Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Diamantis Koukouvinos om kinesisk läkekonst: ”Vi måste börja med roten till våra besvär”

07 jun, 2023
author Frida Funemyr
Frida Funemyr
Diamantis Koukouvinos
Diamantis Koukouvinos lovar inga snabba lösningar för sina patienter som han behandlar med kinesisk medicin.
– Jag förklarar att det alltid finns något jag kan hjälpa dem med och det inger hopp, säger han.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På väg från väntrummet till Diamantis Koukouvinos rum, eller Doctor Diamantis, som han kallar sig, möter jag en kvinna som jag förstår är en av alla de patienter som Diamantis tar emot på sin klinik. Kvinnor som sökt all hjälp de kan för olika symtom ”den vanliga” vägen, och som sista utväg hamnat här för att testa den kinesiska läkekonsten.

Det är hyfsat svårt att få en tid hos Diamantis Koukouvinos. Så fort nya behandlingstider släpps på nätet bokas de upp inom bara några timmar och snart är det fullt igen. I ett rum intill står hans fru Priscilla och blandar ihop örtblandningar som hon lägger i olika små påsar. De har varit ett par i många år, och även om Priscilla läst både näringslära och pluggat akupunktur lägger hon i dag en hel del tid på det administrativa kring sin makes jobb.

Se också: Womensync: "Så synkar du din menscykel med vardagen"Brand logo
Se också: Womensync: "Så synkar du din menscykel med vardagen"

Diamantis är aktuell med boken Hormonell harmoni som handlar om hur vi kan hitta ett holistiskt förhållningssätt till våra kvinnliga hormoner, en stor dos hjälp till självhjälp och vad det enligt den kinesiska läkekonsten egentligen är som händer i våra kroppar under hela cykeln, från den första menstruationen till klimakteriet och därefter.

– Många kvinnor söker vård för sina olika symtom, men få inser att man måste börja med roten till sina besvär, säger Diamantis när vi sitter ner i hans rum, som domineras av en bokhylla proppfull med böcker om olika läkekonster.

Från början satsade Diamantis på basket och tävlade på elitnivå ute i Europa, men kände att det inte var hans grej, ”hans sanning”. Trots sina talanger fann han ingen harmoni i basketspelandet. Tidigt fanns en nyfikenhet på den alternativa läkekonsten och en längtan efter att få hjälpa andra på ett djupare plan. Det holistiska tänkandet tilltalade honom. Han hade sedan barnsben haft ett intresse för alternativ läkekonst och olika örter.

Annons

– Min mamma kommer från Polen och pappa från Grekland, naturmedicin och örter hörde till vardagen för dem. Jag är uppvuxen med vetskapen om att det finns andra sätt än de som sjukvården erbjuder. Jag minns när vi var på besök om somrarna hos min farfar som brukade ta med oss till sin källare som var fylld av olika örter. Han pekade på de olika örterna och sa till mig, den här är för att lindra feber och denna för att bota magsmärtor.

Allergin botades

Diamantis berättar att han själv hade det jättetufft med allergi som gav sig uttryck genom en konstant klåda i huvudet.

– Värst var det på nätterna, jag kliade så huvudet blödde. Det enda som lindrade något var att ställa sig under iskallt vatten. Mina föräldrar tog med mig till vårdcentralen som skrev ut allergimedicin vid behov. Det hjälpte inte och det var därefter som jag kom i kontakt med doktor Nie, säger han.

Efter femton behandlingar hos doktor Nie, som utövade kinesisk läkekonst, försvann allergin och kliandet. Diamantis fascinerades av den kinesiska läran och det var här någonstans som han bestämde sig för att gå samma väg som doktor Nie. Diamantis gick naprapatutbildningen i Stockholm, vilket gav honom kunskap kring det muskel-skeletala systemet. Snart insåg han att han även ville kunna behandla invärtes problem. Doktor Nie sa då till Diamantis att om han ville lära sig den kinesiska läkekonsten på riktigt skulle han behöva åka till Kina.

– Som 28-åring åkte jag, tillsammans med min fru, till Kina och till universitetet i Shanghai där jag studerade deras läkarutbildning under fem år, huvudsakligen akupunktur och örter. Det var under perioden i Kina som jag började forma den kombination av undersökningsmetodik och behandlings- metoder som skulle ge mig möjligheten att kunna hjälpa andra på bästa möjliga sätt. Djupdykningen i Daoistisk filosofi lärde mig konsten att leva, berättar Diamantis.

Annons

Sedan Diamantis kom tillbaka till Sverige lever han sitt yrke.

– Eftersom jag själv gått igenom trauman och haft en dysfunktionell uppväxt (något han beskriver mer i sin första bok, reds. anm.) lever jag och känner empati med mina patienter. Jag kan relatera. Jag vet vad de går igenom och eventuellt var de fastnat i sin resa.

Flest kvinnor som söker

Diamantis har specialiserat sig på kvinnohälsa och 95 procent av hans patienter är just kvinnor, en hel del unga. Många söker vård på grund av obalanser i hormonerna. Han säger att det råder en hormonell epidemi och att nio av tio lider av menstruationsrubbningar, PMS och olika klimakteriebesvär.

– Alla patienter är unika genetiskt och biokemiskt och måste därför bli behandlade med metoder som passar den enskilde individen bäst. Men vården gör inte så mycket för dessa kvinnor. Oftast får de med sig ett preventivmedel som ska lindra deras symtom, men man missar själva orsaken, tycker Diamantis.

Diamantis poängterar att han inte har några snabba lösningar, inga ”quick-fixes” utan det är mer ett maraton, än en sprint.

– Jag förklarar att det alltid finns något jag kan hjälpa patienten med och det inger hopp. Inom kinesisk läkekonst pratar man om grenen och roten, säger Diamantis.

Han beskriver hur grenen fokuserar på symtomen, den yttre obalansen och vad som är baserat på arv. Roten fokuserar i stället på miljön man vuxit upp i, det mentala, anknytningsteorin och det känslomässiga. Diamantis betonar hur trauman och upplevelser påverkar vårt mående och att känslor som rädsla, skam, skuld och sorg kan ge en hel del fysiska symtom som man inom den vanliga vården inte tar på särskilt stort allvar. Inom den kinesiska läran är yin och yang-teorin kanske den mest grundläggande teorin, som enligt Diamantis kan förklara ganska många fenomen. Men för att förstå kroppen på ett djupare plan behöver man också lära sig teorin om de fem elementen.

Annons

– Det är läran om kroppens mest viktiga organ och samtliga av dessa är kopplade till olika känslor. Hjärtat är till exempel kopplat till känslor som glädje, levern till ilska och frustration, lungan till sorg, mjälten till oro och njurarna till rädsla. Här kan man tyda samverkan mellan det fysiska och det psykiska. Jag brukar säga att den dysfunktionella uppväxten vi haft är den dysfunktionella hälsan vi har.

Diamantis Koukouvinos

Ålder: 38.

Familj: Hustrun Priscilla och dottern Vida 3,5 år.

Bor: Stockholm.

Yrke: Utövar kinesisk medicin.

Mensen är viktig

Diamantis menar att inom kinesisk medicin har man kommit så långt i jämförelse med västerländsk medicin.

– Gynekologi i Kina fanns innan Sverige befann sig i bronsåldern. Därifrån härstammar en otroligt insiktsfull och kunnig medicinsk modell som är holistisk i sin grund som till fullo förstår hur arv och miljö påverkar hormonerna. Inom den kinesiska gynekologin fokuserar man på ett enormt samspel av organ, energier och system som behöver samverka för att vi ska kunna uppnå hälsa – inte minst för att en kvinna ska kunna menstruera.

Just menscykeln är något som Diamantis noggrant beskriver i sin bok.

– Kvinnans menstruation säger en hel del om hennes mående. Det är den främsta barometern och indikatorn för att se om man är frisk eller inte. Varje egenskap, som om mensen är riklig, oregelbunden, mörkröd eller om hon har en lång eller kort cykel – allt detta säger olika saker om kvinnans mående. En perfekt menscykel finns inte, det viktigaste är vad som är naturligt och normalt just för dig. Men man ska vara observant på större och återkommande avvikelser. Menstruationen är din viktigaste och mest pålitliga referens till hormonell harmoni, menar Diamantis.

Han förklarar även att djupa känslor som oftast inte är bearbetade är de som dyker upp när mensen är på väg, det som vi kallar för PMS.

Annons

– Menscykeln visar hur naturen försöker bli av med det gamla inför det nya. Så som kroppen stöter bort en gammal livmoderhinna försöker den lyfta upp djupa känslor, därav humörsvängningar. Jag tror man ska se dessa cykler som uråldrig visdom och ett slags budbärare, att blicka inåt och se vad i oss som behöver läkas.

Diamantis förklarar att genom livsstilsförändringar kan vi skapa positiv förändring för både kropp och sinne.

– Ger man kroppen de bästa förutsättningarna för att fixas så sköter den oftast resten. Du ska inte fixa kroppen. Det kan räcka med att dricka mera vatten, få mer sömn, andas lite djupare och äta mat av god kvalitet.

Hormonell harmoni
I hans nya bok Hormonell harmoni kan kvinnor lära sig att leva i samklang med sin hormoncykel.

När du träffar en ny patient utgår du alltid från att kolla hennes puls samt tunga. Varför?

– För att detta säger väldigt mycket om vårt mående. Pulsen ljuger aldrig. Inom kinesisk medicin säger vi att det finns 29 olika typer av puls. Ytlig eller djup, snabb eller långsam, bred eller smal, hög eller låg… Man kan säga ganska mycket genom att kombinera en viss typ av puls med patientens symtom. Även tungan kan förklara en hel del, den kan till exempel säga om du har IBS-mage, om du har kommit i klimakteriet, är lös i magen…

Varför kallas klimakteriet i Kina för ”den andra våren”?

– I många asiatiska länder hyllas den andra våren, vilket betyder att man accepterar åldrandet och förändringarna som sker i kroppen. I dessa länder har få kvinnor besvär under klimakteriet och synen på den är positiv. Man har en djupare insikt under denna period och kvinnans mående spelar en stor roll beroende på hur kvinnan förhåller sig till klimakteriet. Välkomnar man inte denna stora cykel bildas en inre konflikt, som man strider emot och därmed förvärras symtomen. Jag uppmanar mina patienter att välkomna och jobba med denna fas i stället för mot den.

Annons

Berätta om yin och yang, hur verkar de i vår kropp?

– Yin är mer materiellt i sin natur medan yang är immateriellt. Ett tydligt exempel är blod som är Yin i sin natur men behöver kraften för att kunna cirkulera i vår kropp. Östrogen är Yin i sin natur som kännetecknas av mensen, medan progesteronet är Yang och kännetecknas av den stigande temperaturen under ägglossningen.

Diamantis viktigaste råd för minskad PMS

● Minimera stress.

● Sömn är avgörande.

● Regelbunden träning, helst tre gånger 60 minuter i veckan.

● Prioritera avslappning som yoga eller mindfulness.

● Se till att äta bra mat och att ha regelbundna måltider.

● Undvik alkohol, rökning, koffein och vitt socker. Även små förändringar kan ge stora resultat. Diamantis tips är att börja med det som känns lättast att förändra och vänta med de jobbigaste förändringarna tills du mår lite bättre.

Annons