda som immunförsvaret försöker städa upp. Vita blodkroppar skickas dit, och då bildas var. Och alltid när immunförsvaret hjälper till blir det rött och ömt. Det är då pormasken blir en finne.

När fler talgkörtlar inflammeras på samma ställe kan det bli stora ömmande knölar. De kan fyllas med var och kallas då för cystor. Denna mer omfattande akne kan lättare ge upphov till ärrbildning. Vanligast blossar aknen upp i ansiktet, på bröstet och på ryggen, där vi har flest talgkörtlar.

Beror akne på dålig hygien?

– Nej, och det är viktigt att poängtera. Många talar om att människor med akne har en oren hy, som kräver peeling eller annan ”skrubbande” skötsel. Men det är en skröna. Tvärtom är akne-hyn känslig och behöver få vara ifred förutom eventuell medicinsk behandling.

Annons

Vad händer om man pillar på sin akne?

Att pilla på sina finnar kan vara lockande, men är ingen bra idé. Risken för ärrbildning ökar och aknen kan förvärras. Akne excoriée, eller "picker's acne" är finnar som klämts sönder och förvärrats. Det är vanligare bland kvinnor.

– Patienter som lider av pill-akne behöver effektiv läkande behandling så att det inte finns något att pilla på. Vanlig medicinsk lokalbehandling räcker oftast inte, säger Carl Swartling. Han fortsätter:

– Peelings, skrubbar eller rakning leder ofta till mer akne eftersom akne-hyn är känslig. Peeling kan göras först när aknen läkt ut.

Vad är follikulit, eller hårsäcksinflammation?

Akne är en typ av hårsäckinflammation (follikulit) eftersom talgkörteln mynnar ut i hårsäcken och det är där inflammationen uppstår. Andra orsaker till follikulit är friktion, ofta på insidan av låren, feta salvor, eller rakning. Hudbakterien stafyllokocker kan ge follikuliter som ibland måste behandlas med antibiotika. Inåtväxande hårstrån kan ibland likna follikuliter, och är särskilt vanligt bland de med krulligt hår.

Annons

– När man rakar eller klipper sig kort växer det kurviga hårstråt lätt tillbaka ned genom huden och skapar en konstgjord kanal. Detta kallas medicinskt för pseudofollikulit. Bästa sättet att bli av med pseudofollikuliter är att låta hår och skägg växa, menar Carl Swartling.

Det finns också akne inversa. Denna hudsjukdom påminner om svår akne men finns i armhålor, bröst, ljumskar och rumpa.

– Vid akne inversa är det inte talgkörteln som är inflammerad utan en närliggande svettkörtel som finns på specifika ställen på kroppen. Kunskapen hos läkare om akne inversa är generellt låg och kan förklara varför det i genomsnitt tar 7 år innan rätt diagnos ställs.

Vem får akne?

Akne är mycket vanligt och debuterar oftast under puberteten. Flickor får akne tidigare än pojkar eftersom de kommer in i puberteten tidigare, och det är vanligt för kvinnor att få akne under sin menscykel. Akne är delvis ärftligt.

Annons

Cirka en tredjedel av alla tonåringar får så pass mycket akne att de kan ha nytta av någon typ av behandling. Av dem får vissa stora och ihållande besvär.

Vad är vuxenakne?

Även om akne i vanliga fall uppstår i tonåren som en reaktion på de stora hormonförändringarna så finns det tyvärr ingen bestämd åldersgräns. Akne kan uppstå för första gången i vuxen ålder och den kan vara upp till 50-årsåldern. Vuxenakne kallas för akne tärda och kan vara svår att skilja från hudsjukdomen rosacea.

– Det finns två grupper av individer med akne tärda, dels en grupp där aknen aldrig gick över från tonåren, dels en grupp som debuterade efter tonåren. Som läkare måste man utesluta andra orsaker som vissa mediciner, hormonrubbningar som vid exempelvis PCOS (polycystiskt ovariesyndrom) eller överanvändning av ansiktsprodukter. Kanske har patienten börjat med minipiller, som ofta leder till akne. Det kan också handla om en tjej som haft ett p-piller som var bra för akne under tonåren och slutat använda det.

Annons

– I de flesta fall vet vi inte varför akne tärda uppstår. Det är vanligare hos kvinnor, särskilt kvinnor som ”sköter huden”. Att ta hand om sin hud är egentligen inget vi behöver göra. Den sköter sig oftast alldeles utmärkt utan ansiktsprodukter. Akne tärda kan behandlas medicinskt, oftast med utmärkt resultat.

Vad är rosacea?

Rosacea är en hudsjukdom som är lätt att missta för vanlig akne. Ofta uppstår rosacea i vuxen ålder. Till skillnad från akne handlar det inte om pormaskar utan blodkärl som vidgar sig väldigt lätt och släpper ut substanser som kan ge finnar, men också svullnader, förgrovad näsa och rodnader. Rosacea kan också sätta sig i ögonen, både i själva ögat och i ögonfransarnas talgkörtlar, där det blir till vaglar och inflammation i ögonlocken.

– Dessa patienter är ofta ljusa i hyn och har lättare för att rodna. Förutom en permanent bakgrundsrodnad uppstår rodnad attackvis vid intag av stark mat, alkohol, värme, stress med mera. Efter episoder med rodnader och hettande hud uppkommer ofta finnar. Personer som har rosacea är känsliga för krämer, ansiktsmasker och peeling.

Annons

Går akne att förhindra?

Eftersom talgproduktionen kommer inifrån, och de bakterier som finns på huden inte helt går att avlägsna så går det inte riktigt att förebygga akne. Man kan heller inte veta exakt hur lång tid det tar innan hudsjukdomen går över av sig själv, eftersom det varierar från person till person.

– Akne kan behandlas medicinskt om sjukdomen ger upphov till sämre livskvalité. Det beror helt enkelt på hur individen påverkas. Det finns bra mediciner, säger Carl Swartling.

Källa: 1177

Annons