Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Konsten att kissa rätt – svårare än de flesta tror

25 aug, 2021
author Marina Nilsson
Marina Nilsson
Till vänster, Anna Martinson, uroterapeut på Urologen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, till höger en kvinna på toaletten
Det kan verka som världens enklaste grej. Men faktum är att många problem med urinvägar och bäckenbotten hade kunnat förebyggas om vi bara lärde oss att tömma blåsan – på rätt sätt!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan när man sätter sig ner på toaletten så gör många faktiskt lite fel. Byxorna neddragna på låren. Ryggen lutad mot klosetten som stöd. Sedan igång med själva forsen, gärna med lite extra tryck för att kunna tömma blåsan helt och hållet.

Och visst, det går ju att kissa så. Men det är inte riktigt rätt.

Se också: 6 saker du inte visste om kiss

6 saker du inte visste om kissBrand logo
6 saker du inte visste om kiss

Vill man kasta sitt vatten på ett mer anatomiskt fördelaktigt sätt så ska man i stället följa Anna Martinsons råd, uroterapeut på Urologen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, och styrelseaktiv i Sinoba, föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem.

Anna Martinson är uroterapeut på Urologen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, och styrelseaktiv i Sinoba, föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem
Det kan verka somvärldens enklastegrej. Men faktum äratt många problemmed urinvägar ochbäckenbotten hadekunnat förebyggasom vi bara lärde ossatt tömma blåsan– på rätt sätt!Anna Martinson

Sittställningen viktig

– Först och främst är en korrekt sittställning viktig. Det gäller att sitta ordentligt på toaletten och inte bara ute på kanten, utan man ska ha riktigt bra stöd under båda låren. Byxor och underbyxor ska också vara rejält neddragna, ända ner till fotknölarna, för då slappnar man av mer och får en bättre tömning. Har du kvar byxorna vid knäna eller låren så blir det nämligen kvar en spänning i bäckenbotten som hindrar urinen från att komma ut fullt. Till sist ska man sitta lite lätt framåtlutad och avslappnad. Urinen ska liksom bara falla ut, inte krystas, poängterar hon.

Annons

Att ”krystkissa” är nämligen väldigt vanligt, och kan ha varit något man har ägnat sig åt sedan barnsben, nästan lite som en sport, men en ganska dålig sådan eftersom det ger ett ökat buktryck upp mot njurarna.

Sitt rätt – det är viktigare än du tror

Uroterapeutens bästa kiss-tips för kvinnor

● Känn inte skam om du har problem med kissandet. Sök i stället hjälp av rätt profession.

● Håll igång tarmen och undvik förstoppning, som är en bidragande orsak till urinvägsbesvär, framför allt återkommande urinvägs- infektioner.

● Bäckenbottenträning är viktigt hela livet, från dag 1 efter förlossningen!

– I långa loppet kan detta skada dem. Att krystkissa är heller inte bra för bäckenbotten, som också kan försvagas och leda till ansträngningsinkontinens, förklarar Anna.

Bäckenbotten är själva underlivets golv, som livet igenom får utstå ganska mycket prövningar, inte minst om du har burit och fött barn vaginalt. Därför ska man helst undvika all extra belastning på denna ganska tunna muskelplatta, för att lättare kunna hålla tätt upp i hög ålder. En stark bäckenbotten minskar även risken för framfall, något som drabbar väldigt många kvinnor förr eller senare i livet och ett av symptomen kan vara att det plötsligt börjar ta väldigt lång tid att kissa...

”Blåsans Sherlock Holmes”

Uroterapeuter som Anna Martinson ser sig själva lite som ”blåsans Sherlock Holmes”. Hos dem hamnar man när primärvården inte har lyckats lösa ett kissproblem. Är till exempel anledningen till att man inte har så lätt för att kissa något fysiskt, exempelvis framfall eller annat som blockerar? Eller kan det höra ihop med de nya medicinerna man tar, då både antidepressiv medicin och starka värktabletter kan göra så att det blir en låsning?

– Det finns också mycket tabu och skam kring både blåsa och tarm, vilket går tillbaka ända till potträningen. Vi har fått lära från att vi var små att man var duktig när man lyckades kontrollera blåsa och tarm och dålig när man inte klarade det. Så en del lider fruktansvärt mycket av att det till exempel tar tid på toaletten, eller att det låter och kanske luktar eller blir ”fel” på annat sätt, och det kan göra att man inte söker hjälp i tid, till exempel när man har börjat läcka, säger hon.

Annons

Blyg blåsa

Det finns även ett ganska ovanligt fenomen som kallas ”blyg blåsa”, och som kan göra att man lider så pass mycket av den psykiska pressen kring att kissa att man helt inte kan göra det, till exempel på offentliga toaletter. Problemet kan i vissa fall kräva professionell hjälp i form av KBT (kognitiv beteendeterapi), för att lösa upp knuten.

Det kan alltså verka enkelt att kissa, men många olika slags psykologiska och sociala hinder kan ligga i vägen, och även rent kroppsligt är det en ganska komplicerad process. Det börjar med själva viljan att kissa, vilket sedan får nerver att koppla bort musklerna som håller kvar urinen i blåsan och i stället koppla på andra muskler som får urinblåsan att dra ihop sig, så att en tömning kan ske. Denna nervfunktion är ganska känslig för störningar. Stress och press och ogästvänliga toaletter kan göra så att det blir svårt.

– Vissa är ju ”gleskissare” och gör det kanske bara två gånger om dagen, till exempel skolbarn som undviker att gå på toa i skolan för att denna är otrevlig. Vissa kroppar klarar detta, men i långa loppet kan det göra så att man får riktiga problem med att tömma blåsan eftersom urinblåsan har blivit så uttänjd. Då är det lättare att det blir kvarstående urin där, vilket i sin tur kan orsaka urinvägsinfektion, förklarar uroterapeuten.

Men bland kvinnor i mer mogen ålder är det troligtvis mer vanligt att man kissar för ofta än för sällan. Lite för säkerhets skull, för att inte råka kissa på sig om en timme eller så. Inte heller denna strategi är särskilt sund.

– Man ska inte gå på minsta signal, för då vänjer sig blåsan vid detta, utan försök att hålla dig lite längre. För lite äldre kvinnor rekommenderar vi också att man använder lokalt östrogen för att hålla urinvägarna friska, summerar Anna Martinson.

Annons

Tricken som tömmer blåsan

1. Dribbla bort tömningsreflexen

Om du upplever trängningar, så spring inte till toaletten utan gå lugnt och tänk gärna på något annat. Om du skyndar dig skickar du nämligen signaler till blåsan om att ”nu är det verkligen bråttom” och den kan tömma sig innan du kommer fram. Ett annat sätt att hindra hjärnan från att skicka kiss-signalen i förtid, till exempel när du står i en lång toakö, är att göra något som kräver lite koncentration, till exempel att gå på tå! Du kan också nypa dig själv på in- sidan av låret, där den så kallad tibialisnerven går, som styr urinblåsa och bäckenbottenmuskulatur, och på så hämma tömningsreflexen.

2. Balansera drickandet

En vanligt orsak till läckage är att vätskeintaget är för högt, och att föra en så kallad miktionslista och mäta urinen under ett par dagar är ett sätt att se om man ligger för högt. Cirka två liter om dagen behöver vi, men i den mängden är all vätska inräknad, även till exempel kaffe, juice och fil.

3. Håll stilen ända in i mål

Om du i stället har svårt för att kissa så kan det hjälpa att försöka göra sittställningen på toaletten så avslappnad som möjligt: benen lätt isär och är du kort i rocken så kan en liten pall under fötterna vara bra, så att du inte dinglar med benen. Behöver du stimulera tömningen ytterligare så kan den gamla klassikern ”rinnande vatten” hjälpa, men även en varm handduk på magen kan få dig att slappna av mer.

Annons