Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Överläkaren varnar för populära hälso-apparna

29 jul, 2022 
Malin Gavelin
Till vänster: Överläkaren Helena Kopp Kallner. Till höger: Kvinna håller telefon och tittar i hälsoapp som loggar menscykel.
Det kan kännas harmlöst att logga sin mens och sina sexualvanor i telefonen - men det kan vara klokt att tänka efter en extra gång, menar Helena Kopp Kallner.
Har du också loggat din menscykel eller dina klimakteriesymtom i telefonen utan närmare reflektion? Nu varnar överläkaren Helena Kopp Kallner för vad som kan hända om informationen hamnar i orätta händer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst kan de vara hjälpsamma ibland – apparna som hjälper dig att hålla koll på mensen eller ser mönster när det gäller olika klimakteriesymtom. Och visst kan det kännas harmlöst att få välmenande råd kring graviditeten från en app som vet exakt vilken vecka du befinner dig i?

Men det finns en baksida. Femtech, tekniklösningar som riktar sig specifikt till kvinnor, är ett område på stark frammarsch och mängden mens- graviditets- och klimakterieappar är snudd på oändligt – precis som vinstintresset.

– En bra sak att fråga sig innan man laddar ner den här typen av app är: vem är avsändaren – och vad kan de här personerna tänkas tjäna på detta? säger Helena Kopp Kallner som är överläkare i obstetrik och gynekologi på Danderyds sjukhus och forskare på Karolinska institutet.

Mycket pengar att tjäna

För i den här branschen finns mycket pengar att tjäna. I några appar finns till exempel möjlighet att få bioidentiskt progesteron utskrivet mot klimakteriesymtom – något som läkare inom den offentliga vården är mer återhållsamma med.

Annons

– Det finns ofta en misstro mot sjukvården, en konspirationsteori om att vi läkare tjänar pengar på att skriva ut vissa preparat. Men det är fullständigt fel. Vi grundar våra beslut på vetenskap och beprövad erfarenhet. Däremot kan privata firmor ha ett stort intresse i att tjäna pengar via till exempel en användarvänlig app som riktar sig till kvinnor i klimakteriet med övergångsbesvär.

Femtech – ett område på frammarsch

  • Femtech, digitala tjänster och produkter med fokus på kvinnors hälsa och välmående, är en växande miljardindustri.
  • De digitala tjänsterna som erbjuds i dagsläget kan grovt delas in i tre olika kategorier.
  • Den enklaste formen av hälsoapp ger inga direkta råd utan hjälper dig mer att hålla koll och räkna dagar. Hit räknas till exempel de enklaste formerna av mensappar.
  • Nästa steg är appar som är inriktade på att kombinera olika data för att se olika mönster. Det kan till exempel handla om att identifiera olika blödningsmönster och utifrån dem ställa diagnos. Även graviditetsappar som ger dig information utifrån vilken vecka du befinner dig i räknas till denna grupp.
  • Den tredje typen av appar är mer avancerade och ger dig handfasta medicinska råd kring till exempel dina fertila och icke fertila dagar. Hit räknas till exempel den omdiskuterade Natural cycles – en app som ska hjälpa till att förhindra graviditet på naturlig väg.
Annons

Känslig information i orätta händer

Men att bli av med pengar är en sak – betydligt allvarligare är det om känslig information kring din menscykel och ditt sexualbeteende hamnar i orätta händer, menar Helena Kopp Kallner.

– Här i Sverige kanske inte detta har så stor betydelse men saker och ting kan ändras fort. Titta bara på vad som händer i USA nu när abort har blivit förbjudet i flera delstater. Tänk om myndigheten i ett sådant land kan se att jag har varit gravid och nu kan se att jag inte är det längre. Vad händer då? Förändringen där gick ju väldigt fort.

Det man ska vara noga med innan man laddar hem en app är att titta var i världen den är registrerad samt vilket dataskydd som gäller, menar Helena Kopp Kallner. Här i Sverige har vi ett gott skydd tack vare den nya GDPR-förordningen, men i många fall kan man inte använda apparna utan att gå med på att företaget får tillgång till alla ens data, berättar hon.

Annons

Viktigt att aktivt ta ställning

– De vill ju gärna tvinga en att tacka ja till väldigt mycket datadelning och det är väldigt viktigt att man aktivt tar ställning till om man verkligen är beredd att dela med sig av allt detta innan man ger sitt godkännande.

Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Vilka är dina bästa råd till kvinnor som ändå vill använda den här typen av hälsoappar?

– I grunden är jag positiv till den här utvecklingen. Förr i tiden när jag som läkare frågade kvinnor hur deras menscykel såg ut kunde ingen svara – men idag säger väldigt många ”vänta lite, jag ska bara kolla i min mens-app”. Det är positivt att de gör det lättare för kvinnor att hålla koll på sina kroppar och sin egen funktion. Men man ska verkligen tänka en extra gång på vad man tackar ja till – särskilt om appen i fråga har sitt säte utanför EU. Det finns även en risk att man invaggas i falsk trygghet för att appen har ställt en diagnos som inte stämmer, eller blir oönskat gravid för att en app felaktigt har talat om att en period är säker. Det är som med allt annat – sunt förnuft ska gälla. Appen kan vara ett hjälpmedel men aldrig en sanning. Har man symtom som är besvärande så ska man i första hand söka sjukvård.

Annons