Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Katarina får nytt vaccin mot pollenallergi

22 apr, 2020 
Petra Olander
Katarina ska ta allergivaccinet, som innehåller björkallergen, varje dag i tre år.
Katarina Holmström drabbades av pollenallergi i vuxen ålder och bevären blev till slut outhärdliga. Nu vaccinerar hon sig med en ny metod.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Katarina Holmström var i 20-årsåldern arbetade hon inom hemtjänsten. En vacker vårdag besökte hon en äldre dam och utanför hennes bostad fanns det en stor hängbjörk. Katarinas uppdrag var städning, så hon slog upp balkongdörrarna för att släppa in frisk luft medan lägenheten dammsögs. Därefter bjöd damen Katarina på ett äpple.

Här är de vanligaste allergiernaBrand logo
Här är de vanligaste allergierna

Plötsligt började det klia i ögonen och halsen. Något oerhört.

– Ögonen började dessutom kladda så jag fick svårt att se. Jag förstod inte vad som hände, jag trodde att jag hade blivit sjuk på något sätt, berättar Katarina, som cyklade hem med dimmig syn.

Fakta/pollenallergi

Vid pollenallergi överreagerar immunsystemet när du utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Kroppen har då bildat antikroppar som startar en inflammation i luftvägarna när du träffar på pollenet. Känsligheten visar sig i form av klåda, nästäppa, nysningar och rinnande näsa, men även genom besvär från ögonen. En del får också besvär från de nedre luftvägarna med hosta, andfåddhet och pip i bröstet.

Hon fick en tid på vårdcentralen, där de genom pricktest ställde diagnosen pollenallergi. Med äpple som korsallergi.

Annons

– Jag hade varit frisk hela mitt liv, aldrig haft astma, alltid tränat och sysslat med hästar… detta kom som en blixt från en klar himmel. Men på något sätt blev mixen av höga pollenhalter och äpple för mycket för immunförsvaret den gången.

Kraftig allergi kom från ingenstans

Katarina lärde sig att klara vårarna med ögondroppar, antihistamin och genom att undvika att vara ute de värsta veckorna. Hon bor i Ödåkra utanför Helsingborg, där det finns gott om björk. Ett knep hon har är att alltid duscha om kvällarna för att kunna lägga sig, rentvättad från pollen.

Metoderna fungerade okej tills hon en majdag, 15 år senare, besökte Fleninge kyrka.

– Det började plötsligt klia och rinna ur ögonen något så fruktansvärt, jag nös och snöt mig, huden runt ögonen blev svullen och ögonen helt rödsprängda. Det var helt olidligt, minns hon.

Annons

– Folk omkring mig reagerade ju. Jag fick frågan om jag var rörd över stämningen i kyrkan. Jag förstår det, de rinnande och svullna ögonen kunde inte döljas och verkade komma från ingenstans. Men det var en kraftig allergisk reaktion.

Så många är allergiska

30 procent av Sveriges befolkning har pollenallergi.

De vanligaste allergiframkallande pollensorterna i Sverige kommer från lövträd, främst från björk, al och hassel, men även från gräs och gråbo.

De förnyade, och förstärkta, besvären blev outhärdliga.

– Jag blev till slut rädd att jag skulle klia sönder ögonen fullständigt och åsamka permanent skada på min syn. Den tunna huden runt ögonen blev oerhört stressad, minsta ögonkräm sved enormt i den känsliga vävnaden. Själva ögonen var värst drabbade, de sved och värkte, men även den stora trötthetskänslan var påtaglig – särskilt de dagar det var extra höga pollenhalter i luften.

Immunförsvaret jobbade stenhårt för att strida mot något som normalt sett är ofarligt. Katarina fick komma till en specialist, som förklarade att på en sexgradig allergiskala var hon en stark femma. Hon ordinerades pollenvaccinationen ”tre lövträd”, där björk ingår, som då endast kunde ges med sprutor.

Annons

Katarina fick åka till en allergimottagning i Landskrona under tre års tid och där ta regelbundna sprutor i överarmarna. Till en början en gång i veckan, så småningom var tredje vecka och så vidare. Lite knöligt att få ihop logistiken, men det gick, motivationen var hög.

– Vaccinationen funkade jättebra! De sa att den brukade hålla i fyra till sex år, men först efter åtta år kände jag att effekten avtog.

App underlättar att hantera pollenallergi

Nu som 48-åring, och sedan november 2019, genomgår hon ett nytt vaccinationsprogram, denna gång i Helsingborg med nya tabletten Itulazax, som i cirka en minut ska smälta under tungan.

– Tabletten är så oerhört enkel! Jag har bara gott att säga om den. Den har dessutom minimala biverkningar, åtminstone för min egen del. Det bubblar bara lite som kolsyra under tungan när jag tar den.

Annons

Katarina ska ta allergivaccinet, som innehåller björkallergen, varje dag i tre år. Ingen dag får missas.

– Men många kvinnor äter ju p-piller varje dag. Det här är inte värre, utan en rutinsak. Och jag har en jättesmart app som hjälper mig varje dag.

Appen som kallas ”Allergivaccination” stöttar och peppar. Den frågar om hon tagit dagens tablett och upplyser om hur många veckor det är kvar innan behandlingen är avslutad och påminner även om när det är dags att hämta ut nästa recept.

– Numera kan jag äta både äpplen och nötter, något jag verkligen saknat. Men framför allt ser jag fram emot att kunna uppleva och njuta av vårens grönska igen utan stora besvär och den stora ”vårtröttheten”. Förhoppningsvis är jag starkare redan till kommande säsong.

Allergivaccination – så funkar det

Om medicinering inte hjälper och ger biverkningar kan det vara idé att vaccinera sig mot allergin. Behandlingarna ges på specialistmottagningar för allergi.

Injektioner: Det vanligaste hitintills är att ge injektioner under huden med det man vill vaccinera sig mot. För att skapa tolerans ger man ökande doser av allergenet. Under de första 7–15 veckorna ges injektion en gång i veckan, därefter en gång var 6:e till 8:e vecka. För att få långvarig effekt krävs det att behandlingen fortsätter i cirka tre år. Tillgången till behandlingen varierar över landet då det är brist på allergologer.

Tabletter: Du kan vaccinera dig mot gräs- och björkpollenallergi genom en tablett som tas dagligen under tre år. Inför behandlingen bör man utredas av en allergolog. En nyhet för den som har lövträdsallergi är Itulazax, som behandlar allergi mot björk, al, hassel, avenbok, ek och bok. Du påbörjar helst behandlingen minst 16 veckor före lövträdsäsongen.

Annons