Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Fråga doktorn: Varför sover jag så dåligt?

13 sep, 2017 
Ann-Sofie Lindell
Många har problem med att somna på kvällen.
Jag fått stora problem med att somna och det påverkar mig dagtid. Jag ligger bara och vrider och vänder på mig i sängen om kvällarna. Varför kan jag inte sova? Kan det bero på någon sjukdom?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varför kan jag inte sova?

Jag är en kvinna på 49 år som alltid har sovit bra om nätterna. Men det senaste året har jag fått stora problem med att somna om kvällarna och det påverkar mig dagtid. Jag vrider och vänder på mig i sängen och det kan dröja ett par timmar innan jag somnar. Ibland vaknar jag mitt i natten med ett ryck, blir klarvaken och kan inte somna om på länge, ibland inte alls.

Vad kan detta bero på? Jag har ett jobb jag trivs med, vuxna barn och en harmonisk relation med min man, så det är inget som stressar mig.

Men det är besvärligt att inte sova ordentligt. Jag är helt slut om dagarna och har huvudvärk och är på dåligt humör.

Har du några råd att ge? Kan det ligga en sjukdom bakom?
/Anita

Läkaren Christina Ledin svarar:

Det är ovanligt att en kroppslig sjukdom visar sig med sömnsvårigheter som enda symtom.Fler kvinnor än män har bekymmer med sömnen. För de flesta fungerar sömnen bättre i yngre än i äldre år.När sömnen fungerar helt och hållet som den ska brukar det ta högst en halvtimme att somna när man lagt sig. Det är normalt att vakna flera gånger under en natt men oftast är uppvaknandena så korta att man inte minns dem. Men det är helt normalt att vara ”medvetet vaken” ett par gånger under natten, om man snabbt somnar om.Vanliga sömnproblem – och tips som hjälperLäs mer

Annons

Snabbt ner i djup sömn

När man somnar går man snabbt ner i djup sömn. Nattens första period med djupsömn varar cirka 90 minuter och sedan följer en period med mer ytlig sömn. Efter ungefär två timmar kommer den första korta perioden med drömsömn eller REM-sömn som den också kallas. Ofta följer ett kort uppvaknande efter drömsömnen.

Perioder av drömsömn

Under natten växlar man sedan mellan djupsömn och drömsömn. Ju längre natten går desto kortare blir perioderna med djupsömn och desto fler och längre blir perioderna med drömsömn.En vuxen person brukar behöva cirka sju timmars sömn, äldre lite mindre sömn än yngre. Små barn och mycket gamla människor sover betydligt mer.Josefines yoga: Övningen som hjälper dig att somnaLäs mer

Sömnen styrs av tre saker:

• Hur länge man har varit vaken.

• Tid på dygnet.

Annons

• Inre och yttre störningar (buller, smärta, stress …)

Stress och oro gör att det blir svårt att sova. Det som ofta ställer till det för den som har sömnproblem är just oron för att inte somna! Det är mycket vanligt att den som har svårt att sova omedvetet lär in mönster som faktiskt gör sömnen sämre.

Ligg inte vaken i sängen

Nästan alla som sover dåligt brukar tillbringa mycket vaken tid i sängen. Det gör att hjärnan lär sig att sängen är en plats där man snurrar runt och oroar sig, inte en plats där man sover och vilar ut. Därför är det viktigaste rådet att inte ligga mycket vaken i sängen! Om du inte somnar inom drygt en halvtimme ska du i stället stiga upp och syssla med en lugn aktivitet tills du känner dig sömnig.

Fler tips vid sömnproblem:

• Stig upp och gå till sängs vid ungefär samma tid oavsett hur natten varit.

• Rör på dig varje dag så att kroppen blir trött.

• Var måttlig med eller undvika alkohol som gör sömnen orolig.

• Lär gärna in en avslapp- ningsmetod – det finns bra material på nätet eller skivor att köpa på apotek och i bokhandel.

• Att lyssna på musik eller en ljudbok kan vara ett sätt att hålla hjärnan från oroande tankar.

• Använd sovrummet till sömn och sex – inte till arbete och aktiviteter!

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons