Professorn rasar mot Läckbergs företags coronatester

Till vänster: Professor Björn Olsen. Till höger: Camilla Läckberg

Foto: Patrik C Österberg / Björn Larsson Rosvall / TT

Vårdbolaget Hedda Care säljer coronatester för 950 kronor styck – och använder sig av professorn Björn Olsen i annonseringen. Nu rasar virologen mot att de olovligen använder hans namn.
– Det här är rent åt helvete, säger han till TT.

Om man vill veta om man haft coronaviruset så erbjuder det privata vårdföretaget Hedda Care, som grundats av författaren Camilla Läckberg, ett test till privatpersoner som påstås visa om kroppen börjat utveckla antikroppar mot viruset för 950 kronor.

Allt om Camilla Läckberg
Slå på ljud

Vårdbolaget menar att ett positivt provsvar innebär att man har antikroppar och inte kan vara smittsam – och i annonseringen på hemsidan nämns Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet, som en av experterna som står bakom testet. Men enligt forskaren själv ger testet inte tillräckligt säkra svar på individnivå för att kunna utlova detta.

– Det här är rent åt helvete, nu blir jag skitsur. Det här är illa. Vi stod bakom att man använde testet för att undersöka immunitet i stora grupper på äldreboenden, inte något annat, säger Björn Olsen till TT.

Camilla Läckbergs satsning på kvinnovård kritiseras

Överhuvudtaget gäller det enligt Läkemedelsverket att vara försiktig med sådana tester. Det är viktigt att veta vilken prestanda testen egentligen uppvisar – 90 procent säkerhet låter ju säkert, men faktum är att var tioende test visar fel. Och falska positiva kan vara lika farliga som falska negativa test.

– Risken är att du vaggas in i en falsk säkerhet, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket, till TT.

Hon berättar också att trots att Hedda Care skriver att testet är kontrollerat av Läkemedelsverket så stämmer inte det. Enligt Ewa-Lena Hartman varken godkänner eller kontrollerar Läkemedelsverket några tester. Och det finns inga testet för antikroppar tillgängliga för privatpersoner i nuläget.

På sin Instagram har Camilla Läckberg kommenterat forskarnas reaktioner.

I inlägget skriver hon bland annat att hon är stolt ägare till företaget och står fullt bakom att Hedda Care ska hjälpa vården med tester. Däremot ska hon själv ha varit emot att sälja testerna till privatpersoner i dagsläget.

Källa: Expressen

Camilla Läckbergs knep för att hålla humöret uppe i coronavirustider