Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Agnes Wold om regeringens beslut att rekommendera stängda skolor

17 mar, 2020 
Marcus Alm
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare.
Foto: Thomas Johansson/TT

Under tisdagen meddelande statsminister Stefan Löven att man nu rekommenderar gymnasieskolor och universitet att bedriva utbildning på distans.
– Det handlar om att folk som är smittbärande måste ha så lite kontakt med andra möjligt, säger Agnes Wold till allas.se.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så gör du egen handspritBrand logo
Så gör du egen handsprit

Efter att coronaviruset fortsatt spridas i den svenska befolkningen har regeringen nu uppmuntrat både gymnasieskolor och universitet att skydda sin elever samt sjukvården genom att inte bedriva utbildning på plats. Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi på Göteborgs universitet, menar att ett sådant förslag kommer från Folkhälsomyndigheten och bör respekteras.

– Eftersom Sverige är ett land som styrs rationellt så förutsätter jag att detta kommer från Folkhälsomyndigheten och att det är deras strategi. Det här är ju människor som har all kunskap om precis i vilket skede vi är och vilka åtgärder som är verksamma och inte verksamma i vilket läge, och då är det bara så, säger hon.

– När du har en viss smittspridning i befolkningen, vilket vi inte haft tidigare men nu har i Stockholm, så ökar risken för att någon i en grupp på 140 universitetselever är smittad. Då har varje möte, när man plugga ihop eller bara hänger, en risk för smittöverföring.

Annons

När man nu försöker bromsa smittöverföringen så mycket som möjligt gör man detta för att skydda sjukvården från att överbelastas.

– Man vet att en viss andel av alla sjuka kommer att bli svårt sjuka och kräva sjukhusvård. Det är den stora faran, att det kommer in för mycket folk i för hög takt till sjukvården.

Men varför just gymnasieelever och universitetsstuderande?

Man kan vara säker på att Folkhälsomyndigheten har koll på vad man ska säga att man ska stänga ner och inte. Gymnasieelever kan väl sköta sig själva under dagarna men det kan inte yngre barn, som behöver mer uppassning.

Att folk behövs i vården är ännu en anledning till varför inte yngre barn kan skickas hem.

– I Norge skulle man ju stänga dagis, men sen upptäckte man så många av de som hade barn där hade samhällsbärande jobb och då fick man öppna dagis igen.

Annons

Vilka effekter får stängda skolor på smittspridningen?

Många har ropat efter ett liknande förslag sedan det blev uppenbart att Italien drabbats hårt av coronaviruset och många svenskar befunnit sig i landet på sportlovet. Samtidigt tog danska och norska politiker stora beslut, som att stänga gränser, för att minska smittspridningen.

Så tvättar du händerna för att undvika smittorBrand logo
Så tvättar du händerna för att undvika smittor

Vilka effekter kommer detta få på smittspridningen?

Folkhälsomyndigheten föreslår inget som inte får effekt. Det är den svenska linjen, att smittskyddsarbetet sköts av smittskyddet och folkhälsan och inte av politiker som går in och pekar med hela handen och hittar på egna åtgärder som man gjort i många andra länder. Skräckexemplet är ju Trump som ansåg att han själv förstod hur det här skulle lösas, säger Anges Wold.

Varför fattar man detta beslut just nu?

Man måste förstå att det är ingen idé att stoppa skolor eller undervisning när det knappt finns några smittade, alltså om man skulle ha gjort det för någon vecka sedan.

Annons

Är de svenska lärosätena förberedda för att ställa om till distansundervisning?

Jag har suttit och funderat mycket på detta eftersom jag har en nordisk utbildning i smittskydd och vårdhygien. Denna läses på halvfart och vi har undervisning var fjärde vecka. Nu försöker jag komma på ett sätt att få all undervisning även under den veckan att vara på distans, berättar Agnes Wold.

– Detta har diskuterats även på andra kurser, bland annat infektionskursen ironiskt nog, där har vi haft föreläsningar men förra veckan fick vi ut instruktioner för att kunna göra digitala föreläsningar istället för att tala inför 140 studenter.

Man har alltså förberett sig på ett sånt här scenario?

Ja, åtminstone vi medicinare som förstår hur en epidemi kan utvecklas. Folk som läser till läkare och sjuksköterskor är ju väldigt medvetna om vad detta handlar om. Jag fick mail förra veckan från sjuksköterskestudenter som, ifall utbildningen stängde, ville hjälpa till i vården, säger hon och avslutar:

Annons

– Det är ändå lite tur att den här epidemin kommer när man har en massa elektroniska hjälpmedel, och då tänker jag inte bara på lärarna utan även på äldre människor som ska sitta hemma och inte får träffa yngre. Då är det tacksamt att det finns Skype och mobiler med skärmar att läsa på.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Annons