Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Gynekologen: Därför får vi magproblem vid mens

01 mar, 2022 
Amanda Olsson
Till vänster bild på en illustrerad livmoder och till höger bild på en kvinna som håller för magen av smärta.
Foto: TT/Shutterstock
Har du också problem med magen under menstruationen? Om så är fallet är du åtminstone inte ensam. Det finns nämligen förklarliga skäl till detta!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som om det inte vore nog med mensvärk och PMS-humör under menstruationen är det heller inte ovanligt att uppleva magsmärtor och krångliga tarmar på köpet. Allt från gaser, uppblåst eller hård mage till diarré-besvär. Detta beror främst på olika hormonella stadier, förklarar gynekologen Jennifer Gunter för IFLScience.

Se också: Menskydd genom historienBrand logo
Se också: Menskydd genom historien

Vad är mensvärk?

Vid ägglossningen, ungefär två veckor innan mensens första dag, är kvinnors dominerande hormon östrogen som högst. Det är då vanligt att man upplever humörsvängningar och svullnad i kroppen av extra vätska. Tätt därefter stiger hormonet progesteron som gör att tarmrörelserna blir tröga och vi blir mer hårda i magen.

Annons

När det hormonliknande ämnet prostaglandiner, som görs i livmoderns slemhinna, sedan tar över i samband med att mensen kommer gör detta att livmodern krampar för att stöta ut livmoderslemhinnan. Detta är anledningen till vår mensvärk.

Prostaglandinerna är inte bara boven bakom mensvärken, utan ger även sammandragningar i glattmuskulaturen. Tarmarnas rörelser sätter då igång och är förklaringen till varför vi kanske behöver besöka toan lite oftare. Höga halter av prostaglandiner kan med andra ord orsaka diarré.

Går det att lindra besvären vid mens?

Vi kan självklart inte påverka de hormonella skiftningarna som sker i vår kropp. Något vi däremot kan göra för att lindra magbesvären är att dricka mycket vatten och se till att få i oss mycket fiber via kosten, berättar hälsosköterskan Susan Wysocki för Women's Health. Ett annat råd är att minska intaget av mejeriprodukter, sockerrika och processade livsmedel.

Annons

Fysisk aktivitet kan även vara en bra idé för att minska nivån av prostaglandiner, som i sin tur minskar risk för eventuella gaser eller magbesvär. Det rekommenderas då främst lågintensiv träning som till exempel Yoga för att minska stressnivåerna i kroppen, enligt en studie från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU).

Få skönare och smidigare mensupplevelse med plastfria skydd

Gör din perioden när du har mens bättre och smidigare med ekologiska mensskydd som varken kompromissar med komfort eller design från SYD. När du beställer deras startkit får du en mix av plastfria mensprodukter och en riktigt snygg förvaringsbox.

Här kan du läsa mer om produkterna (reklamlänk).

ekologiska mensskydd från SYD
Klicka på bilden för att läsa mer om SYD och deras produkter.
Se också: 5 yogaövningar mot förstoppningBrand logo
Se också: 5 yogaövningar mot förstoppning
Annons