Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Därför får du kramp – och så blir du av med den

17 feb, 2020 
Marcus Alm
Kvinna med kramp under foten försöker stretcha bort problemet.
Foto: Shutterstock/TT
Exakt varför vi får kramp är inte klarlagt – men några anledningar har forskningen lyckats ta fram. Graviditet, träning och vätskebrist är tre vanliga anledningar, men krampen kan även bero på sjukdomar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

De vanligaste typerna av kramp

När vi pratar om kramp menar vi ofta sjukdomen muskelkramp. Utöver denna form finns även andra typer av kramp, exempelvis stelkramp och affektkramp. I denna artikel kommer vi utforska muskelkramp, dess orsaker – och självklart metoder för att slippa smärtan.

Se också: 9 sätt att komma tillbaka efter ett träningsuppehåll

9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehållBrand logo
9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

Muskelkramp är väldigt vanligt – men orsakerna kan fortfarande vara svåra att sätta fingret på. Generellt kan man säga att muskelkramp blir vanligare desto längre man blir, men det kan också triggas av kraftig ansträngning, som träning. Krampen kan även vara ärftlig. Dessutom är det vanligare med kramp under graviditet, framförallt mot slutet av graviditeten.

Annons

Enligt 1177 är det också vanligt att kramp uppkommer i perioder. Under dessa krampperioder kan exempelvis foten börja krampa så fort du spänner din fot.

Vad är kramp?

Kramp kan göra väldigt ont, men generellt är det helt ofarligt. Smärtan uppstår av att en muskel drar ihop sig. När man får kramp är det vanligt att man både kan se och känns muskeln som drabbats. När krampen drabbar en fot eller en vad kallas det istället för sendrag.

Kvinna med kramp i baksidan av vaden.
Foto: Shutterstock/TT

Kramp i vader och fötter– sendrag

Krampen kommer ofta oväntat strax innan vi somnar – eller ännu värre: mitt i natten så att vi vaknar av det. Varför sendrag uppstår är inte helt belagt, men det finns ett samband mellan vätskeintag och smärtan (förutom överansträngning av muskeln). Man har nämligen sett att vätskedrivande mediciner ökar risken för sendrag. Så om du ofta känner kramp i vader och under fötterna – försök att göra det till en vana att dricka mer vatten.

Annons

Kramp i låret

Att uppleva smärta i lårmuskulaturen under träning är inte ovanligt. Vanligtvis beror krampen på att man missat att värma upp eller tränar för intensivt. Om du kan sträcka och massera bort krampen kan du fortsätta din träning, men tänk på att minska på intensiteten.

Kramp i låren är vanligt när vi tränar.
Foto: Shutterstock/TT

Tänk också på att dricka mycket vätska, och om du till exempel springer ett långt lopp så drick vätska vid varje stopp.

Musklerna i låren, precis som resten av kroppens muskulatur, behöver återhämtning och vila. Om du tränar dagligen, tänk på att träna olika muskelgrupper så att ingen muskel blir överansträngd.

Annons

Kramp i ändtarmen

Proctaglia fugax, så heter sjukdomen som innebär att man i skov får stora smärtor i analkanalen eller i slutet av ändtarmen. Detta är en helt ofarlig sjukdom, men gör väldigt ont. Dessutom ger det en känsla av obehag och kan vara lite pinsamt att prata om.

Smärtan kan uppstå närsomhelst och helt utan förvarning – och drabbar mellan fem och 20 procent av befolkningen. Vad sjukdomen beror på är ännu höljt i ett dunkel eftersom smärtan uppstår och försvinner plötsligt är den väldigt svår att undersöka.

Kramp under graviditeten

En gravid kvinna försöker stretcha bort smärtan i vaden.
Foto: Shutterstock/TT

Att kramp ofta kommer när vi anstränger kroppen och musklerna extra mycket är också förklaringen till varför många gravida upplever problem med kramp. Få gånger är människokroppen, och inte minst vaderna, så utsatt och ansträngd som under de nio månaderna.

Annons

Många gravida får kramp på nätterna – när kroppen är som mest avslappnad. För att undvika detta kan du stretcha i förebyggande syfte innan du går och lägger dig. Att vara aktiv och i rörelse, att äta rätt mat med rätt mineraler och vitaminer, att använda stödstrumpor och att dricka mycket vatten kan också hjälpa gravida att slippa kramp.

Så här motverkar du kramp

Det enklaste sättet att motverka kramp är att stoppa den från att dyka upp från första början. Om du motionerar, tänk på att stretcha – både före och efter träningspasset. Detta motverkar både kramp och skador. Du bör även dricka mycket vatten, vilket hjälper dina muskler att återhämta sig.

Om krampen redan är ett faktum finns det ingen universallösning som funkar för alla. Ofta går dessutom krampen över av sig själv efter bara några minuter.

Annons

Generellt brukar det hjälpa att massera den drabbade muskeln.

För kramp i vader hjälper det ofta att sätta upp tåspetsen mot en vägg och trycka ner kroppen över foten. För kramp i låren rekommenderas att du greppar din fot bakom ryggen och sträcker ut framsida lår så gott det går.

Ät detta för att undvika kramp

Många viktiga mineraler försvinner ur kroppen med svetten när vi tränar. Forskning har visat att sammandragningar i musklerna kan bero på en brist av mineralerna magnesium och kalcium.

Ät bananer för att undvika kramp

En bra källa för dessa mineraler, om du inte vill äta kosttillskott, är bananer. Bananerna innehåller nämligen, förutom magnesium och kalcium, även kalium och natrium. Alla fyra mineraler lämnar kroppen med vårt svett.

Torkade aprikoser mot kramp

Den delikata torkade frukten innehåller mycket kalium. Testa att äta några stycken om dagen och se om det ger resultat.

Magnesium hjälper mot muskelkramp

Det absolut vanligaste rådet till personer som lider av smärta från kramp är kosttillskott med magnesium. En dos strax innan läggdags ska fungera för att ge en god natts sömn – utan att man behöver vakna i smärtor.

Källa: 1177, Sjukhus.nu, Expressen, allas.se, Vård och omsorg

Annons