Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Loui Sand föddes som kvinna: ”Jag hade två val – att dö eller ändra kön”

31 mar, 2023 
AvJoakim Löwingl
Transpersonen och handbollsspelaren Loui Sand.
Loui Sands har hittat hem. Efter ett liv av självhat och känslan av att vara född i fel kropp lever han i dag det liv han knappt vågade drömma om.
Utåt var Loui Sand en hyllad landslagsstjärna i handboll, men på insidan härskade ett enormt självhat och känslan av att vara född i fel kropp – något som behövde få en akut lösning…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En av årets sista dagar 2022 fyllde Loui Sand 30 år. Då kunde han framför allt fira det liv som han lever nu. Med starka känslor av att äntligen få vara sig själv till hundra procent.

Se också: Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsaBrand logo
Se också: Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa

Annat var det under uppväxten, då Louise – som han hette då – gav sig själv en utväg för att härda ut.

Planen var att leva till 25 års ålder. Om livet fortfarande skulle vara lika nattsvart då så skulle det ta slut där.

– Det är svårt att svara exakt på när jag började känna att jag var född i fel kropp. Men så länge jag kan minnas har jag alltid upplevt på det sättet. Rent ytligt har jag jämt hatat varje cell i min kropp, alltså hur jag ser ut. Jag mådde så otroligt dåligt och ville inte leva. Min lösning var att spela handboll så länge det var kul, och sedan skulle jag avsluta mitt liv, berättar Loui och fortsätter:

Annons

Rent ytligt har jag jämt hatat varje cell i min kropp, alltså hur jag ser ut.

– Jag mådde skit över att ha på mig tjejkläder, det var ångest varje gång jag och mamma skulle shoppa. Men det tog inte många år tills jag köpte kläder i smyg, struntade i att ta kvittot och sa att jag hade köpt dem i någon sportaffär. Där kunde de vara lite mer åt unisexhållet.

Det här är Loui

  • Namn: Loui Sand.
  • Född: 27 december 1992 i Sri Lanka.
  • Familj: Singel.
  • Bor: I en lägenhet i Göteborg.
  • Yrke: Föreläsare på skolor och företag, för läkare och sjuksköterskor om bland annat mänskliga rättigheter och HBTQ-frågor.
  • Meriter inom handbollen: Fem SM-guld med Sävehof, EM-brons 2014, guld i U20-VM 2012, 105 A-landskamper för Sverige.
  • Aktuell: Med självbiografin Som jag är. Den är skriven tillsammans med Mari-Anne Knutas och handlar om livet, identiteten, idrotten, kärleken och fördomarna. Finns både i fysisk form och som ljudbok på Storytel (som han har läst in själv).

Självmordstankarna har funnits under hela Louis liv.

– Till och med som barn faktiskt, även om man kan tro att barn oavsett ålder bara är barn. Vilket man är, men jag visste tidigt att det går att ta livet av sig. Tragiskt nog. Det var en kamp varje dag, för varje dag ska man ju ta på sig kläder ... Till exempel kunde jag redan i tidig ålder inte ha inte så tjejiga plagg, men i handbollen var jag ju såklart tvungen att ha på mig samma som de andra tjejerna. Där lämnade de alltid små storlekar till mig eftersom jag inte var så stor. Jag försökte ändå alltid ta så stora kläder som möjligt, men misslyckades ofta med det på grund av att det fanns större tjejer i mitt lag. Materialförvaltarna hade stenkoll på storlekarna och vad man ”behövde”.

Loui Sand står mot en tegelvägg, han har på sig en beige tröja och en svart dunjacka.
För att överleva vardagen med könsdysfori gjorde Loui tidigt upp en plan, att leva till 25 års ålder och sedan ta livet av sig.

Adopterades som bebis

Fyra månader gammal adopterades Loui från Sri Lanka av svenska föräldrar, och växte sedan upp i Göteborg.

Annons

– Jag kan inte klaga på någonting med min uppväxt. En hyfsat ”vanlig” familj. Mamma och pappa och en bror, som också är adopterad. Mamma och pappa var vanliga arbetare. Jag älskade att spela fotboll och streethockey som liten, och det var det jag lade min tid på. Idrott. Sedan kom handbollen, den sport jag skulle satsa mest på och lyckas inom.

När det kommer till skolan menar Loui att han egentligen var värdelös där.

– Ändå gick jag ut med godkända betyg. Men enligt mig så gjorde lärarna tjänstefel, ha ha, jag tror de tyckte synd om mig. Jag var långt från godkänd i många ämnen. Hade inget intresse för skolan, enbart det sociala. Idrott var mitt favoritämne, och allt annat var tråkigt.

Handbollskarriären inleddes i klubben Kärra HF – och gick sedan vidare till Önnereds HK och IK Sävehof. De sistnämnda var laget som då dominerade svensk damhandboll.

Annons

– Många drömmer om att bli proffs eller brandman. När man fick frågan vad man skulle bli när man blir stor skrev jag: Proffs i vilken bollsport som helst. Mycket för att jag inte tyckte om att gå i skolan, men älskade att hålla på med alla typer av olika bollar.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

  • I akuta situationer; ring alltid 112.
  • Vårdguiden 1177 – om du behöver hjälp att hitta en mottagning eller har frågor om psykisk ohälsa.
  • Mind självmordslinje, öppet dygnet runt; 901 01.
  • Mind föräldratelefon, öppet på vardagar klockan 10–15; 020-85 20 00.
  • Jourhavande med­människa, öppet alla dagar 21– 06; 08-702 16 80.
  • BRIS (barnens rätt i samhället), alltid öppet för dig under 18 år; 116 111.
  • Spes, suicidprevention och stöd till efterlevande, öppet alla dagar 19–22; 020-18 18 00.
  • Kyrkans SOS, öppet vardagar 13–21 och helger 16–21; 0771-800 650.
  • Här hittar du en lista på stödlinjer!

Åren i landslaget

Totalt vann Loui inte mindre än fem SM-guld med Sävehof, och handbollskarriären tog honom till proffslivet i franska ligan med Brest Bretagne.

Dessutom fick han under sitt dåvarande namn Louise Sand representera det svenska A-landslaget i 105 matcher – med EM-bronset 2014 som största framgång. Till det kan ett VM-guld för U20 också läggas.

Annons

– Ändå skulle jag nog säga att alla små cuper jag spelade när jag var liten ligger mig varmast om hjärtat. Jag älskade Partille Cup och kan fortfarande sakna känslan att få delta där, även om jag är 30 år. Men självklart var det fantastiskt att få spela sju mästerskapsturneringar med A-landslaget – OS, VM och EM. Proffsåren i Frankrike glömmer jag inte heller.

Loui Sand på läktaren vid damernas EM-kvalmatch i handboll mellan Sverige och Turkiet 2022.
Karriären som handbollsproffs ligger på hyllan sedan 2021 då Loui blev historisk som första transkille att spela i herrallsvenskan med Kärra HF.

Det finns en sak som Loui är allra mest stolt över.

– Det är att jag aldrig slutade att spela på mitt sätt, och att jag försökte överbevisa varje tränare jag hade. Att jag var en okej spelare även om jag spelade på mitt eget sätt.

Annons

Att Loui innerst inne mådde som han gjorde visste varken någon lagkompis eller någon annan vän eller familjemedlem.

Jag fick panik över att jag hade öppnat mig, och kunde inte hantera situationen efteråt.

– Jag berättade i sen ålder för en av mina tidigare flickvänner, responsen var att hon inte var chockad alls. Men jag sa samtidigt att pratar vi aldrig om det här igen. Jag fick panik över att jag hade öppnat mig, och kunde inte hantera situationen efteråt.

Loui Sand står mot en tegelvägg, han har på sig en beige tröja.
I dag är Loui singel och trivs alldeles utmärkt med det. ”Just nu har jag inga tankar alls på att bilda familj, jag gör exakt vad jag vill när jag vill”, säger han.

2019 meddelade handbollsstjärnan lika plötsligt som överraskande att karriären var över. I stället skulle en utredning om könsdysfori inledas.

Annons

Jag vill inte längre gå runt med mitt ständiga självhat på grund av det obehag jag känt i och över min kropp”, sa Loui i sin egen podcast då.

Skickade egenremiss

När han väl tog steget att avslöja sin innersta hemlighet var det först hans ex och sedan familjen som fick veta.

– Jag insåg att jag egentligen bara hade två val. Antingen att avsluta mitt liv eller att genomgå en könskorrigering. Det var den rätta vägen.

Louis föräldrar tog det bra.

– Det var inga problem alls. Mamma och pappa var mest oroliga över hur det skulle ske. Men vi har fått ge varandra tid.

Loui Sand, augusti 2022 höll han öppningstalet på Stockholm Pride.
Loui driver i dag eget företag och föreläser runtom i Sverige med Mitt liv äger ingen, en föreläsning om hans resa och liv med könsdysfori.

Loui skickade in en egenremiss när han var proffs i Frankrike, precis innan en träning.

– Jag gjorde det i smyg utan att berätta för någon. Processen är lång, men värd varenda operation. Jag berättar inte vilka steg jag har gjort den i. Jag har heller inte blivit tvingad till något, hela processen gås noggrant igenom med läkare och vården generellt. Det tar flera år. Operationerna jag har gjort är inte härliga, men det är ju ingen operation generellt. Det här operationer som är svåra att genomföra, och många väntar på att det ska komma mer kunskap och bättre alternativ och operationer att göra. Jag kunde inte vänta.

Annons

I dag mår Loui så mycket bättre att det inte går att jämföra med hans tidigare liv och mående.

Äntligen kan jag få vara exakt som jag är på alla sätt.

– Det är ett helt annat liv. Äntligen kan jag få vara exakt som jag är på alla sätt. Jag äger äntligen mitt liv på alla plan. Otroligt skönt är det att alla polarna har stannat kvar och även min familj. Evigt tacksam för det. Jag har också fått så sjukt mycket kärlek från allmänheten, så det finns inga gränser. Men också hat från en del troll på nätet, även om jag trodde att det skulle vara ännu mer sådant. Eftersom jag är svart och transsexuell, den kombinationen är ju kanske inte den sexigaste, skrattar han.

Loui Sand sitter på en sten utomhus, hans svarta hund Charlie sitter bredvid.
”Jag äger äntligen mitt liv på alla plan”. Här med hunden Charlie, sin trogna följeslagare.

Berättar sin historia

Loui tycker om att skriva och har bland annat skrivit dagbok under många år. Under resans gång började han fundera på en egen självbiografisk bok, och Storytel nappade direkt på idén.

Annons

– Det var kul och spännande. Samtidigt var jag sjukt nervös när den släpptes i höstas eftersom jag blottar mig en hel del i boken – vissa dagboksinlägg finns med. Det var tufft att skriva tillsammans med Mari-Anne Knutas, men också en bearbetningsprocess för mig själv. Nyttigt, men också en viss typ av självskadebeteende att under två år tänka på och dra upp nya och gamla sår. Boken finns både i fysisk form och att lyssna på Storytel. Tro det eller ej, men jag läste faktiskt in den själv. Det var en rejäl utmaning för mig. Men jag är otroligt glad över responsen jag har fått, helt otroligt.

Hösten 2021 blev Loui historisk då han efter könskorrigeringen fick spela i herrallsvenskan med Kärra HF.

Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin att göra det i handboll, och hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas.

– Jag är stolt över att vara den första transkillen någonsin att göra det i handboll, och hoppas att andra transkillar känner att vi ska inkluderas. Visst var det utmanande och tufft, då jag inte var lika stark som de andra killarna. Men mycket gymträning och hårt slit lönade sig, och jag blev faktiskt utsedd till matchens lirare i en match. Jag spelade en säsong, men lade sedan av och numera åker jag runt i Sverige med föreläsningen Mitt liv äger ingen. Jag föreläser för många olika människor från 13 år och uppåt. Läkare, sjuksköterskor, olika företag, skolor … Det ger mycket glädje och utveckling.

Bokomslaget till <i>Som jag är </i>av Loui Sand.
I oktober 2022 kom Louis självbiografi Som jag är (Storytel) som han skrivit tillsammans med Mari-Anne Knutas.

Loui är i dag singel – och trivs väldigt bra med det.

– Jag gör exakt vad jag vill och när jag vill. Frihet, jag älskar frihet numera. Just nu har jag inga tankar alls på att bilda familj, ser ingen mening med det i mitt liv. Jag är långt från färdig med att leva mitt liv innan jag begränsar mig själv med barn. Jag tror också att jag om jag ska leva i tvåsamhet så ska det vara i ett öppet förhållande. Jag blir deprimerad av tanken att ha sex med samma tjej livet ut. Hon kommer tröttna på mig och jag på henne, inte konstigt alls enligt mig – utan snarare logiskt. Det är inte ett dugg konstigt att separationer är vanligare än att man håller ihop, avslutar Loui.

Det här är könsdysfori

Könsdysfori är när du känner att din kropp inte stämmer överens med din könsidentitet och att det innebär ett lidande för dig. Du som har könsdysfori kan få behandling för att må bättre. Det kallas för könsbekräftande behandling. Syftet med könsbekräftande behandling är att anpassa kroppen så långt som det är möjligt till din könsidentitet.

Du behöver genomgå en utredning om du tänker att du vill ändra på din kropp. Då får du träffa flera experter inom sjukvården. De ska stötta dig och se vad du behöver och vilka lösningar som är möjliga. Experterna ingår i ett så kallat utredningsteam.

Källa: 1177

Annons