Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Läkarbesök i mobilen – så här gör du steg-för-steg

29 jan, 2020 
Malin Perlheden
Läkarbesök online
Träffa läkare online via din mobiltelefon.
Glöm långa väntetider i telefonen, tråkiga väntrum, risk för onödig smitta och frustration över otillgänglig vårdpersonal. Nu kan du prata ansikte mot ansikte med en läkare, förnya recept och skaffa remisser direkt via din smarta telefon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så här tar du del av digitaliseringen inom vården

Videon kunde inte hittas

Digitaliseringen påverkar alla delar av samhället och vården är inget undantag. Regeringens vision är att Sverige ska vara världsbäst på e-hälsa år 2025 och vi är redan en bit på väg. Du är säkert bekant med ord som e-recept och e-remisser och har kanske till och med bokat en tid hos läkare via nätet. Just tidsbokning online är det som har ökat absolut snabbast de senaste åren och i dag väljer ungefär hälften av alla svenskar att boka sitt läkarbesök så här istället för att ringa till vårdcentralen.

Digitant – nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet ger svar på de vanligaste frågorna för dem som vill lära sig ännu mer om digitala tjänster. I tio kapitel får läsaren lära sig att hitta roliga spel, och spelkamrater, att koppla upp sig mot streamingtjänster som Netflix och Spotify, att hitta drömresan, träffa nya vänner, beställa matkassar och att bli en fena på att ta snygga bilder med hjälp av mobiltelefonen.

Annons

Sjukvården i vårt avlånga land är omdiskuterad. Den så kallade vårdgarantin, som bland annat innebär att vi har rätt att träffa en läkare inom fem dagar, kritiseras ofta eftersom få regioner klarar av att leva upp till detta löfte. Resultatet är förstås långa väntetider vilket kan vara mycket frustrerande och till och med livshotande för den som inte får sin diagnos i tid.

Sedan 2014 kan vi göra så kallade digitala läkarbesök via våra smarta telefoner. Det innebär i sin korthet att man går in på en websida på datorn eller laddar ner en app till sin telefon, loggar in med sitt mobila bank-ID och sätts i kontakt med en läkare via nätet. Ingen tidsbokning krävs, själva besöket är kostnadsfritt och du kan komma i kontakt med en specialistläkare på bara några minuter oavsett var i världen du befinner dig – dygnet runt. Trots bekvämligheten är det bara tio procent av befolkningen som använder vårdapparna som ersätter läkarbesök och för den som fyllt 65 år det försvinnande få; bara 4 procent kontaktar sin läkare på det här sättet.

Annons

Henrik Kangro, medicinsk chef på vårdappen Min Doktor tror att en bidragande anledning till att äldre inte har hittat till vårdapparna i samma utsträckning som yngre är en viss osäkerhet med det digitala och skepsis inför det okända.

– Många tänker ”de kan inte hjälpa mig”, men det är vår skyldighet att göra allt och vi kan ta hand om många fler besvär digitalt än du tror, så var aldrig rädd för att söka, säger han.

Kontakt med läkare via app – så funkar det

  1. Ladda ner appen (se exempel på olika vårdappar nedan).
  2. Logga in med ditt mobila bank-ID.
  3. Svara skriftligt på några korta frågor om dina besvär.
  4. Chatta eller prata med läkaren och få diagnos eller behandlingsplan.
  5. Om läkaren bedömer att du behöver en fysisk undersökning kan han eller hon skicka dig till provtagning på en fysisk klinik. Då får du adress direkt av honom eller henne.

Henrik Kangro, som har många års erfarenhet av läkaryrket, understryker att samma lagar och kvalitetssystem som finns inom den traditionella sjukvården tillämpas på det digitala läkarbesöket. Dessutom finns många fördelar utöver att det är enklare att komma i kontakt med en doktor än när man uppsöker en vanlig vårdcentral.

Annons

Tre appar där du kan komma i kontakt med läkare

  1. Min Doktor
    Hemsida: www.mindoktor.se
    App: Min Doktor – Läkare i mobilen
    Drop-in mottagningar för vård & vaccin på 22 platser i landet.
  2. Kry.se
    Hemsida: www.kry.se
    App: Kry – Trygg vård i mobilen
  3. Doktor.se
    Hemsida: www.doktor.se
    App: Doktor.se

– På Min Doktor har vi 150 läkare, plus sjuksköterskor, psykologer sjukgymnaster och sjukgymnaster inom 23 olika specialistområden. Om jag som internmedicinare behöver hjälp med en bedömning av en patient kan jag snabbt skicka vidare anonym information om besvären till en annan specialistkollega som hjälper mig direkt.

Om man behöver träffa läkare

Om läkaren man har kontakt med med via appen bedömer att du behöver träffa en läkare för en fysisk undersökning kommer han eller hon hänvisa dig till någon av de kliniker som finns spridda över hela landet.

En annan fördel med att sköta vårdkontakten digitalt är att hela besöket dokumenteras skriftligt, något som Henrik Kangro ser som en av de största fördelarna med systemet.

Annons

– Det innebär att du som patient äger din journal och har den med dig överallt och kan till exempel visa för din familj när de undrar vad läkaren skrivit till dig. Det ger en trygghet för både patient och behandlare.

Många använder tjänsten Min Doktor för att förnya recept och även här gäller samma regler för högkostnadsskydd som när du får ett läkemedel utskrivet av en läkare på vårdcentralen.

I Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen kan du lära dig hur du laddar ner appar och skaffar mobilt bank-ID.

Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Digitant böckerna
Annons