Mello-aktuelle Uje Brandelius lever med Parkinsons: Så ter sig sjukdomen

Uje Brandelius, melodifestivalen parkinsons sjukdom

Foto: Karin Törnblom/TT

Omkring 20 000 människor lever med Parkinsons sjukdom i Sverige. De allra flesta är över 55 år. Men inte alla. Melodifestivalen-aktuella Uje Brandelius var i 40-årsåldern när han fick diagnosen.
Men vad är egentligen Parkinsons sjukdom? Vilka är symtomen och hur behandlads den? Vi reder ut!

Det är något fler män än kvinnor som varje år drabbas av Parkinsons sjukdom, som är en nervsjukdom som gör att hjärnan får svårt att kontrollera nervsignalerna som våra dina rörelser. Musikern och skådespelaren Uje Brandelius, 51, har talat öppet om sina erfarenheter av sjukdomen – senast i SVT:s Min sanning.

Se också: Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomar
1:17

Efter reklamen: Se också: Se 4 kändisar som öppnat upp sig om sina kroniska sjukdomar

(1:17)

Slå på ljud

När intervjun släpptes i oktober förra året hade Uje haft sin diagnos i sju år. Han sa då att han mådde helt okej, och att han fått bra mediciner som fungerar.

– Men när man är lite nervös som jag är nu för att vara med i det här programmet så skakar man lite mer, sa han till Kristian Luuk i programmet.

Startordningen i Melodifestivalen 2023 – Alla artister



Han berättade vidare att sjukdomen dock inte går att bota utan att medicinen han tar främst minskar symtomen.

– Medicinerna hämmar symtomen för dagen, de funkar i ett par timmar och sedan måste jag ta ny medicin. Så det finns ingen medicin som gör att själva progressionen i sjukdomen går långsammare, utan där har man en jämn kurva nedåt och det finns så klart heller ingen medicin som stoppar och botar.

Uje Brandelius Spring Uje Spring

För snart tre år sedan släpptes filmen Spring Uje Spring, som handlar om Ujes liv med Parkinsons sjukdom.

Foto: Fredrik Sandberg/TT



2020 släpptes filmen Spring Uje spring, regisserad av Henrik Schyffert, som handlar om Ujes liv som parkinsonsjuk. Uje spelar sig själv i filmen, som är baserad på en självbiografisk scenföreställning han skapat.

Under vintern tävlar Uje Brandelius i Melodifestivalen, i deltävling 2 i Linköping, med bidraget Grytan. Låten har han skrivit själv och det är Ujes första medverkan i Melodifestivalen.

Men vad innebär egentligen Parkinsons sjukdom – och hur ter den sig?

Omkring 1 procent av alla människor över 60 år får Parkinsons sjukdom. Varför en person får Parkinson vet man inte, men sjukdomen gör att cellerna som tillverkar dopamin förstörs.

Mona, Kristin och Helens bror dog i ALS: "Micke ville dö"

De första åren brukar inte sjukdomen ge större bekymmer och oftast kan människor med parkinson då leva ungefär som vanligt. Med tiden blir symtomen kraftigare, då finns det läkemedel som gör att kroppen kan fungera bra ändå.

Under livets lopp försämras sjukdomen, hur snabbt den utvecklas varierar från person till person. Du kan leva ungefär lika länga med Parkinsons sjukdom som om du inte haft sjukdomen.

Symtom för Parkinsons sjukdom

Ofta börjar det med en obehaglig känsla i en arm eller ett ben. Man kan bli fumlig. Oftast kommer besvären i en kroppshalva, men övergår med tiden till den andra sidan. Symtomen blir tydligare och tydligare, men det kan dröja flera år.

De första symtomen

Ett vanligt första symtom är att en kroppsdel skakar när du är avslappnad, kanske en hand eller ett finger. Det sprider sig sedan ofta till benet på samma sida av kroppen och upphör när du rör dig. Till exempel kan din hand skaka när den vilar på bordet, men blir stilla när du rör den.

Dina muskler kan bli stela och du kan få svårt att röra på dig, vilket i sin tur kan göra dig trött. Du kan också få ont i rygg och axlar, eller få ett stelt ansiktsuttryck.

Professorns enkla tips: Så bromsar du åldrandet

Din rörelseförmåga försämras och du kanske går långsammare, slutar svänga med armen eller tar kortare steg. Dina vardagssysslor kan ta längre tid, och du blir mindre smidig i kroppen. Att knäppa knappar, knyta skosnören eller använda en skruvmejsel kan blir svårt.

Att göra flera saker samtidigt är svårt, till exempel fullfölja en rörelse om du blir distraherad. När sjukdomen blivit mycket svår förhindras nästan alla spontana rörelser.

Andra symtom

Du kan få lågt blodtryck och bli yrslig när du reser dig hastigt, eller till och med svimmar.

Du kan bli förstoppad eller få ont i magen, eftersom mag- och tarmkanalens rörelser blir långsammare.

Du kan få besvär med urinblåsan, så kallade trängningar. Det kan göra att du måste gå på toa ofta, framför allt på nätterna.

Din sexlust kan minska, och det kan vara svårt att få erektion eller orgasm.

Kroppen kan få problem att reglera kroppstemperaturen, vilket gör att du svettas mer än vanligt. Du kan också få mjälleksem i ansiktet eller hårbotten.

Ditt tal kan bli otydligt och din röst försvagad.

Lukt och smak kan vara svårare att uppfattas.

#kollaknölen
Forskning: Gift från bin kan döda bröstcancerceller

Det är vanligt att känna sig nedstämd, framför allt eftersom sjukdomen gör att du får brist på energi.

Det är vanligt att du sover dåligt eller får svårt att somna.

Så behandlas Parkinsons sjukdom

Som tidigare nämnt går det inte att bli frisk, men läkemedel kan ersätta bristen på dopamin.

En så kallad avancerad parkinsonsbehandling kan bli aktuell om läkemedlet inte ger tillräckligt lindring av symtomen. Då kan man få en pump i underhuden eller via en slang i tarmen, som tillför läkemedel konstant.

Det finns också något som kallas Deep brain stiumation (DBS), som mildrar symtomen genom djupelektrodstimulering i hjärnan. Då sätts tunna elektroder in i hjärnan, och stimuleras via en dosa som placeras på bröstkorgen.

Källa: 1177