Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Munskydd – hjälper det mot corona eller inte?

16 mar, 2020 
Minna Wallén-Widung
Kvinna med munskydd utomhus.
Foto: Shutterstock/TT
Munskydd – fungerar det som ett skydd mot coronaviruset eller är de en onödig investering? Det här säger svenska experter och myndigheter om munskyddens effekt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så tvättar du händerna för att undvika smittorBrand logo
Så tvättar du händerna för att undvika smittor

Hemmajobb, karantän, stängda skolor, inställda flyglinjer, hamstring av handsprit och toalettpapper. Sverige och resten av världen försöker med alla medel att hindra coronaviruset, som ger upphov till sjukdomen COVID-19, från att spridas än mer. Många av åtgärderna är fullständigt nödvändiga, medan andra tycks mindre verkningsfulla.

Munskydd mot virus?

Ett sak som har diskuterats flitigt i bland annat sociala medier och tidningsartiklar är huruvida munskydd kan förhindra smittan eller inte. I filmklipp från andra delar av världen syns folk använda munskydd i stor utsträckning, och också här i Sverige tycks användningen ha ökat till följd av coronavirusets framfart.

På flera apotek har munskydden sålt slut och på Blocket och Tradera har munskydd och handsprit sålts till ockerpriser. Till sist fick sajterna gå in och förbjuda alla annonser där folk försökte tjäna pengar på den rådande oron för corona, skriver Svenska dagbladet. Aftonbladet rapporterar att en anställd vid Region Kalmar län polisanmälts efter att ha stulit munskydd från något av regionens förråd och sedan försökt sälja dem vidare via sociala medier.

Annons

Samtidigt hör vi rapporter om att munskydden inte skyddar mot viruset. Så vad gäller egentligen?

Munskydd skyddar inte mot coronavruset COVID-19

Den samstämmiga uppfattningen bland landets experter och myndigheter verkar vara att munskydd inte har någon skyddande effekt när det gäller det luftburna coronaviruset. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att munskydd inte skyddar den som är frisk mot att få smittan.

Kvinna i svart tröja rättar till sitt munskydd.
Att bära munskydd kan ge en falsk trygghet och ökar dessutom risken att vi rör oss i ansiktet, vilket kan bidra till smittspridningen. Foto: Shutterstock/TT

Däremot kan den som redan är sjuk till viss del begränsa vidare smittspridning, eftersom vätskepartiklar via hosta och nysningar stoppas av munskyddet. Men något fullgott skydd mot corona ger alltså inte munskydd, enligt myndigheten.

Annons

Agnes Wold: Använd inte munskydd

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, rekommenderar inte att vi använder munskydd.

– Ett vanligt munskydd låter luften passera ut och in på sidorna, man andas inte genom munskyddet. Munskydd är avsett för operation för att det inte ska ramla ner hårstrån i operationssåret, typ. De har ingenting att göra med att filtrera luften, säger hon och fortsätter:

– Använd inte munskydd, det ger dig en falsk känsla av trygghet. Håll ett par meters avstånd i stället. Andas gärna genom näsan – den är väldigt bra på att plocka upp partiklar och droppar från luften och rensa den innan den får åka vidare ner i lungorna, har hon tidigare sagt till allas.se.

Munskydd kan ge en falsk trygghet

Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten är inne på samma spår. Till SVT säger hon att munskydden kan ge en falsk trygghet. Dessutom ser hon ytterligare en risk med att bära munskydd.

Annons

– Genom att vara i ansiktet och ta på sitt munskydd och andningsskydd, är det risk att man också tar i ögonen, näsan och munnen och riskerar att föra in smitta som man kan ha på händerna om man har varit nära personer med smittan, säger hon.

Andningsskydd används inom vården

Det är också skillnad mellan munskydd och andningsskydd. Andningsskydden ger ett större skydd mot vätskestänk och används framför allt inom vården. Men det är viktigt att skydden då sätts på på rätt sätt och inte sitter snett. För att kunna hantera skydden på rätt sätt krävs kunskap – annars kan de i värsta fall motverka sitt syfte och tvärtom öka smittspridningen.

– Virus kan samlas i munskyddet, och när man tar av och på skyddet kan viruset överföras till händerna och därmed spridas vidare. Det gäller att kunna hantera munskydden rätt, har smittskyddsexperten Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten tidigare sagt till SVT.

Annons
Så gör du egen handspritBrand logo
Så gör du egen handsprit

Munskydd kan skydda mot luftföroreningar

Munskydd har använts i många delar av världen även innan coronaviruset blev en del av vår vardag. De kan bland annat användas för att skydda mot smog och luftföroreningar.

– Munskydd kan vara effektiva mot de större partiklar som finns i luftföroreningar men det finns inget som tyder på att de hjälper mot luftburna virus. God handhygien är vad vi rekommenderar, säger Anders Tegnell till SVT.

Munskydd är med andra ord ingen som helst säkerhet mot coronaviruset och COVID-19. Det viktigaste för att undvika smitta är att inte vistas bland smittade människor, samt att inte röra ansiktet med händerna. Att tvätta händerna noga med tvål och vatten ger också ett visst skydd.

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Annons