Lästips:Träning och motionNär hjärtat svikerPsykologiBlodtryckMag- och tarmproblem

Därför blir du vårtrött – 5 lösningar för att slippa det

01 mar, 2023 
Kvinna sitter på sängen i pyjamas och ser ledsen ut.
Dagarna blir ljusare och våren har börjat smyga sig på. Men du känner dig trött och kanske till och med deprimerad? Det är faktiskt inte helt ovanligt. Vi reder ut orsaken och listar 5 lösningar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter en lång mörk vinter så börjar vi alla längta efter ljusare och varmare dagar. Men för många personer kan övergången till en ny årstid rent av innebära depression eller känslan av att vara väldigt nedstämd, skriver Doktor24.

Se också: Vad menas egentligen med vårdepp och varför drabbas vissa?Brand logo
Se också: Vad menas egentligen med vårdepp och varför drabbas vissa?

Det är vanligast att människor känner så under den mörkaste delen av året men förekommer även under våren och sommaren.

En förklaring är att antalet ljusa timmar på dygnet ökar i snabb takt. Det är alltså skiftningen mellan årtiderna, som påverkar oss. Ljuset i sin tur påverkar den biologiska klockan som helt enkelt hamnar i otakt.

– Sol och mörker-växlingar förvirrar vårt system vilket kan leda till extrem trötthet, ökat sug för kolhydrater, koncentrationssvårigheter, oro och nedstämdhet – symptom man ofta upplever vid årstidsbunden depression. Den biologiska klockan hänger inte riktigt med i förändringen, säger Hanna Rohani, legitimerad chefspsykolog på Doktor24.

Annons

En annan viktig anledning till vårtrötthet är pollensäsongen som kommer i samma veva.

– Det är nästan som att ha en infektion. Man känner sig olustig, trött och orkeslös, säger pollenexperten Åslög Dahl till Expressen.

Vi listar var du kan göra själv för att slippa vårtröttheten!

1. Dagsljus

Se till att komma ut en liten stund varje dag även om det är mulet. När du är inomhus, sitt nära fönstret om det är möjligt.

2. Motionera

Regelbunden motion, det spelar ingen roll om du promenerar, joggar eller cyklar. Det viktiga är att du rör på dig och allra helst utomhus för att få dagsljus.

3. Du är pollenallergiker

Många känner till att de är allergiska och kan därför koppla tröttheten till pollen. Men det är många som går ovetande med sin pollenallergi, vilket kan göra det hela förvirrande.

Vänd dig till din vårdcentral för att kolla om det faktiskt är så att du är allergisk mot något. Därefter kan du få rätt medicin som i sin tur kommer göra besvären mildare och då är chansen stor att du även blir piggare.

Annons

4. Hälsosam kost

Ät en näringsrik kost, regelbundna måltider. Gärna en kost rik på fisk, frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Det kan också vara bra att vara försiktig med alkohol, då det kan förstärka känslan av nedstämdhet.

5. Du förväntas vara pigg och glad

Våren är ett tecken på nystart, in med det nya och ut med det gamla. Detta kan skapa stor press på dig själv, att du förväntas vara glad och pigg. Det är därför viktigt med rutiner och det kanske är läge att ta tag i det du grubblar på – Trivs du på ditt jobb? Mår du bra i din relation?

Källa: Doktor24, Gardena, Expressen

Annons