Trending: Träning och motionLivet med psykisk ohälsaPsykologiSköldkörtelproblemBlodtryck

Har du lågt blodtryck? Det här kan du själv göra åt det

01 aug, 2021 
Lukas Ernryd
Kvinna sitter ner och håller sig för pannan.
Lågt blodtryck är inte alls lika farligt som högt blodtryck. Men det kan göra livet nog så jobbigt. Vi listar fem förebyggande åtgärder som kan få dig att undvika besvären.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Blodtrycket är olika från person till person och varierar dessutom under dygnets alla timmar. Ditt blodtryck skiftar också mellan olika dagar. Och det kommer heller inte ligga på samma nivå hela livet.

Detta är helt i sin ordning.

Till skillnad från högt blodtryck som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar är lågt blodtryck inte farligt, men det finns tillfällen då det kan ge dig besvär. Det sker vid ett så kallat blodtrycksfall. Det äger rum när din kropp inte lyckas föra tillräckligt med blod till hjärnan.

Se också: 5 nötter som skyddar ditt hjärta

5 nötter som skyddar ditt hjärtaBrand logo
5 nötter som skyddar ditt hjärta

Lågt blodtryck kallas för hypotoni och kan drabba alla, men förekommer oftare hos yngre, långa och lite smalare personer.

Annons

Symtomen vid lågt blodtryck är ofta yrsel och en känsla av svaghet. Du kan också känna dig kallsvettig, svimfärdig och få hjärtklappning.

Upplever du något av dessa symtom ska du bara sätta eller lägga dig ner.

Och ser du någon svimma av blodtrycksfall kan du höja personens ben för att få blodet rinna upp till huvudet igen.

Okej, det är vad du gör i det akuta läget. Men vad kan du göra för att förebygga lågt blodtryck?

1. Motionera

Detta är sannolikt den bästa långsiktiga metoden för att motverka lågt blodtryck. Vid olika former av fysisk aktivitet vidgas kärlen och blodet cirkulerar på ett bättre och jämnare sätt. Motion som avses här, det vill säga i ett medicinskt sammanhang, innebär inte att du måste ”genomlida” något hårt pass på gymmet. Det räcker att att du blir lite svettig och ökar kroppens blodgenomströmning. Med andra ord kan en hurtig promenad göra susen.

Annons

Tänk på att det är regelbundenheten som ger effekten. Försök att röra på dig varje dag.

2. Drick

Se till att få i dig tillräckligt med vätska. Detta gäller i högsta grad på sommaren , men också om du har feber, diarré eller kräkningar.

Glöm inte att också få i dig salt om du svettas mycket.

3. Res dig försiktigt

Om du har en tendens att uppleva yrsel, tänk på att resa dig upp från sängen eller soffan på ett stillsamt sätt. Ett tips är att sitta någon minut på sängkanten innan du reser dig.

4. Undvik alkohol i stora mängder

Alkohol påvekar blodkärlen i kroppen och är varken bra för högt eller lågt blodtryck. Undvik också kaffe sent på kvällen.

5. Stödstrumpor

Om du lider av åderbråck kan det vara en bra idé att införskaffa ett par stödstrumpor. Dessa skapar ett tryck utifrån som hjälper blodet i venerna att cirkulera. Därmed minskas risken för blodansamlingar i ådrorna.

Då ska du söka vård

Du behöver inte söka vård om du har lågt blodtryck med lätta eller inga besvär. Men ring 1177 för vägledning om du plötsligt upplever kraftig yrsel eller känner dig svimfärdig.

Ta kontakt med din vårdcentral om du har tydliga och regelbundna besvär av lågt blodtryck.

Fakta: 1177.se, bms.com, aderbracksklinikerna.se, kry.se, omron.se.

Annons