Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Ny medicin mot restless legs: Nu orkar Anita träna igen!

03 dec, 2015 
Hemmets redaktion
Kvinna som gör vattengympa.
Smärtor, myrkrypningar och ett starkt behov av att röra på benen. Cirka 10 procent av Sveriges befolkning lider av rastlösa ben. En tredjedel har så svåra besvär att det påverkar hela deras liv. Anita Nordin var en av dem, tills hon fick pröva ett nytt läkemedel...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under många, smärtsamma år plågades Anita Nordin, 73 år och från Forshaga, av nattliga smärtor och kramper i benen. Hon kunde inte sova och var ständigt trött.

— De första symtomen fick jag redan i 40-årsåldern. Jag var på restaurang med en väninna när det mitt under middagen plötsligt började sticka och krypa i benen. Eftersom jag inte ville säga att mina ben kändes konstiga skyllde jag i stället på att jag skulle gå på toaletten.

Se också: 10 vanliga orsaker till krypningar i kroppenBrand logo
Se också: 10 vanliga orsaker till krypningar i kroppen

Trodde först att det var stress

Anita förstod inte vad som hänt, men obehagen i benen skulle bli allt smärtsammare och inträffa allt oftare. Först trodde hon att det handlade om stress.

Annons

— Jag var frisör och egen företagare. Och eftersom jag stod mycket i jobbet så tänkte jag att det kunde vara orsaken. Framför allt eftersom smärtorna oftast slog till på eftermiddagen, när jag kommit hem.

Smärtorna började ofta med stickningar i vaderna som stegrades till värk och kramper. Värken spred sig sedan upp i låren och till sätesmuskeln men kunde också växla mellan benen.

Behovet av att hålla benen i rörelse gjorde också att Anita sällan kunde somna före klockan fyra på morgonen.

— När jag var yngre klarade jag mig med mindre sömn och tänkte att det var något övergående, men till slut blir man tokig av att inte kunna sova. Man kallar oss ”nattvandrare” och många nätter har jag suttit på ett bord, sparkat med benen och sett usla filmer på tv.

Krypningar i benen

Sömntabletter hjälpte inte heller. De fungerade som rena tortyren, menar Anita, när huvudet ville sova medan benen ville upp och röra på sig.

Annons

Efter många års besvär besökte Anita ett föredrag i Karlstad där en neurolog berättade om krypningar i benen. Då kallades sjukdomen för Restless Legs Syndrome, RLS, i dag kallas den Willis-Ekboms sjukdom, WED.

— När han beskrev symtomen förstod jag äntligen vad jag drabbats av, säger Anita.

År 2000 tog hon kontakt med neurologkliniken och fick sin diagnos. Senare skulle det visa sig att Anitas 43-åriga dotter och Anitas syster också hade symtomen men inte lika allvarligt som Anita.

Läkemedlet Sifrol gav god hjälp i början. Men effekten försvann efter några år och dosen ökades. Då kom bakslaget. Kroppen svarade inte längre på medicinen. Läkaren försökte åtgärda problemet med att ömsom höja, ömsom sänka dosen, men det hjälpte inte och smärtorna förvärrades.

Kan sova hela natten

För ett år sedan fick Anita möjlighet att pröva det senaste läkemedlet Targiniq, i kombination med Sifrol och Lyrica. Kombinationen medför att doserna kan hållas mycket låga.

Annons

— Det var en fantastisk cocktail, säger Anita lyckligt. Jag trodde inte det var sant, det var som att komma till himlen från helvetet, säger hon. Nu kan jag leva ett normalt liv igen! Det är underbart att kunna sova hela natten.

Sjukdomen och den ständiga tröttheten som begränsade Anitas liv har förbytts i livsglädje och aktiviteter.

— Jag cyklar, går på vattengympa och yoga, säger hon. Nu orkar jag träna igen. Och eftersom jag kan sitta stilla utan att få ont och känna tvånget av att röra mig så har jag även börjat gå på bio och teater. Jag har börjat ett nytt liv!

Annons