Här är läsarnas bästa tips för en budgetvänlig semester

Sommar och sol. Vi älskar semestertider, men pengarna springer lätt iväg. En hotellnatt hit, en restaurangmiddag dit.
Vi tog hjälp av våra läsare för att ge dig inspiration på budgetvänliga aktiviteter att göra i sommar! Här är Allas-läsarnas bästa tips!

Visst känner vi igenom oss i att semestern sällan håller budget. Det blir fler restaurangbesök än planerat, man hyr en solstol hit och dit – och kanske unnar man sig ändå från flygplatsen till hotellet. I år, när den svenska kronan är svag, svider det särskilt mycket i plånkan.

Se också: Så sparar du pengar under semestern
0:54

Efter reklamen: Se också: Så sparar du pengar under semestern

(0:54)

Slå på ljud


Vi tog hjälp av våra läsare och bad dem ge sina bästa tips på en budgetvänlig semester. Här är tipsen!

Släpp måsten

Läsaren Irene Malmqvist tipsar om att sova till du vaknar, äga dagen och inte stressa.

”Stäng telefonerna, låt barnen få din tid, glöm klockan, umgås, ut och bada, ha picknick, korta utflykter, tälta. Sov i bilen och bara kolla runt, ha knytis och träffa vänner. Släkt eller vänner i en annan stad? Byt boende en vecka. Bara fantasin som sätter stopp för att återvända från en härlig semester och inte vara ruinerad...”

Resa ensam? Här är allt du behöver veta

Vi håller helt med!

Upptäck närområdet

Anneli Tirri tipsar om att göra utflykter i närområdet. ”Ofta missar man guldkornen där man bor på grund av att man reser långt iväg för att hitta dem. Packa en matsäck, det uppskattas av både barn och äldre”, skriver hon. Det här tar vi till oss!

Byt bostad

Allas-läsaren Britt-Monika tipsar om att byta bostad med någon, att flytta in i en persons hus eller lägenhet medan den personen flyttar in hos dig. ”Man är ju extra rädd om varandras boende med för man vet att de andra bor i din”, skriver hon. SÅ roligt tips ju!

Ta båten

Så förbereder du kylskåpet för semestern

Läsaren Kerstin Hallert tipsar om att ta Finlandsbåten till Åland, som en dagsutflykt, och njuta av hela skärgården och god mat. Hur trevligt låter inte det egentligen?

Ladda batterierna

Allas-läsaren Anne Bergström tipsar om att det ofta finns saker i närområdet som räcker gott och väl. ”Man tittar oftast för långt bort och missar pärlorna runt knuten. Och sen vila, vila och slappna av. Stressa gör vi tillräckligt i vardagen både barn och vuxna. Det är ju meningen med ledigheten att hinna återhämta sig och ladda batterierna”, skriver hon och fortsätter.

”Och barn uppskattar oftast att man spenderar tid med dem. Det är oftast de små tillfällena de kommer ihåg, när man gör något tillsammans och bara är”.

Det är så sant!

Hemgjord glass

En läsare tipsar om att vara hemma, läsa en bra bok och äta hemgjord glass. Hur drömmigt låter inte det?

Här hittar du alla våra boktips!

Här hittar du massor med recept på hemgjord glass!

Billig semester i Europa? 5 prisvärda resmål när kronan är svag

Utforska Göteborg

Läsaren Barbro Linhem tipsar om att ta bussen till Göteborgsoperan, gå utmed kajen till färjan (som ingår i Västtrafik) och åk till ändhållplatsen. Där finns ett konstgalleri, ta en supergod glass och promenera till färjan över älven. Besök Färjenäs, där finns ett underbart äldre lunchkafé, tipsar hon. Besök skulpturparken och promenera till Bockkranen.

Ta färjan till Lindholm, besök teatern, radiohuset, universitetet. Titta på skulpturer, restauranger. Sitt och dingla med benen över kajkanten, och ta färjan tillbaka. Det här låter ju helt magiskt! Det ska vi göra nästa gång vi besöker Göteborg!

Skapa och pyssla

Semester i Sverige: 30 härliga platser du inte vill missa!

En av våra läsare gav en hel uppsjö med roliga och budgetvänliga tips. Hon skriver bland annat att skriva dagbok, dikter, noveller eller egna låttexter. Måla, sy, virka, sticka eller snickra.

Läsaren tipsar om att biblioteken brukar ha bra, kostnadsfria evenemang för både störa och små. Lär dig ett nytt språk, ta med dig maten ut som en picknick i parken och plocka blommor på ängen.

Leta snäckor och vackra stenar, sjung eller spela instrument. Ligg på en filt på gräset och iaktta molnen.

Spela sällskapsspel, kort och patiens om du är ensam. Ha riktiga samtal med barn eller äldre, ”det finns mycket visdom i mötet med andra”, skriver hon.

Tälta på tomten

Läsaren Anna tipsar om att tälta på tomten, det kan vara ett stort äventyr för barnen. ”Ta tåget till lekplatsen i närmaste stad. Naturbingo med picknick. Cykla med olika del stopp så det finns en uttänkt rutt. Bjud hem kompisar, gör 5 kamp och be alla gäster ta med en maträtt”, tipsar hon också om.S

Så himla många fantastiska tips!