Trending: BudgettipsMatprisernaSpartipsPengar

Så väntas elpriserna bli i vinter – och så kan du förbereda dig redan nu

18 aug, 2023 
Elin Samuelsson
Elpriser faktura hushåll ekonomi spartips
Vinterns elpriser var ingen lek. För många kom beloppen på elfakturorna som en chock, och alla hade inte råd att betala sina elräkningar. Hur blir det i vinter? Och hur kan man göra för att förbereda sig för det värsta?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är flera faktorer som avgör om elpriset blir högt eller inte. Förra året spelade kriget i Ukraina en stor roll, eftersom naturgasen från Ryssland till Europa minskade och blev dyrare. I Sverige är vi inte direkt beroende av naturgas för elproduktion, men eftersom det används för att producera el i vissa europeiska länder och Sverige ingår i samma elmarknad som övriga Europa, så påverkas elpriset även här.

Se också: 4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
Se också: 4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

En annan faktor är vädret. Om det är blåsigt och regnar går det bra för våra vind- och vattenkraftverk, vilket pressar ner priserna. Det är en av anledningarna till att elpriserna varit låga i sommar.

Annons

– Om man ska glädjas åt något med det lite halvtråkiga vädret nu i slutet av sommaren så är det att vattenkraftsmagasinen har fyllts på och att vi har fått mycket el från vindkraften i systemet. Det i kombination med att vi inte har så stor efterfrågan på el under sommaren, exempelvis på grund av ett mindre behov av uppvärmning, gör att priserna pressas ner, säger Fredrik Norlund, enhetschef på Energimarknadsinspektionen.

Fredrik Norlund

Enligt Fredrik är frågan om hur elpriserna blir i vinter svår att förutse.

– Det är svårt att göra en prognos. Men eftersom vi har en annan situation med mer naturgas i lagren än förra året ser förutsättningarna bättre ut. Man kan dock aldrig veta, det kan hända mycket innan vintern. Men man kan nog generellt räkna med att se ganska stora svängningar i elpriserna även framöver.

Annons

Bör räkna med dyra elräkningar

Även här spelar vädret roll för den kommande vinterns elpriser.

– Får vi en smällkall vinter ökar behovet av uppvärmning och därmed efterfrågan på el. Och eftersom elpriset bestäms av utbud och efterfrågan, så ökar elpriset när elanvändningen är hög. Å andra sidan kan man förvänta sig lite lägre priser om vintern blir mild och blåsig, säger han.

Men trots att man inte kan förutspå hur saftiga elfakturorna blir i vinter så bör man ta höjd för att de absolut kan bli det.

– Har du små marginaler i hushållsekonomin kan du försöka lägga undan pengar nu när elpriserna är låga. Sedan är det alltid bra att förbruka så lite el som möjligt – som privatperson kan du vända dig till hemkommunen som erbjuder gratis energirådgivning eller besöka Energimyndighetens webbplats. Det tredje tipset är att välja ett elavtal som passar dina vanor och din ekonomi, säger Thomas Björkström, vd på Konsumenternas energimarknadsbyrå, och tillägger:

Annons

– Det är oftast inte besvärligt att se över sitt avtal. Läs på om för- och nackdelar med olika avtalstyper och räkna på hur mycket elen kan komma att kosta dig framöver. Inkludera då även en fundering på vad en eventuell prisökning med några kronor per kWh under en enskild månad skulle innebära för din hushållsekonomi.

Fast, rörligt eller timprisavtal

Ja, för oavsett hur dyr eller billig elen blir på elbörsen, det så kallade spotpriset, så är det till syvende och sist ditt avtal som avgör hur litet eller stort beloppet på din faktura blir. Har man till exempel bundit sitt avtal så påverkas man inte av upp- eller nedgångar på elmarknaden.

– Med ett fastprisavtal kan man räkna ut nästan exakt hur hög ens elräkning blir. Nackdelen är såklart att man inte får ta del av prisnedgångar, som de vi haft i juli och augusti, säger Thomas Björkström.

Thomas Björkström

För att få njuta av låga fakturabelopp kan man välja ett rörligt avtal som baseras på ett månadsmedelvärde av elbörspriset under hela månaden.

Annons

– Men då kan det ju bli så att det springer iväg vissa månader och att fakturan blir flera tusenlappar högre. Då måste du ha pengar över för det.

Ytterligare ett alternativ är att välja ett timprisavtal, där man betalar för vad elen faktiskt kostar varje enskild timme på elbörsen.

– Men då gäller det att du använder den största delen av elen i hushållet de billigaste timmarna, och det är oftast på natten. Det är oftast laddning av elbilar och uppvärmning av vatten och bostad som slukar mest el. Annars är det inte säkert att det blir billigare än ett rörligt avtal.

Då är elen som dyrast

Andra saker som drar mycket el i hemmet är varmvatten, torktumlare, torkskåp, elvärmd handdukstork och golvvärme. Och det gäller alltså att ha bra stenkoll på priset. Vissa elhandlare har mobil-appar där man kan följa elpriserna timme för timme.

Annons

– Har du som vana att använda mest el på morgonen eller efter jobbet kan det i värsta fall bli dyrare än ett rörligt avtal. Men fördelen med ett timavtal är också att du sannolikt blir mer medveten om din elanvändning och därför också kanske minskar den, säger Thomas Björkström.

För ju mindre el du använder, desto mindre blir efterfrågan på el, vilket ger ett lägre pris för alla – om alla drar sitt strå till stacken!

– En av anledningarna till att priserna gått ner på sistone är att många av oss har minskat användningen av el. Så även fast du kanske ibland känner att det är lönlöst att spara enskilda kilowattimmar så kan ditt agerande även skapa fördelar för samhället i stort, säger Thomas Björkström.

Fakta. Så kan du dra ner på dina elkostnader

1. Använd el vid rätt tid på dygnet

Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Det vill säga mitt på dagen, sent på kvällen och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet. Men som alltid, tänk på brandsäkerheten.

2. Sänk värmen inomhus

Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.

3. Använd mindre varmvatten

Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du dessutom minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.

4. Stäng av apparater och släck lamporna

Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.

5. Behåll värmen i ditt hus

En villas värmeförluster kan vara stora. Se över tätningslister i fönster och dörrar. Planerar du att renovera – passa på att exempelvis tilläggsisolera, byta fönster eller förbättra ventilationen.

6. Tänk efter vad du använder el till

Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.

Källa: energimyndigheten.se

Annons