Charlotte hade upprepade urinvägsinfektioner – tog ett år att få remiss till gynekolog

En kvinna med magsmärtor håller sig för magen.
#gynupproret

Foto: TT/Shutterstock

Charlotte, 25, drabbades av upprepade urinvägsinfektioner, ofta så våldsamt smärtsamma att hon fick åka in akut. Men när hon ville få en mer grundlig undersökning hos en gynekolog fick hon ingen remiss förrän ett helt år senare.
– Jag upplevde att läkarna var så otroligt ointresserade av att höra om mina problem, säger hon.

Som 19-åring började Charlotte – som i dag har hunnit fylla 25 och som helst vill berätta om sina erfarenheter anonymt – drabbas av kraftiga urinvägsinfektioner.

– Det var i samband med att jag träffade en ny pojkvän som det började. Det hände ungefär en gång i månaden när det var som värst. Trots att jag drack citronextraktsvatten varje dag för att hålla det borta så kom det hela tiden tillbaka, säger hon.

Se också: Vi granskar gynvården i #gynupproret

#gynupproret
0:47

Efter reklamen: #gynupproret

(0:47)

Slå på ljud

Infektionen slog till snabbt

Charlotte berättar att det ofta var ett rekordsnabbt förlopp. Det började med en diffus värk i magen och en halvtimme senare hade hon så ont att hon inte kunde stå upp.

– Jag hann inte göra så mycket innan det var helt kört. Ibland fick jag feber, men oftast var det smärta och att jag kissade blod. Jag mådde fruktansvärt dåligt och ville inte lämna duschen eftersom det bara droppade blod ur mig. Det hände att jag låg en hel natt på badrumsgolvet på en kudde med nedre delen av kroppen inne i duschen, samtidigt som jag försökte få i mig stora mängder vätska. Det var hemskt.

#gynupproret
Gynekologen Mats Gunnarsson: ”Vart tar miljonerna till kvinnosjukvården vägen?”

Fick antibiotika i stället för utredning

Hur många gånger hon fick åka in till akuten håller Charlotte inte längre reda på. Det hon minns är att hon så gott som alltid fick träffa manliga läkare som hon upplevde att inte tog hennes oro på allvar. Medan Charlotte ville få en remiss till en läkare för att en gång för alla ta reda på vad de ständiga urinvägsinfektionerna berodde på, skickade de bara hem henne med antibiotika.

Var med i gynupproret – tillsammans gör vi skillnad!

Skriv under vår namninsamling genom att klicka här. Du kan läsa alla artiklar inom vår granskning av gynvården här.

– Jag försökte gång på gång förklara att det här påverkade min vardag otroligt mycket. Men de försökte inte ens skicka mig vidare för någon undersökning. Det var ett massivt motstånd mot att ge mig en remiss. Jag ville ha en mer långsiktig lösning för att slippa åka in till akuten hela tiden. Jag ville också slippa äta antibiotika stup i kvarten. Men jag upplevde att läkarna var så otroligt ointresserade av att höra om mina problem.

Fick remiss efter ett helt år

Ungefär ett år efter att hon för första gången åkt in akut, fick Charlotte äntligen träffa en läkare som tog henne på allvar. Charlotte beskriver hur den kvinnliga läkaren hade mer förståelse för hennes situation.

– Hon fick mig att känna att jag inte överdrev och visade mycket mer empati. Hon skrev ut tabletter att ta varje dag som skulle försura urinen och göra det svårare för bakterier att få fäste. Jag hade försökt berätta för tidigare läkare att det här hade börjat sedan jag träffade min nya kille och att det var allra värst efter sex. De sa bara ”ja, vissa tjejer har svårt för det”. Men den här läkaren gav mig olika förslag på saker vi kunde testa och så fick jag äntligen en remiss.

Huskurer mot urinvägsinfektion – här är tipsen som kan hjälpa

Fick ingen hjälp hos gynekologen

Men glädjen över att äntligen få träffa en gynekolog blev kortvarig. Även om hon möttes av större förståelse, upplever inte Charlotte att hon faktiskt fick någon vidare hjälp ens hos gynekologen.

Gynekologen: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."
2:10

Efter reklamen: Gynekologen: "Vi riskerar att missa allvarliga saker."

(2:10)

Slå på ljud

– Slutresultatet blev ändå att de inte kunde göra så mycket för att hjälpa mig. Jag fick lite tips om hur jag kunde göra vid sex, hon sa att jag fick göra de anpassningarna och hoppas att det skulle gå över av sig själv. Något annat var de inte intresserade av att utreda. De kunde ju ha tagit ett klamydiatest till exempel, för att utesluta det. Jag hade velat se lite engagemang, att man försökte ta reda på om det var något underliggande som orsakade det här. Men det var mest fokus på vad jag gjorde fel.

Kände sig fånig som sökte vård

Charlotte säger att hela upplevelsen mest fick henne att känna sig dum som upptog läkarens tid.

– Jag kände mig fånig som ens sökte vård. Attityden var ungefär ”tjejer har det så här och vill du fortsätta ha sex med din pojkvän får du göra på det här sättet”. Om de hade gett mig en ordentlig undersökning och tagit problemet seriöst och sedan sagt att de inte kom fram till någon lösning, då hade jag ju accepterat det. Men att de brydde sig så lite om mina problem tycker jag inte är okej.

#gynupproret
Var fjärde kvinna som söker gynvård får aldrig en tid

Har inte längre förtroende för vården

Efter besöket hos gynekologen slutade Charlotte att söka vård för sina besvär, annat än om det blev akut. Hon gav helt enkelt upp eftersom hon inte upplevde att hon fick något gehör. Att ingen verkar lyssna på henne och andra kvinnor i samma situation gör henne trött.

– Jag har hört många bekanta berätta om liknande problem och de har fått höra samma sak från vården. Det är ett stort problem för många kvinnor, men ingen verkar bry sig om att ta reda på varför det blir så här. Man känner sig definitivt inte lika mycket värd som kvinna.

#gynupproret
Therése Cedergren: Det räcker nu!

Charlotte säger att hon har tappat förtroendet för vården efter alla turer.

– Det har jag absolut gjort. Om man försöker söka vård och från dag ett blir förminskad och får intrycket av att ens problem inte är så allvarliga, känner man sig till slut väldigt betydelselös. Då går man inte tillbaka och kräver hjälp. Då tror man till slut att det är så som de säger.

Så kan du förebygga risken för urinvägsinfektion

Kvinnor har kortare urinrör än män och har därför lättare att få in bakterier där. Här är några saker som kvinnor kan tänka på i förebyggande syfte:

  • Kissa alltid direkt efter samlag

  • Torka och tvätta dig framifrån och bak

  • Se över dina preventivmedel. Pessar eller kondomer med spermiedödande medel kan vara orsaken bakom återkommande urinvägsinfektioner.